Det är en kritisk vecka för Northvolt Ett i Skellefteå. Riks.
Nyheter

DEL 1. Northvoltfabriken – "Ledningen bär skulden till det här"

Finns personal på plats från Northvolt i Tyskland: "Jag tror att det kan överleva där" • Jobbat på fabriken sedan hösten 2024 i ett utbildningsprojekt: "Ta med sig kunskap tillbaka till uppbyggnaden av fabriken i Tyskland - oklart hur det blir"

Redaktionen

En nedläggning för verksamheten på Northvolt hägrar. Om det inte blir någon försäljning så upphör all verksamhet på fabriken i dag, måndag.

Riks har träffat anställda som jobbar kvar på fabriksområdet i Skellefteå inför ödesveckan, men också de som redan fått gå.

– Många har redan lämnat staden – de kan inte stanna om det inte finns jobb, berättar en tidigare anställd som nu flyttar från Skellefteå.

Det är blåsigt på Northvolt-fabriken i Skellefteå när Riks är på besök. Gruset yr i den hårda vinden och anställda på plats säger att det inte hör till ovanligheterna. Det stora området är inte asfalterat och det ligger på en kulle, vilket gör det vindkänsligt, berättar en tidigare anställd för Riks.

Personen säger att man alltid gick av sitt skift med grus och damm i näsan och att man "snöt brunt snor" efter jobbet.

Northvolt Ett i Skellefteå tornar upp sig.

I Bergsbyn, bara några kilometer utanför Skellefteås stadskärna, ligger nu ett ofantligt industriområde som vuxit upp på bara några år. Vatten, avlopp och el har dragits dit och nya vägar har byggts.

Bostäder i Skellefteåområdet har byggts för att kunna tillgodose behovet av den massiva inflyttningen, liksom olika samhällsfunktioner för att hantera den intensiva inflyttningen. Nu är situationen en helt annan.

I dag, måndag, ska verksamheten upphöra om ingen köpare vill ta över. I skrivande stund är fortfarande fabrikens framtid oklar.

Och även om verksamheten nu läggs ner så finns avfallet och kemikalierna kvar, i såväl byggnader som på återvinningsföretaget Revolt.

Northvolt ligger inte långt ifrån Skellefteås stadskärna. man kan se det vid horisonten till höger. I förgrunden ligger Skellefteå Kraft.

Batteriavfallet på Revolt hanteras just nu och packas om för att transportera vidare någonstans, oklart vart. På området huserar även själva batteriproduktionen i Northvolt Ett, vars verksamhet nu kraftigt trappats ner.

Det lagras containervis av batteriavfall på Northvolt Revolt.

Arbetet med avfallet på Northvolt Revolt beräknas att ta omkring ett halvår, och nu har konkursboet fått fram till den 1 december att få bort det, enligt ett föreläggande från länsstyrelsen.

Vaktbåset på Revolt är fortfarande bemannat, men ingen vill prata med Riks om vad som nu sker bakom grindarna.

På andra sidan komplexet - på Northvolt Ett - står samtidigt ett annat vaktbås övergivet med nedvikta persienner. En informationslapp fastsatt med gul tejp vittnar om det inte kommer att öppna inom överskådlig framtid.

På Northvolts stora parkeringsplatser som ramar in sajten står nu enstaka bilar kvar, parkerade med stora avstånd mellan varandra. Lite i norrländsk anda, hinner jag tänka.

Parkeringsplatsen gapar tom med endast några enstaka bilar på plats.

Det är också få människor i rörelse på området. Det hörs vissa lastningsljud då och då från området men annars är det tyst.

En lastbil från Stena Recycling står på tomgång utanför några baracker inne på det inhägnade området.

Vaktbolaget cirkulerar alltjämt på området. En gång ser jag en truck och hajar till. Blir nästan lite glad över uppståndelsen.

Jag kommer oförkortat att tänka på den klassiska scenen från filmen "Frankenstein", där Dr. Frankenstein upprepade gånger konstaterar: "Look! It's moving. It's alive... It's alive!", när monstret kommer till liv.

Åtminstone filmen fick flera uppföljningar. Det återstår att se om även denna skapelse kan väckas till liv igen.

NY ÅTERVINNINGSANLÄGGNING ANLÄGGS

På vägarna utanför går lastbilar förbi och på fabrikens norra sida markbereds det samtidigt för en ny återvinningsanläggning i Stena Recyclings regi.

Den var tänkt att ta emot 240 000 ton avfall från Northvolt, men vad som blir av det nu är oklart.

Stena Recycling ska anlägga en stor återvinningsanläggning mittemot Northvolt.

STÄDAR BORT SKRÄP

Utanför fabriksbyggnaderna DS1 och DS2 rullar det fram en svart skåpbil som är märkt "Northvolt Ett Sitecar".

Två unga killar berättar att de har fått uppgiften att städa upp på området.

De börjar lyfta bort ett stängsel som ligger strax utanför en inhägnad processdamm.

– Vi jobbar tillsvidare. Vi har inte fått något definitivt stopp, berättar en av dem, och lyfter sedan in stängslet i lastbilen.

JOBBAR FRAM TILL SISTA JUNI

Det i stort sett övergivna kontorskomplexet huserar i baracker utanför grindarna på fabrikens västra sida. Där gör sig en gul väst påmind utanför dörren till "Northvolt Ett huvudkontor". Den vittnar om att det åtminstone finns någon aktivitet på insidan.

Snart kommer också en person ut från barackerna, som berättar att han åtminstone jobbar fram till den sista juni. Hur det ser ut inne på DS1 och DS2 på andra sidan stängslet, där det pågår en kontrollerad nedstängning, känner han inte till.

Northvolt Ett med DS1 och DS2 närmast.

Riks väntar in att dagens arbetsskifte ska komma till sitt slut och vid 15-tiden börjar några Northvolt-anställda i gula arbetskläder röra sig ut från grindarna.

En person berättar för Riks att det i byggnaderna DS1 och DS2 enbart nu bara pågår städning och nedstängning och att de som arbetar med det slutar redan nu.

STÄDAR UPP PÅ FABRIKEN

En annan anställd som går av sitt skift berättar också att de nu håller på att städa upp i de byggnaderna och att de gigantiska maskinerna rengörs.

De som arbetar med städningen har speciella ansiktsmasker som skydd, inte minst på grund av själva rengöringsmedlet IPA, som är hälsovådligt.

– Men personer säger att det också finns farligt pulver som man måste skydda sig ifrån.

PERSONAL FRÅN TYSKLAND SKA LÄRA SIG

På andra avdelningar pågår däremot fortfarande en viss nedskalad verksamhet, berättar anställda för Riks, som alla vill vara anonyma.

På företaget finns även personal som kommit från Northvolt i Tyskland, berättar en person för Riks.

– De har jobbat på fabriken sedan hösten 2024 i ett utbildningsprojekt. Detta för att ta med sig kunskap tillbaka till uppbyggnaden av fabriken i Tyskland. Nu är det oklart hur det blir med det.

Byggprojektet av fabriken i Tyskland är åminstone för tillfället avslutat, berättar personen vidare.

– Där är det tänkt att vissa ska jobba men man vet inte längre hur framtiden för Northvolt ser ut. Folk måste vänta och se, säger personen och tillägger:

– Jag tror att det bara är avslutat tillfälligt.

"KAN ÖVERLEVA I TYSKLAND"

Samtidigt finns det skillnader mellan Sverige och Tyskland och en av dem är att det i Tyskland finns regeringsstöd för fabriken där.

– Jag tror att det kan överleva i Tyskland men förutsättningarna ändras så snabbt. Nu är det krig även mellan Israel och Iran, och mellan Ryssland och Ukraina, så energipriserna ändras hela tiden.

– Men det blir bara värre med hela tiden.

I busskuren sitter en affisch om "Pigge och den magiska skogen", som redan ägt rum.

"INTE SÅ MYCKET HOPP"

En person berättar att han började jobba på fabriken innan krisen kom förra året.

– Men jag hade inte så mycket hopp om jag ska vara ärlig, eftersom den ena nyheten följde den andra när jag hade kommit hit. Jag var inte så optimistisk om framtiden för Northvolt.

Vad tycker du om ledningen?

– Ledningen bär skulden till det här. Jag tror inte att de har ett "performance tracking system" och en del av kollegerna lämnar fabriken och ingen vet om en person är här eller inte, säger han.

– Det finns inget "time management" och därför kan man bara smita iväg utan att någon vet om det.

Så du säger att det inte varit något system för att kolla att personalen är på jobbet?

–  Ja. De kan lämna när de vill. De har inte något kontrollsystem av tidrapporter. De kontrollerade inte några operatörer eller några kolleger så personerna i ledningen är inte så talangfulla, anser jag.

– Det är många olika yrkestitlar som "manager", senior manager", "director" och "senior director". Vi vet inte ens vad det är för skillnad mellan dem – jag tror bara att det är lönen.

Det har ju varit olyckor här. Vad tror du att det gör med säkerheten på sajten?

– Jag har ingen aning om vad som hänt här eller vad som borde ha gjorts bättre men jag tror att några av de skyddsåtgärder som funnits inte är så bra och därför kan det bli incidenter. De bryr sig inte om hur folk sköter sig eller de skyddsåtgärder som krävs för att undvika att det blir incidenter.

MÅSTE FÄRDIGSTÄLLA BATTERICELLER

På FA1 – "Formation and Ageing" – har de tillverkat många battericeller som de måste färdigställa och därför fortgår även arbetet där.

– Jag vet inte hur länge jag ska jobba kvar, men vi måste göra klart cellerna först, berättar en person som jobbar där.

En annan person berättar att också han jobbar på FA1 och att de där fortfarande har en produktion igång för att färdigställa de påbörjade batterierna.

– Jag är på kvalitetsavdelningen. De har just börjat med att stänga ner maskinerna nu men i slutet av produktionslinan finns det fortfarande kvar en del celler som vi håller på göra klara nu, säger han till Riks.

– Vi söker jobb, försöker få jobb, Vi försöker vårt bästa men det är många som saknar jobb. Alla försöker, vi gör vårt bästa, men många är arbetslösa och arbetsmarknaden är överetablerad.

– Vi får se hur det går.

En Northvolt-anställd lämnar sitt skift för dagen.

Han berättar att han flyttade hit från Uppsala, och har nu jobbat på fabriken i två år.

Vad tycker du om ledningen och den tidigare vd:n Peter Carlsson?

– Jag tycker att allt var bra här. Vi jobbar på den tekniska avdelningen och vi vet inte hur det var på andra avdelningar men allt var bra och fortfarande fortsätter alla göra vårt bästa. Men vad som sker är utom våra händer, säger han.

– Alla försökte göra sitt bästa för att produktionen skulle fortsätta och att det skulle överleva, säger han och tillägger, samtidigt som han tittar ner i gruset:

– Det är vad det är.

MÅNGA INVANDRARE FICK CHANSEN

Han säger att det var många invandrare som fick chansen på Northvolt.

– Vi har lärt oss väldigt mycket här. Northvolt är ett av de bästa företag jag jobbat på i min karriär och ger mycket respekt till sina anställda.

Han berättar att han har jobbat i många länder och säger att de på Northvolt "litade på och investerade i de anställda".

– Jag har aldrig sett ett företag som gett invandrare chansen i en sådan stor utsträckning. Jag har varit här i fyra till fem år och Northvolt är unikt. De har gett chansen till alla. De har tagit hit de bästa talangerna.

Northvolt Revolt kommer att fortsätta att ha verksamhet för att omhänderta avfallet.

LÄRDE SIG MYCKET AV VARANDRA

Han uppskattar att 80-90 procent av den invandrade arbetskraften har magisterexamen och fem till tio års erfarenhet.

– På min avdelning fanns många svenskar och deras krav var bara gymnasiekompetens. Men för många som flyttat hit från andra länder var kravet åtminstone kandidat- eller magisterexamen.

– De lärde sig mycket från oss och vi lärde oss mycket från dem.

I nuläget tror han att det är 100 till 200 personer kvar i Skellefteå som jobbar. För de som förlorade jobbet i april uppskattar han att fortfarande omkring 3 000 personer är kvar i staden.

– De stannar åtminstone i tre månader, men jag tror att de efter juli kommer att åka tillbaka till sina länder när de inte får jobb. Det är 60-70 procent av dem som fortfarande är kvar här och sedan lämnar de i juli.

MEDVETEN OM RISKEN

Det finns personer som flyttat till Skellefteå från andra länder och som tagit lån och köpt hus, och som nu hamnat i en skuldfälla efter att bostadsmarknaden kallnat. En person som Riks pratar med berättar att han inte gjort det.

Han säger att han var medveten om att det var ett start up-bolag och att det finns risker med det, så han hade hela tiden i bakhuvudet att det fanns en risk att det inte skulle fungera.

En joggare passerar Northvolts södra sida.

Därför är det heller inte överraskande det som skett, enligt honom. Personen menar att "vissa start-ups fungerar och vissa gör det inte" och att det är själva kärnan med start up-projekt.

Han har utbildning och erfarenhet och kommer nu att åka vidare och jobba någon annanstans. Att hitta jobb tror han inte blir något problem.

Utanför Northvolt har någon satt upp en "Till salu"-skylt. Men närman tittar närmare står det "Bluff. Penningtvätt"

Enligt länsstyrelsen är flera av ämnena som förvaras på området mycket giftiga för miljön och hälsofarliga. Vid brand kan också giftiga gaser bildas, såsom vätefluorid.

De stora mängderna och de farliga egenskaperna hos avfallen och kemikalierna utgör en betydande risk för människors hälsa och miljön ifall läckage, sabotage, brand eller driftstörning skulle inträffa. Därför har nu länsstyrelsen förelagt konkursboet att omhänderta det.

Även i den nedlagda byggnaden US1, där batterimixen blandades men inte höll tillräcklig kvalitet, lagras fortfarande kemikalier och batteriavfall.

Kvar finns en facklig kampskylt kvarlämnad som ett tidsdokument över att det en gång för inte så länge sedan bedrevs en industri i byggnaden.

Det förvaras gifigt avfall och kemikalier inne på det nedstängda US1. Det ska bort senast den 1 september.

"DEN LJUSNANDE FRAMTID ÄR VÅR"

I Skellefteå, liksom i många andra svenska städer, pågår samtidigt en studentyra och från studentflaken sjunger man om "den ljusnande framtid är vår".

De åker förbi Guldtorget, där Skellefteåborna bara ett år tidigare firade att stadens hockeylag vunnit SM-guld. Där möter Riks några som slutat jobba på Northvolt och nu håller på att flytta.

– Jag var operatör på Cell Assembly. Där tillverkade vi battericeller och lade på höljet. Vi opererade maskinerna och kontrollerade att de höll bra kvalitet på parametrarna, berättar en av dem.

"MÅNGA HAR REDAN LÄMNAT"

De förlorade jobbet i slutet av maj och flyttar nu söderut, där de studerade för att ta sina magisterexamen.

– Vi har lite vänner där vi kan bo hos och söka jobb.

Han säger att han inte tror att det finns någon köpare till Northvolt.

– Många har redan lämnat staden – de kan inte stanna om det inte finns jobb.

Han ser trots allt som hänt positivt på sin tid på Northvolt och säger att han trivdes i Skellefteå.

– Den var bra och vi trivdes här.

"VILL INTE HA NÅGRA SYMPATIER"

Han säger att han inte vill ha några sympatier eller att man ska tycka synd om honom för att han förlorat jobbet.

– Jag vill inte ha några sympatier. Det finns ingen anledning att få sympatier. Vi var här, det var bra, företaget var bra, betalningen var bra, människor var trevliga. Det var en bra tid i mitt liv. Olyckligtvis så händer sånt här.

Vad tyckte du om ledningen?

– Det som hände med Northvolt hände inte på grund av arbetarna.

Beror det på ledningen?

Han tvekar med svaret men säger sedan:

– Det beror på ledningen, kanske.

Northvolt försattes i konkurs den 12 mars och konkursförvaltaren Mikael Kubu försöker sälja konkursboet.

Förra veckan kom uppgifter från Ekot om att ett första bud är lagt på hela konkursboet – det ska handla om en utländsk intressent, men fler detaljer än så bjuds vi inte på i nuläget.

På onsdagen kom ytterligare information om att svenska lastbilstillverkaren Scania fortfarande är intresserad av att köpa utvecklingscentret i Västerås, men att företaget inte kan göra det själv.

Scania för nu samtal om att tillsammans med andra köpa verksamheten i Västerås, uppger vd Christian Levin till Ekot. Vilka de andra företagen är vill han inte gå in på.

– Diskussionen pågår. Vi tillhör de som är beredda att satsa mest på det här, men vi kan och vill inte göra det själva, säger han till kanalen.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.