Bryssel vill införa ett permanent system för gemensam skuldsättning. Sverigedemokraterna varnar nu för ökad belastning på nettobetalande länder som Sverige.
EU-kommissionen väntas i mitten av juli lägga fram ett förslag till en ny långtidsbudget för åren efter 2028. Detta enligt ett avslöjande av Financial Times. I det ingår ett nytt system för gemensam upplåning via EU-obligationer.
Förslaget innebär att lån eller bidrag ska ges till medlemsländer i kris. Nettobetalarna till EU kommer stå för lånen. Förslaget möter motstånd från nettobetalarna Tyskland, Sverige och Nederländerna.
Sverige ska ha motsatt sig förslaget eftersom det tillåter att pengarna ges ut i form av bidrag utan återbetalningsskyldighet.
– Det här är ett sätt att föra över andra länders lån på EU:s skattebetalare, det vill säga svenska skattebetalare, säger Dick Erixon, EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna.
Sverigedemokraterna anser att man bör skära i övervärderade och ineffektiva budgetområden istället för att förlita sig på lån. Dessutom skulle förslaget innebära ytterligare makt till Bryssel, vilket Erixon motsätter sig.
– Det går till saker och ting som är de nationella parlamentens ansvar – det ska inte ligga på EU-nivå, säger han.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.