Northvolt planerar att skeppa tillbaka importerat litium-nickel-mangan-kobolt-oxid (NMC) tillbaka till Kina, kan Riks avslöja.
"Northvolt behöver skicka tillbaka vissa volymer till leverantören i Kina", uppger bolaget i ansökan till MSB.
Materialet har inte använts i den takt som förutspåtts och bolaget saknar även miljötillstånd för lagring på Northvolt Ett i Skellefteå.
För att kunna transportera materialet till Kina har Northvolt sökt dispens hos MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) för vägtransport till Gävle hamn samt till Skellefteå hamn.
"Northvolt önskar dessutom transportera tillbaka en viss mängd av ämnet till leverantören i Kina", skriver MSB i beslutet, som Riks har tagit del av.
80 ton NMC-material ska fraktas från Nortvolt Ett i Skellefteå – 40 ton ska gå till Skellefteå hamn och 40 ton till Gävle hamn.
Därtill ska 16 ton fraktas från Borlänge till Gävle hamn. Från Borlänge ska det dessutom fraktas 550 ton av ämnet upp till Northvolt Ett i Skellefteå.
Bolaget har tidigare beviljats dispens för transporter av ämnet, som används i batteriproduktionen i Skellefteå.
Den 17 februari, tre veckor före onsdagens konkursbesked, ansöker så bolaget åter om dispens att frakta farliga ämnen på väg och järnväg.
Ämnet ifråga klassas som UN 3288, Giftigt oorganiskt fast ämne, förpackningsgrupp II.
VILLE TRANSPORTERA TILL HAMNAR
Ansökan gäller sträckorna Borlänge till Skellefteå, Skellefteå till Northvolt Ett, Northvolt Ett till Skellefteå hamn, Borlänge till Gävle hamn, samt Northvolt Ett till Gävle hamn.
Materialet är samma typ av material som tidigare givits dispens för – alltså litium-nickel-mangan-kobolt-oxid (NMC).
Bolaget skriver att de undersökt möjligheten att transportera allt material före giltighetstiden löper ut den 28 februari.
"Då vi inte har någon lagringsplats som uppfyller de krav som ställs i miljötillståndet för Northvolt Ett, och som skulle kunna ta emot så stora mängder av material som skulle behövas för detta", skriver Northvolt i ansökan.
"INTE LYCKATS ATT SKALA UPP"
Northvolt uppger att de inte har lyckats att skala upp produktionen och därför har inte materialet använts i den takt som de förutspådde.
"Vi ansöker därför om en ny dispens med längre giltighetstid på de rutter som behövs för att vi ska kunna följa det logistikflöde vi normalt använder för detta material".
Det framgår också att de denna gång även vill skeppa tillbaka en del av materialet tillbaka till Kina, varifrån bolaget importerat det ifrån.
Gällande materialet som ska transporteras från Borlänge till Gävle hamn, skriver bolaget:
"Northvolt behöver skicka tillbaka vissa volymer till leverantören i Kina och har gjort en bedömning av hur fort materialet kan skickas tillbaka", står att läsa, och sätter stoppdatumet 31 augusti 2025.
"BEHÖVER SKICKA TILLBAKA VISSA VOLYMER"
Samma tidsram bedöms gälla det material som ska transporteras från Northvolt Ett till Skellefteå hamn.
Även gällande den sträckan uppger Northvolt att de "behöver skicka tillbaka vissa volymer till leverantören i Kina".
Den angivna tiden gäller även den sista sträckan i ansökan – från Northvolt Ett tilll Gävle hamn.
Även denna vägtransport handlar om att Northvolt behöver skicka tillbaka "vissa volymer till leverantören i Kina".
25 CONTAINRAR MED TOTALT 550 TON
Riks har förutom ansökan även tagit del av mejlkonversationer mellan Northvolt och MSB gällande bolagets ansökan om dispens.
Den 6 mars skriver Northvolt:
"Mängden gods som ska transporteras per container är maximalt ca 20 ton och maximalt ca 22 ton per påhängsvagn".
– På sträckan Borlänge till Northvolt Ett i Skellefteå handlar det om 25 containrar med "totalt 550 ton".
Gällande de övriga sträckorna handlar det om en transport på vardera rutt:
– Mellan Borlänge till Gävle hamn ska en container med 16 ton NMC fraktas.
– På sträckan Northvolt Ett till Skellefteå hamn handlar det om två containers innehållande 40 ton. Samma mängd gäller för sträckan Northvolt Ett till Gävle hamn.
MSB BEVILJAR DISPENS
Den 7 mars beviljar MSB dispens för transport på väg och järnväg av litium-nickel-mangan-kobolt-oxid.
För sträckan Borlänge till Northvolt Ett beviljas dispensen fram till och med 31 mars 2026. För de övriga sträckorna gäller slutdatum 31 oktober 2025.
MSB bifogar beslutet i ett mejl den 7 mars och tillägger:
"Om ni ska transportera ämnet till sjöss enligt avsteg från IMDG-koden så behöver ett beslut fattas av Transportstyrelsen."
IMDG-koden gäller farligt gods till sjöss, enligt MSB.
Transportstyrelsen har tagit del av ärendet, uppger Caroline Petrini, miljöhandläggare på myndigheten.
– Men Northvolt har inte hört av sig om det och därför finns heller inget beslut taget om det, säger hon till Riks på torsdagen.
FAKTA OM BESLUTET
Northvolt vill att det farliga godset ska transporteras från Borlänge till Skellefteå via järnväg, för att därefter transporteras på väg till Northvolt Ett.
Transporten ska ske genom att använda påhängsvagnar och containrar. Totalt ska 550 ton transporteras, och mängden gods är maximalt cirka 20 ton per container och maximalt cirka 22 ton per påhängsvagn, enligt MSB.
Ansökan gäller även vägtransport från Borlänge till Gävle hamn, där Northvolt vill använda containrar. Då ska ämnet transporteras vid ett tillfälle i en container som innehåller 16 ton, enligt MSB.
En annan sträcka handlar om en vägtransport från Northvolt Ett i Skellefteå till Skellefteå hamn. Då vill Northvolt använda två containrar, som vardera innehåller 20 ton av ämnet.
För sträckan Northvolt Ett till Gävle hamn sker transporten på väg vid ett tillfälle och även då handlar det om två containrar innehållande 20 ton vardera.
Enligt beslutet har Northvolt uppgett att produkten är farligt gods, men eftersom det inte klassas som det i Kina, har producenten inte använt förpackningar som är typgodkända. Kollin har av samma anledning inte märkts och etiketterats enligt de krav som råder här.
"Detta är material som skickats från Kina, och som enligt kinesiska myndigheter inte klassificerats som farligt gods på den tiden", uppger Northvolt i ansökan.
Produkten är lastad i säckar, så kallade "big bags" och vardera innehåller 500 kilo. De är placerade på pallar, där det även kan vara två staplade på varandra. Pallen är försedd med krympfilm, eller "overpack", står också att läsa.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.