Eurovision-finalen i lördags har anmälts 19 gånger till Granskningsnämnden.
"Det har kommit in 19 anmälningar, där kritiken som framförs främst handlar om kommentatorernas uttalanden i samband med att Israels bidrag påannonserades", skriver Mediemyndigheten till Riks.
Flera anmälningar handlar om att programledarna Petra Mede och Edward af Sillén uttalat sig om Israel och Hamas i samband med Israels bidrag.
"Det är dags för Israel. Jag förstår att känslorna går åt olika håll där hemma just nu", sa Edward af Sillén, när Israels bidrag påannonserades i lördagens final.
Petra Mede sa: "Det obarmhärtiga kriget som pågår efter Hamas terrorattack den 7 oktober 2023 gör att många har protesterat mot att Israel ska tillåtas att tävla just nu, medan andra tycker precis tvärtom".
"SPELA UTRIKESPOLITISKA EXPERTER"
En tittare lyfter i en anmälan till Granskningsnämnden att Edward af Sillén inte är någon utrikeskommentator och att programmet inte är politiskt.
"Kommentatorn gjorde politiska uttalanden i samband med Israels bidrag. Detta hade ingenting med Israels bidrag eller musiktävlingen att göra", skriver personen i sin anmälan.
"Uttalanden bröt mot opartiskhet och var helt irrelevanta".
En annan tittare skriver i sin anmälan att denne bestrider att SVT:s kommentatorer "kan spela utrikespolitiska experter" just när Israels bidrag framförs. Anmälaren skriver att det är "i direkt strid" mot reglerna i Eurovision som förbjuder "politiska utspel".
"Om man nu skall gå in på kriget anser jag att man borde berättat mer om artistens egna upplevelser. Yuval Raphael var en av överlevarna från musikfestivalen Nova under Hamas terrorattack den 7 oktober".
En annan tittare kritiserar också kommentatorerna och lyfter att Israels representant har "överlevt det besinningslösa dådet den 7:e oktober".
"Hon får skyddas av ett säkerhetsarrangemang som saknar motstycke för att kunna överleva några dagar i vårt fria Europa", skriver tittaren i sin anmälan, där denne även beskriver det som "så vinklat och osmakligt i allt sitt sken av oberoende".
"LÖGN OCH SKANDAL"
En annan tittare vänder sig emot programledarnas "antisemitiska och vinklade politiska budskap mot Israel" och kallar det för "lögn och skandal" om att det pågår ett folkmord.
"Petra Mede utrycker sig olämpligt om Israels bidrag . Obarmhärtigt krig. Vad menas med det? Var inte Hamas attack mot Israel obarmhärtigt. Inte neutralt. Inget jag vill att mina skattepengar går till. Antisemetisk propaganda från statstelevisionen".
"FELAKTIG HISTORISK KONTEXT"
En annan tittare reagerar också på Petra Medes uttalande vid påannonseringen av Israels bidrag om att "det obarmhärtiga kriget" började efter Hamas attack den 7 oktober 2023.
Det ger enligt anmälaren en felaktig historisk kontext och en obalanserad framställning genom att Hamas attack skulle ha varit startpunkten för det obarmhärtiga kriget, och ger en förenkling av en komplex konflikt som lägger skuldbördan på en part.
En annan anmäler också programmet efter Petra Medes kommentar.
"Att påstå att 'kriget i Gaza började den 7 oktober' är historiskt felaktigt och djupt vilseledande. Konflikten mellan Israel och det palestinska folket har pågått i över 75 år", står bland annat att läsa i anmälan.
"SMAKLÖST"
"Är det någon gång SVT borde vara tyst om detta krig så är det just i finalen som skall förena länder kring och under musikens fina makt. Detta störde kommentatorerna och förde in politik som inte hör hemma Eurovision", skriver en annan anmälare, som lyfter att det talar emot regelverket.
"Det var både smaklöst och helt onödigt".
En annan person anser att kommentatorerna "politiserade Israels bidrag med Gazakriget".
"Framförandet gjordes av en artist, inte av en ambassadör för Israels regering".
VINKLA ISRAELS BIDRAG
En annan anmälare anser att SVT har brutit mot ESC:s regler som "förbjuder politiska referenser", vilket riskerar att "undergräva tävlingens neutralitet".
"... genom att kommentera och vinkla Israels bidrag utifrån politiska synpunkter särskiljer SVT Israels bidrag från alla andra bidrag och bryter mot deras skyldighet till neutralitet. Därmed vill jag starkt anmäla SVT".
En annan skriver att det är "strikt förbjudet" att blanda in politik i evenemanget.
"När Israels bidrag skulle presenteras valde man att prata om Israels försvarskrig mot terroristorganisationen Hamas på Gaza", står att läsa i anmälan.
"Man upprepade mantrat om att 'många vill inte' att Israel ska delta. Detta trots att man är fullständig på det klara med att Israel har rätt att delta. Man försökte med andra ord helt uppsåtlig politisera Israels artist och hennes bidrag i tävlingen".
VILL HA GRANSKNING AV JURYN
En annan tittare vill anmäla "bristande saklighet och opartiskhet från kommentatorerna i Eurovision".
"Deras kommentarer om det politiska som rör Israel har inget med deras roll som kommentatorer av Eurovision att göra, utan är personliga partsinlagor avseende landet Israels politik", skriver anmälaren.
En tittare skriver i sin anmälan att denne önskar en granskning gällande jurydeltagarnas agerande under programmet.
"Att juryn ger 0 poäng till Israel samtidigt som svenska folket ger full pott är märkligt. Samtidigt är en av jurymedlemmarna (Theodor Haraldsson) öppet pro-palestina", skriver anmälaren, som lyfter artistens medverkan i upprop.
"Att man dessutom uttrycker sig så om staten Israel känns som att samtliga programledare bröt mot det opolitiska hållning de ska ha i detta program".
"SEXUELLA PERVERSIONER"
En annan anmälare tycker att Eurovision är perverst:
"Det är fel på tomteverkstaden där tecknade figurer tas bort men på Eurovision får man svära, man får visa vilka sexuella perversioner som man vill. Ju mer fetisch man kan få till ju mer programmet uppmanar folk att jubla".
Anmälan fortsätter:
"Visst man kan stänga av och inte titta, men sedan så tvingas våra barn att se detta av andra barn på skolan. Finns det någon etik kvar i Europa?", skriver anmälaren, som avslutar med:
"Varför måste något så fint så som Eurovision bli så perverst?"
MISSTÄNKER FUSK
En annan tittare misstänker fusk i samband med telefonröstningssystemet i Eurovision.
"Det verkar helt orimligt att Israel får så höga röstantal från den offentliga rösten. Spelsidor hade dem på en procents chans att vinna. Låten var inte heller bland de tio bästa om man ser på digitala plattformars strömningar".
"LUGNT I BASEL"
En annan anmälare tycker att det är märkligt att kommentatorerna uppger att det är lugnt i Basel.
"Samtidigt så beskjuts demonstranter emot Eurovison med tårgas och gummikulor. Det känns som skadligt propaganda enligt mig", skriver anmälaren.
Även en annan anmälare reagerar på ämnet:
"Nu är jag riktigt upprörd och arg. Petra Mede och Edward af Silen sitter i statlig tv ljuger oss tittare rätt upp i ansiktet och säger hur lugnt det är på gatorna i Basel inget bråk eller slagsmål samtidigt som ca 500-600 demonstranter blir beskjutna med tårgas, vattenkanoner och gummikulor av poliser".
Det har även kommit kritik i sociala medier. Alice Teodorescu Måwe, Europaparlamentariker för KD, är en av de som reagerat.
"SVT-kommentatorns uttalanden om Israel är fullkomligt oacceptabla. Skämmes!", skriver hon i ett inlägg på X.
Samtidigt meddelar spanska statliga RTVE att de vill att telefonröstningen ses över efter Israels massiva folkliga stöd i finalen, vilket Riks skrivit om tidigare.
Israel tog hem tittarrösterna, vilket innebär att bidraget skulle ha vunnit om inte jurygrupperna behandlat landet styvmoderligt i röstningen, vilket Riks tidigare rapporterat om.
Vinnaren från Österrike hade hamnat först på en fjärdeplats, efter Sverige, om tittarna fått bestämma.
Riks söker SVT för en kommentar.
LÄS MER: Spansk statlig tv vill att telefonröstning ses över efter Israelstöd i Eurovision
LÄS MER: Israel vann folkets hjärta - dissades av jurygrupperna
Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.