De senaste två veckorna har 51 personer med koppling till grov kriminalitet i Malmö fått besök av polisen och Kriminalvården. Besöken är en del av strategin Sluta skjut, en metod som bygger på personliga samtal för att minska våld och konflikter. Men många frågar sig: kan ett samtal verkligen få någon att lämna ett liv av kriminalitet och våld?
Professor emeritus Johannes Knutsson har sedan 2019 riktat kritik mot Sluta skjut. Han menar att metoden bygger på föreställningar utan giltiga belägg, bland annat att på föreställningen att frihetsberövande inte hjälper. Metoden bygger på att man kan ha förhandlingsutrymme i form av hot om stränga straff, något som kräver en åklagarstruktur och rättsliga mekanismer som inte finns i Sverige
Strategin Sluta skjut startades i Malmö 2018 och är inspirerad av den amerikanska modellen Group Violence Intervention. Där har metoden enligt uppgift från Aftonbladet visat vissa framgångar i städer som Boston och Chicago, men situationen i Malmö är annorlunda. Peter Eriksson, ansvarig för arbetet inom polisen, hävdar att samtalen redan har haft en positiv effekt på konfliktläget. Men han medger också att responsen varierar: ”Somliga blir väldigt tagna av allvaret i stunden, medan andra slår ifrån sig.”