Kultur

Klingström: Är detta SVT:s dummaste dokumentär någonsin?

Dokumentären avslöjar en sorglig besatthet av mäns utseende

Redaktionen

Det är rättvist att även män får utstå utseendefixering. Det är till och med ett steg mot jämställdhet, skriver influencern Ivo Franz Hagström på Expressen debatt. Hagström är aktuell med dokumentären ”Jag vägrar bli en flintis” på SVT Edit.

Dokumentären kvalar in som den absolut dummaste dokumentär jag sett i mitt liv. I 36 långa minuter får vi följa en TikTok-influencer som, föga förvånande, är fullständigt besatt av sitt eget utseende. När han övertalas att snagga sig av Robert Aschberg i slutet av dokumentären säger han att han aldrig har varit så rädd i sitt liv. Det stämmer säkert, för det här är ingen man som skulle försvara någon, eller något, i ett krig om man säger så. Ja, det skulle väl vara sitt lockiga hårsvall då.

I övrigt är det inte många tankar som rör sig under det stigande hårfästet. Varenda liten tanke kretsar kring hans eget utseende. Hans vänner är inte mycket klokare. ”Alltså det är verkligen en grej vi tänker på” säger Hagströms bästa tjejkompis och syftar på mäns hårlinjer. Nej det är det inte, vill jag skrika! Det är verkligen inte ”en grej” kvinnor går runt och tänker på. Jag kan faktiskt inte komma på något jag tänker på mer sällan än mäns hårlinjer. Men eftersom det är ett förtroligt samtal mellan bästa tjejkompisen och Hagström står uttalandet oemotsagt och Hagström får vatten på sin kvarn när han intalar sig att mäns hårlinjer verkligen ÄR en grej kvinnor tänker på (varför han nu skulle bry sig om det).

Dokumentären är till stora delar utfylld med TikTok-klipp vilket faktiskt gör den något mer uthärdlig. Ändå scrollar jag på mobilen samtidigt. Det är ingen dokumentär av sorten som kräver uppmärksamhet och koncentration. Den djupaste analysen är ett kort konstaterande: ”Jag tror att i hela mitt liv har jag satt stort värde i utseende och jag kände mig väldigt ful som barn”. Och kanske är det nog. Kanske säger det allt som behöver sägas. Kanske är det såhär det blir när barn växer upp med förebilder som reser till Turkiet för att kapa näsan, byta ut tänderna och göra hårtransplantationer på ackord?

Två saker i dokumentären gör mig extra bedrövad. Jag vet, efter att ha slängt ett öga på Hagströms TikTok, att han längtar efter barn. Ändå överväger han i dokumentären att börja ta läkemedlet Finasterid mot sitt håravfall. Ett läkemedel med biverkningar som impotens, självmordstankar och svårighet att få barn. Det andra som får det att hugga till i magen är när komikern Lucas Simonsson får frågan om han är lyckligare nu efter två hårtransplantationer. Efter en lång tystnad svarar han tveksamt ja. Det låter allt utom övertygande.

Jag hörde någon säga att det aldrig var meningen att vi skulle se oss själva så mycket som vi gör idag. I tusentals år fick vi nöja oss med en spegelbild i vattnet, senare ett suddigt ansikte i blank obsidian. Sedan kom glasspegeln, kameran, mobilkameran, internet, sociala medier och selfies. Plötsligt har vi fler bilder i mobilen på oss själva än på andra. Och vi granskar våra egna ansikten nitiskt. Utseendehetsen på sociala medier har blivit en religion och den värvar allt yngre anhängare.

En tanke som slår mig när Hagström och två andra vuxna män står framför spegeln och jämför hårlinjer ”min är värst!” ”nej kolla på min!” ”jamen min då!” är att de skulle må bra av lite mer traditionell andlig spis. Eller andligt content för att tala deras språk. I till exempel Bibeln kan de läsa att grått hår är en skönhetens krona när man finner den på rättfärdighetens väg (Ordspråksboken 16:31).

Många religioner uppmuntrar oss att fokusera på vår personlighet, på ”den inre, dolda människan” framför ytligheter som vårt utseende (1 Petrus 3:3). Och det finns goda skäl till det. Inre skönhet är nämligen tidlös. Den blir snarare vackrare med tiden. Och den behöver varken hårtransplantationer eller plastikoperationer för att komma till sin rätt. Kanske är det dags att lägga ner telefonen en gång för alla och ta upp en bok istället. Kanske kan den hjälpa Hagström och Simonsson och alla andra osäkra män att känna sig nöjda med sitt utseende. Kanske innehåller den boken receptet på verklig skönhet, som både gammal och ung kan uppnå. För den utseendefixering som SVT, Hagström och andra influencers förmedlar är faktiskt varken jämlik eller rättvis. Bara väldigt, väldigt sorglig.

Linnea Klingström

Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.