Vilket ansvar tar Svenskt Näringsliv för Sveriges framtid? Vilket ansvar tar man för svenskarnas trygghet? Och vilket ansvar tar man för upprätthållandet av svensk arbetslivskompetens?
”Det är stora värden på spel” förklarar Amelie Berg, expert på kompetensförsörjning, i en intervju på Svenskt Näringslivs hemsida. Regeringen vill återigen höja lönegolvet för arbetskraftsinvandringen och Svenskt Näringsliv protesterar förstås. Intervjun avslutas med att experten förklarar att det handlar om ”svensk kompetensförsörjning och svensk välfärd”.
Jag blir mer och mer irriterad på Svenskt Näringsliv. Är de individer som verkar där fullständigt döva och blinda för hur det svenska samhället har påverkats av massinvandringen? Förstår de verkligen inte att en fortsatt omfattande invandring kommer fortsätta göra Sverige till ett splittrat och farligt land? Förstår de inte att de på sikt förstör för sig själva eftersom Sverige inte kommer kunna locka någon kompetent arbetskraft överhuvudtaget om vi inte kan erbjuda trygga och trevliga levnadsförhållanden?
Det är provocerande att Svenskt Näringsliv har mage att ta ordet ”värde” i sin mun. Förstår de överhuvudtaget någonting om alla de värden i livet som inte handlar om pengar?
Förstår de värdet i att Sverige är ett land där svenskarna kan känna sig hemma och trygga? Förstår de värdet av ett lands eliter visar någon form av lojalitet med landets kultur och historia?
Historien om att franska affärsmän uppfattar sina svenska kollegor som obildade sägs vara en vandringssägen. Men när man tar del av Svenskt Näringslivs syn på arbetskraftsinvandring börjar man ändå undra. Allt ska offras för vinster och välstånd. Pengar, pengar, pengar. Ingenting om trygghet, sammanhållning, lojalitet, historia och identitet.
Det handlar i intervjun mer precist om att Industriarbetsgivarna har uppgett att det behövs 3500 nya processoperatörer de närmsta åren i Sverige samtidigt som vi bara utbildar runt 400 (oklart om det är 400 per år eller 400 de närmsta åren). Alltså måste regeringen lätta på reglerna för arbetskraftsinvandring.
Men vore det inte bättre om näringslivet och de berörda industrierna tillsammans med regeringen gick ut med en stor satsning på de yrkesutbildningar som finns i området? Vore det inte bättre om man verkligen försökte få in svenska ungdomar till den svenska industrin? Det kanske redan görs till viss del, men den styrande principen för svensk kompetensförsörjning måste ändå vara att vi ska slå två flugor i en smäll: de människor som redan bor i Sverige komma ut i det produktiva arbetslivet och svensk industri ska hitta arbetskraft.
Det har ett värde för människor att ha ett arbete. Det har ett värde att vi har en svensk industri. Det har ett värde att vi har en svensk befolkning som arbetar i en produktiv industri. Det har ett värde att vi kan vara stolta över en svensk industri med en svensk arbetskraft.
Det finns så många fler värden i livet än kortsiktiga ekonomiska sådana. Det måste också Svenskt näringsliv klara av att förstå.
Richard Sörman, politisk redaktör och ansvarig utgivare på Riks
Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.