Uppdrag granskning släppte idag ett reportage som belyser de allvarliga brister och den försumlighet som finns i skyddet för unga brottsoffer i Sverige. Unga brottsoffer har oftast svagare ekonomi och socialt nät än äldre, och vistas dessutom oftare i miljöer där kriminella är, exempelvis skolor. Risken att utsättas för våldsam brottslighet är högre för unga än för äldre. Dessutom är straffen för unga kriminella mildare än för äldre. Ungefär en fjärdedel av unga kvinnor uppger att de utsatts för sexuella trakasserier, och ungefär en av tolv unga män att de utsatts för misshandel, detta enligt Nationella Trygghetsundersökningen för år 2023.
Trots att rättsystemet i många fall fångar och dömer gärningsmännen får de ofta milda straff som ungdomsövervakning, vilket i praktiken innebär att de kan röra sig fritt. Brottsoffren tvingas ofta isolera sig eftersom förövarna är kvar i området. Ibland är gärningsman och brottsoffer på samma skola, och brottsoffret blir därmed tvungen att möta sin gärningsman i vardagen.
Ett fall som lyfts i reportaget är en ung man som filmar och anmäler en stöld av en moped. Gärningsmannen döms till samhällstjänst, inte för stölden, utan för misshandel och olovlig körning. Eftersom det unge vittnet och gärningsmannen bor i samma område så inleds därefter en period av hot från gärningsmannen mot vittnet, vilket resulterar i att vittnet och hans familj tvingas flytta från området.
I ett annat fall lurades en ung man ut i skogen där han blev hotad med kniv, misshandlad och tvingad att klä av sig naken medan gärningsmännen filmade. Eftersom gärningsmännen var i ung ålder fick de milda straff som ungdomsvård och ungdomsövervakning.