Gå till innehåll

Jomshof (SD): Informationsplikten ett bakslag men stora förändringar sker

Sverigedemokraterna har fått omfattande kritik på sociala medier efter beskedet om att anställda inom skola, vård och socialtjänst undantas från den föreslagna informationsplikten för att rapportera illegala invandrare.

Liberalerna har utropat sig som segrare i frågan om informationsplikt och menar att undantagen är ett viktigt steg för att skydda utsatta grupper. SD:s rättspolitiska talesperson Richard Jomshof håller dock fast vid att partiet har åstadkommit betydande framsteg i kampen mot skuggsamhället.

Informationsplikt ska gälla myndigheter – med undantag

Den nya informationsplikten innebär att offentligt anställda ska rapportera illegala invandrare till myndigheterna. Förslaget innebär dock att anställda inom skola, vård och socialtjänst undantas från denna skyldighet – något som Richard Jomshof uttrycker besvikelse över.

– Jag må vara besviken på att dessa grupper undantas från kravet, men det kommer dock endast att göra skillnad på marginalen, skriver Jomshof.

Istället kommer informationsplikten att gälla centrala myndigheter som Skatteverket, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Kriminalvården, Kronofogden och Pensionsmyndigheten. Dessa myndigheter förväntas samarbeta aktivt genom informationsdelning och att rapportera illegala invandrare till polisen.

– Att denna skyldighet inte finns i dag är, minst sagt, helt galet. Inte minst Skatteverket sitter på information som är relevant för att hitta illegala invandrare, konstaterar Jomshof.

Stora reformer för ökad kontroll

Informationsplikten är dock bara en del av ett omfattande paket för att bekämpa det uppskattade antalet på över 100 000 illegala invandrare som befinner sig i Sverige. Bland de åtgärder som nu är på gång återfinns:

  • Fler inre utlänningskontroller: Polisen får ökad möjlighet att genomföra husrannsakningar, kroppsvisitationer och genomsöka mobiltelefoner och väskor i syfte att identifiera personer.
  • Utökad användning av biometri: Lagring av bild och fingeravtryck ska gälla samtliga som söker uppehållstillstånd, med en åldersgräns som sänks från 14 till 6 år. Fingeravtryck kommer också att jämföras med polisens register och användas i medborgarskapsärenden.
  • Ny biometrisk databas: Uppgifter om alla utlänningar som ansöker om uppehållstillstånd ska samlas i en ny databas, med direktåtkomst för SÄPO.
  • Slopad preskription på utvisningsbeslut: Idag preskriberas beslut om utvisning efter fyra år om personen håller sig undan. Denna regel avskaffas, och preskriptionstiden börjar istället löpa först när personen lämnar landet.

SD:s linje: ”En seger för Sverige”

Jomshof menar att dessa åtgärder är avgörande för att återta kontrollen över svensk migrationspolitik och bekämpa de omfattande problem som det så kallade skuggsamhället innebär.

– Problemet är akut. Dessa illegala invandrare utgör en enorm belastning för det svenska samhället och välfärden, inte minst när det handlar om de som begår brott eller utgör en säkerhetsrisk, skriver han.

Även om Sverigedemokraterna fortsatt förespråkar informationsplikt för samtliga offentligt anställda, menar Jomshof att helheten är en stor framgång.

– Vi har fått igenom merparten av våra förslag, och jag ser detta som en stor seger för Sverigedemokraterna, Sverige och det svenska folket, avslutar han.

Senaste från Riks