Nyheter

Professor Samuel Furfari: EU avindustrialiserar Europa

EU:s energipolitik kritiseras för att kväva industrin och minska konkurrenskraften

Jacob Hagnell

I en föreläsning organiserad av Brussels Liberty Network och Riks Europe, diskuterade professor Samuel Furfari Europas energipolitik och dess konsekvenser för industri och samhälle. Samuel Furfari, som har varit professor och senior energipolitisk tjänsteman vid Europeiska kommissionen, lyfte fram de problem som nuvarande energipolitiska riktlinjer skapar.

Avindustrialiseringen av Europa

Under föreläsningen framhävde professor Samuel Furfari den pågående deindustrialiseringen av Europa och påpekade att detta är direkt kopplat till de stigande energipriserna. "I Belgien har vi förlorat 25 000 industrijobb bara under det senaste året," sa han. "Självklart skapas det nya jobb, men det är tydligt att vi har ett allvarligt problem kopplat till energipriser och industriell konkurrenskraft."

Han betonade att detta fenomen är särskilt tydligt i Tyskland, där "experimenterandet med energiförsörjningen har lett till allvarliga konsekvenser för landets ekonomi." Han fortsatte: "Att experimentera med energiförsörjningen är en farlig strategi. Vi ser nu resultatet: en alltmer instabil energimarknad och en förlorad industriell konkurrenskraft."

Politikens roll i energikrisen

Enligt professor Samuel Furfari har de beslut som fattats av EU:s politiska institutioner varit avgörande för den nuvarande situationen. "Vi har skapat en energipolitik som mer handlar om ideologi än rationalitet," sa han. Han menar att det europeiska parlamentet bär en stor del av ansvaret genom att ha infört en rad restriktioner och regleringar. "Före Maastricht-fördraget hade Europaparlamentet endast makt över budgeten, men efteråt har de blivit en lagstiftare med enorm påverkan."

Samuel Furfari påpekade att EU:s energipolitik från början syftade till att diversifiera energikällorna efter oljekrisen 1973, men att den nu har skiftat till en tvingande grön omställning som har negativa effekter på ekonomin. "Vi gick från en strategi där vi utvecklade ny teknologi till att införa bindande krav och regleringar som kväver industrin."

"Ett regelverk som kväver industrin"

Professor Samuel Furfari menar att de lagstadgade kraven på energieffektivitet och hållbarhet har blivit ett tungt ok för europeiska företag. "Vi har nu lagstiftning på 30 sidor som förklarar företag hur de ska spara energi. Men att spara energi är redan en naturlig del av industrins egen strategi. Om ett företag inte gör det, går det i konkurs – det behövs ingen lagstiftning för det."

Han kritiserade vidare EU:s tillvägagångssätt att investera stora summor offentliga medel i gröna projekt som vind- och solkraft, samtidigt som de försummar andra mer stabila energikällor som naturgas och kärnkraft. "Det är paradoxalt att EU förbjuder oss att borra efter skiffergas på egen mark, men samtidigt importerar vi skiffergas från USA."

BRICS och den globala energikampen

Professor Samuel Furfari varnade för att EU:s fixering vid att vara ledande inom klimatförändringspolitik kan leda till en förlust av global konkurrenskraft. "De tio BRICS-länderna står för 50,4% av de globala koldioxidutsläppen, men vi i Europa verkar tro att vi ensamma kan rädda planeten genom att själva minska våra utsläpp."

Han påpekade att länder som Kina och Indien fortsätter att expandera sin användning av fossila bränslen för att bygga upp sina ekonomier, samtidigt som Europa drar ner på sina resurser. "Narendra Modi twittrade nyligen att Indien hade producerat en miljard ton kol under 2023 och firade detta som en stor prestation. Samtidigt försöker vi i Europa att fasa ut all fossil energi."

Kärnkraft och framtiden för Europas energi

På frågan om Europas framtida energikällor, menade professor Samuel Furfari att det måste ske en återgång till rationell energipolitik. "Vi ser redan tecken på att flera europeiska länder, som Italien, Sverige och Belgien, nu återvänder till kärnkraft som en lösning på sina energiproblem."

Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.