Al-Sahlani (C) vill gärna framställa kritik av islam och islamister som ’förtryck av och rasism mot muslimer’. Hon har fel. I Sverige är det inte mainstream att ’hata muslimer’. Däremot finns en stark kritik av religionen. Den senaste mätningen från Göteborgs universitet visar att 57 procent är negativa till islam och endast 8 procent har en positiv inställning. Andelen kritiker ökar dessutom och är skyhögt högre än motsvarande siffror för buddism, hinduism och judendom.
Kanske beror de negativa attityderna på alla terrorattacker och åtgärder som västerländska samhällen tvingas genomföra för att avvärja sådana angrepp? Samma dag som Abir al-Sahlani artikel publicerades avvärjdes ännu en islamistisk terrorattack mot en julmarknad. Denna gång i Augsburg. Sådana attacker börjar bli något av en modern jultradition som drabbat eller avvärjts i exempelvis Strasbourg (två gånger), Wien, Berlin och Ludwigshafen.
Vid denna tid förra året tvingades EU öka sin säkerhetsbudget enkom för att avvärja terrorattacker under julen. Men betongsuggorna behövs bara på julmarknaderna i Stockholm, Berlin och Strasbourg. Inte i Tallinn, Prag och Warszawa. Och attacker sker inte bara under julen. Kristna processioner har hotats och attackerats i Frankrike och Spanien för att de firat påsk samtidigt som muslimer firade ramadan.
Måhända har den negativa synen förstärkts när muslimska länder och imamer krävt att yttrandefrihet avskaffas eller begränsas och att sharia införs i Europa? Samtidigt som imamer i Sverige har avslöjats med att ge råd att inte anmäla bigami och kvinnomisshandel och agerat hallickar och förmedlat tillfälliga ’njutningsäktenskap’. Eller av det faktum att myndigheterna tvingats stänga nästan alla – minst tjugo – muslimska friskolor, ofta med moskéföreningar som huvudmän, då de varit plantskolor för islamism och/eller penningtvätt och andra ekonomiska oegentligheter.
Kanhända beror den ökande oviljan att acceptera ytterligare muslimsk invandring inte på rasism utan på alla de problem som islam skapar tillsammans med det faktum att invandrare från muslimska länder är den grupp som är minst villig att anamma våra värderingar och integrera sig i samhället. Al-Sahlani är kritisk till att integration till del blivit en fråga om hur muslimer ska anpassa sig till västerländska värderingar. Men utan en sådan anpassning kommer de som bekänner sig till islam inte passa in i våra samhällen och fortsatt skava på sammanhållningen.
Enskilda människor är givetvis ofta utmärkta personer oberoende av vilken religion de bekänner sig till. Men när antalet personer som bekänner sig till islam blir för stor påverkas det svenska samhället. Det såg vi inte minst i valet till Europaparlamentet. I ett sådant läge skulle Sverige behöva en öppen debatt om Pew Research Centers prognoser som visar att antalet muslimer i Sverige kan närma sig 20 procent under de närmaste årtiondena.
Charlie Weimers (SD)
Delegationsledare Sverigedemokraterna i Europaparlamentet