uthI början av juli publicerade vänsterstiftelsen Expo en artikel där en tonårig nära anhörig till en minister anklagas för kopplingar till högerextremism. Enligt stiftelsen ska personen ha anslutit sig till ett nätverk med kopplingar till den våldsbejakande extremhögern – men han har inte dömts för något brott.
Trots detta har Morgan Johansson (S) jämfört tonåringen med massmördare. Dessutom har en miljöpartistisk toppolitiker hängt ut ministern med namn, trots önskemål om anonymitet. Nu har flera rättsexperter slagit larm för att uthängningarna kan utgöra förtal.
Expo skriver att tonåringen varit aktiv i ett nätverk som kallar sig Aktivklubb Sverige, där han ska ha deltagit i rekryteringsverksamhet. Stiftelsen pekar på flera inlägg i sociala medier för att stödja sina anklagelser. Tonåringen anklagas dessutom för att ha satt upp klistermärken med extrema budskap.
Ministern svarade på anklagelserna igår. Han fördömde all form av extremism och meddelade att den anhöriges kontakter med nätverken är ett avslutat kapitel. Han betonade att han och den anhöriga vill vara anonyma, med hänvisning till tonåringens låga ålder.
Trots detta har toppolitikern Åsa Lindhagen (MP) – tidigare finansmarknadsminister och nuvarande miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad – valt att hänga ut ministern vid namn. I inlägget riktar hon kritik mot vad hon ser som "vithetsprivilegier" och mot regeringens kommande lagstiftning om utvisning på grund av bristande vandel.
Tidigare justiteminister Morgan Johansson (S) har jämfört tonåringen med mördarna Anders Behring Breivik, Peter Mangs och Anton Lundin Pettersson. Detta trots att han inte är dömd för något brott i nuläget.
– Vi ska komma ihåg att den våldsbejakande högerextremismen består av mycket farliga grupper och individer, som begått en lång rad grova våldsbrott, i Sverige och i världen i övrigt. Det är i dessa grupper som framtidens Breivik, Peter Mangs och Anton Lundin Pettersson skolas, skriver han i ett inlägg på X.
Minst två rättsexperter har varnat för att vänsterns uthängning av tonåringen kan utgöra förtal.
Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet och en av Sveriges mest välkända juridiska experter, ställer sig tveksam till att det är försvarligt att namnge barnet i detta fall, trots att ett visst allmänintresse finns.
– Expo namngav inte men samtidigt kan förstås Expo räkna ut att identifiering bara är en tidsfråga efter en sådan publicering, skriver han i ett inlägg på X.
– Sammantaget är jag tveksam till att det är försvarligt att namnge barnet i detta sammanhang.
Även den anonyme åklagaren Ridefixer har varnat för det föreligger risk för förtal.
– Folk bör vara medvetna om att hänga ut en 16-åring med namn såsom nazist, oavsett vad man anser om detta, medför att man kan göra sig skyldig till förtal, skriver han i ett inlägg på X.
Enligt de pressetiska publicitetsreglerna ska journalister iaktta försiktighet vid namnpublicering som kan resultera i skada för personer. Det gäller även när man publicerar uppgifter som gör det lätt att identifiera en anklagad person. Dessutom ska hänsyn tas till om personen har dömts för brott.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.