Den brittiska regeringen har avslagit upprepade förfrågningar om att leda en utredning kring sexuella övergrepp på barn i Oldham. Massiv kritik riktas nu mot regeringsföreträdare.
Den brittiska regeringen har avslagit Oldhams begäran om en utredning ledd av inrikesministeriet gällande de våldtäktsgäng som rapporterats i staden. Trots att Oldhams kommun röstade för att kräva en statligt ledd granskning hänvisade minister Jess Phillips (Labour) frågan tillbaka till lokala myndigheter, med argumentet att det är deras ansvar att hantera frågan.
Skandalen om våldtäktsgäng som riktar sig mot barn började i Rotherdam i norra England, med rapporter om att fler än 1500 flickor utsatts för övergrepp av dessa gäng i Rotherdam mellan 1997 och 2013. Polisen i Rotherdam kände till övergreppen sedan åtminstone 2001. En intern rapport publicerades om det, men åtgärder vidtogs inte förrän flera år senare. En oberoende granskning av polisen under 2020 fann att dussintals regelbrott hade begåtts av polisen genom att de förbisett de sexuella övergreppen av rädsla för att skapa rasism. Förövarna är nämligen mestadels av asiatisk och framförallt muslimsk bakgrund medan offren oftast är vita.
Ett av offren, Victoria Agoglia, en femtonårig flicka, rapporterade om våldtäkterna och bad om hjälp från socialtjänsten och polisen, Hon försvann från sitt vårdboende 19 gånger på tre månader. Hennes frånvaro samt hennes vittnesmål rapporterades till polisen, men ingen åtgärd vidtogs, förutom några korta SMS från socialtjänsten med frågan "När kommer du tillbaka?".
Agoglia dog efter att hon fått en överdos och våldtagits efter ett besök hos den femtioåriga muslimen Mohammed Yaqoob. Han injicerade henne med heroin, och hon dog fem dagar senare. Han friades från dråp och fick istället ett lågt straff på tre och ett halvt års fängelse för att ha tillhandahållit en skadlig substans.
Övergreppen fortsätter pågår runtom i Storbrittannien. I början av januari 2024 hade 42 pakistanier i Rochdale dömts i samband med brottsligheten. En ringledare i Oldham lyckades under en viss tid fortsätta arbeta som socialrättshandläggare trots att han var under utredning för sexualbrottslighet.
Mörkandet av brottsligheten har skapat starka reaktioner, och många kräver nu att politiker som vägrat starta grundliga utredningar ska ställas inför rätta. Elon Musk har uttryckt att han tycker att Jess Phillips "förtjänar att sitta i fängelse".
Författaren J.K. Rowling har uttryckt skarp kritik mot poliskorruptionen som har möjliggjort att brottsligheten kunnat fortgå utan att avslöjas under en lång tid. Hon pekar på en artikel i The Telegraph som lyfter att åtminstone en av förövarna hade insiderinformation från polisen, och att detta är ett tecken på yttterligare korruption.