Henrik Alexandersson  Foto: Privat
Nyheter

Henrik "HAX" Alexandersson kritiserar politikers känslostyrda önsketänk

HAX sågar politikerna som skyller ifrån sig efter Northvolts konkurs.

Hannes Elfving

Batteritillverkaren Northvolts skandalomsusade konkursansökan beskrivs som "den största konkursen i modern svensk historia". Nu reagerar många på att politiker som tidigare hyllat projektet nu skyller ifrån sig och försöker undfly ansvar. Riks tog kontakt med MED-profilen Henrik "HAX" Alexandersson, som menar att politikers beslutsfattande styrts av flocktänk snarare än förnuft.

Man har agerat känslomässigt och i flock. Vilket är ett dåligt sätt att hantera problem. Resultatet blir en massa beslut som i bästa fall är meninglösa, i värsta fall kontraproduktiva. Detta till stor kostnad för företagen, samhället, skattebetalarna och som nu pensionsspararna, skriver han.

HAX menar att skandalen kan ses som en varningsklocka för att politiker prioriterar önsketänkande. Han poängterar att verkligheten har en tendens att göra sig påmind.

I vart fall har vi fått en ny medvetenhet om att allt som låter bra inte nödvändigtvis är bra i praktiken. Och med tanke på att det europeiska näringslivet halkat efter och att vi behöver rusta upp kraftigt behöver vi en företagsvänlig politik och tillväxt. Vilket klimatomställningen motverkar.Man kan tillägga att politiken fattar beslut utifrån otillräcklig information. Vilket ofta blir fel. Speciellt när deras verkliga mål är ideologiska eller utopiska.

Nu uppmanar han politikerna till att komma tillbaks till realiteten och börja fatta beslut med folkets och samhällets välstånd i fokus.

Först och främst måste politikerna inse att de inte har något demokratiskt mandat för att offra vårt välstånd, vår tillväxt och samhällets stabilitet i klimatomställningens namn. Folk köper inte att vi måste få det sämre för att nå klimatpolitiska mål. Speciellt som en sådan förändring inte ens ger mätbara resultat.

Dessutom blir allt lätt fel när politiken fattar beslut utifrån ett snävt perspektiv istället för att se till helheten. De pengar som läggs på klimatomställningen skulle göra mer nytta och rädda fler liv om de satsades på andra saker.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.