Intervjuer

Charlie Weimers (SD) om domen mot Le Pen: ”Ett angrepp på demokratin i Europa”

Charlie Weimers: 'Domen mot Le Pen är ett hot mot demokratin i Europa'

Jacob Hagnell

”Att man förbjuder elva miljoner fransmäns kandidat att ställa upp – det är skrämmande”

Frankrikes mest framstående nationalistiska politiker, Marine Le Pen, döms till fängelse och förbjuds att kandidera i val de kommande fem åren. Det franska rättsväsendets beslut väcker starka reaktioner i Europa. En av dem som slår larm är Charlie Weimers, Europaparlamentariker för Sverigedemokraterna.

Jag måste säga att jag blev chockad när jag tog del av domen, för den är ganska unik i sin hårdhet. Det är en sak att Le Pen döms för att ha missbrukat EU-medel för att anställa folk som arbetade för partiet i Paris – det är bevisat, och för det måste de sona. Men att man förbjuder den ledande presidentkandidaten i Frankrike från att ställa upp i några som helst val i fem år framåt, inklusive presidentvalet 2027 – det är ju antidemokratiskt, säger Weimers.

"Hon lade inte pengarna i egen ficka – men straffas som om hon gjort det"

Bakgrunden till domen är att EU-medel använts för att betala partianställda som enligt domstolen arbetat med nationell politik, inte med frågor kopplade till EU-parlamentet. Men enligt Weimers handlar det inte om personlig vinning.

Det är ju inte så att hon har stoppat pengarna i egen ficka. Hon har anställt tjänstemän som enligt domstolen jobbat med nationella valfrågor, inte EU-relaterade frågor. Det anses bevisat – men domen står inte i proportion till brottet.

"Systemet gynnar de gamla partierna – nationalister straffas"

Weimers pekar på hur det politiska systemet i Frankrike systematiskt missgynnar oppositionen.

Det franska systemet gynnar de stora, etablerade partierna. De får lätt banklån och har resurser – medan mindre partier som Nationell Samling har svårare att finansiera sin verksamhet. Då har de tvingats använda EU-medel för att kunna bedriva nationell politik. Jag hade räknat med en fällande dom – men att man förbjuder henne att kandidera är att lägga munkavle på elva miljoner fransmän.

"Liknande hände i Rumänien – men folket reser sig"

Charlie Weimers menar att domen mot Le Pen inte är en isolerad händelse.

Vi har sett liknande saker i Rumänien. Där stoppades också en ledande presidentkandidat från att ställa upp – trots att han låg på nära 50 procent i opinionen. Men det slutade med att en konservativ ledare, George Simion från AUR (som vi i SD samarbetar med i Europaparlamentet), tog ledningen. Det visar att folkets röst inte kvävs så lätt.

Han ser nu en liknande möjlighet i Frankrike.

Jordan Bardella, som är Le Pens kronprins och utsedda efterträdare, bedöms av många ha ännu större chans att vinna presidentvalet 2027. Det här kan skapa ett slags martyrskap, där väljarna sluter upp ännu starkare bakom Nationell Samling.

"Domstolarna slår bara mot högern – inte vänstern"

Enligt Weimers är den politiska snedfördelningen uppenbar.

Vi har inte sett liknande lagföring mot vänstern. Det här är en stor risk för demokratin i Europa. Väldigt många väljare kommer att tappa förtroendet för domstolarnas oberoende. Det här är som om Magdalena Andersson skulle förbjudas att kandidera efter partilotteriskandalen – något sådant har vi aldrig varit i närheten av i Sverige.

Han nämner även andra fall där vänstersidan behandlats annorlunda.

Det liberala mittenpartiet Modem, vars ledare är premiärminister i Frankrike, är åtalad för i princip samma sak som Le Pen – men utan att få samma dom. Åklagaren har överklagat den milda domen, och vi får se om rättvisan skipas lika.

"EU:s tystnadslagar är ett hot mot yttrandefriheten"

När det gäller EU:s bredare roll i att tysta oppositionen, ser Weimers en oroande utveckling.

Vi har sett en rörelse inom EU under flera år som syftar till att strypa det fria ordet – och det är ofta nationalistiska röster som drabbas. Nu kommer lagstiftning som Digital Services Act, och man försöker inskränka yttrandefriheten systematiskt. Det är mycket farligt.

Samtidigt menar han att det också finns hopp.

Fler och fler regeringar i Europa innehåller konservativa och patriotiska partier. Om mittenhögern behöver oss för att kunna regera i Bryssel, så kommer man inte kunna driva rättsprocesser mot oss hur som helst. Realpolitiken kan göra att vi återgår till en mer normal demokratisk spelordning.

"Vänstern driver på – men vi har folket med oss"

Slutligen varnar Weimers för vad som händer om vänstern får ett avgörande inflytande i Europa.

Det är vänstern som driver på de här processerna. Men i takt med att vi växer, vinner val och får folkets stöd, så kommer också spelplanen att förändras. Vi måste våga prata om det här. För om vi inte kan lita på domstolar och val – vad har vi då kvar av demokratin?

Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.