Richard Jomshof: Kritik mot islamisering i Sverige och kampen för demokrati
Richard Jomshof, ordförande i riksdagens justitieutskott och Sverigedemokraternas ledamot, ger sin syn på islamiseringens inflytande på det svenska samhället. Med ett tydligt fokus på vikten av att bevara de demokratiska värderingarna och yttrandefriheten uttryckte Jomshof oro över vad han beskriver som en fortsatt naivitet inom det svenska politiska etablissemanget gentemot islam och islamism.
Islamisering i Sverige: Ett växande problem
Jomshof påpekar att islamiseringen i Sverige är ett reellt problem och kritiserar de politiska partier som han menar inte tar detta hot på tillräckligt stort allvar. Han menar att „naiviteten” har lett till att grupper med islamistiska agendor fått etablera sig i landet utan större motstånd.
"Det finns krafter som vill använda vår öppenhet och yttrandefrihet emot oss. Vi ser hur islamistiska grupper flyttar fram sina positioner över hela västvärlden, och det är oroväckande," säger Jomshof. Han lyfter fram exempel från andra europeiska länder som Storbritannien, Frankrike och Belgien, där han anser att islamiseringen gått längre än i Sverige och där problemen nu är omfattande.
Religionsfrihet och rätten att kritisera islam
En viktig punkt i Jomshofs resonemang är att religionsfriheten inte får stå över rätten att kritisera religion. Han betonar att islam, precis som andra religioner, måste kunna diskuteras och ifrågasättas på samma sätt som politiska ideologier.
”Religionsfrihet är bara en av många friheter. Du har rätt att tro på vad du vill, men du måste också acceptera att bli kritiserad för dina åsikter,” säger han och menar att det finns en skevhet i samhället när det gäller hur man bemöter kritik av religioner.
Utländsk finansiering av moskéer oroar
Ett av de mest konkreta problemen som Jomshof tar upp är utländsk finansiering av moskéer och religiösa institutioner i Sverige. Han framhåller att många moskéer finansieras av länder med islamistiska agendor och att detta utgör ett hot mot det svenska samhället.
"När dessa stater skickar hit sina imamer som förpestar lokalsamhället och fungerar som en sorts förlängd arm för sina hemländers islamistiska intressen, är det självklart att det blir farligt," säger han.
Jomshof kritiserar även den svenska politiska klassens benägenhet att tillåta dessa byggen utan någon egentlig granskning av finansieringen. Han menar att detta bidrar till att förstärka islamistiska krafter i landet.
Debatt om muslimska friskolor och framtiden
Under intervjun lyfter Jomshof också problemet med muslimska friskolor och pekar på att många av dessa skolor stängts ner på grund av oegentligheter och kopplingar till islamism. Han har tidigare motionerat om att muslimska friskolor borde stängas helt, men konstaterar att han inte fått något brett politiskt stöd för detta.
"Vi har sett att alla utom en av dessa skolor har stängts ner. Men det är inte en lösning att lita på att de stänger sig själva – vi behöver en skarp lagstiftning," säger han.
Richard Jomshof släpper bok om islam 2026
Jomshof avslöjar under intervjun att han planerar att släppa en bok om islam under valåret 2026. Boken ska vara den första av två och syftar till att skapa en mer seriös debatt om islam och dess roll i det svenska samhället.
"Tanken är att få igång en debatt och öka medvetenheten om dessa frågor. Det handlar om att försvara demokratin och yttrandefriheten så att kommande generationer får växa upp i samma demokratiska samhälle som vi har gjort," avslutar han.
Slutsats: En fortsatt kamp mot islamisering
Richard Jomshofs uttalanden i intervjun visar på en fortsatt stark oro för islamiseringens effekter på det svenska samhället. Med sin planerade bok och fortsatta politiska arbete hoppas han kunna skapa en mer balanserad debatt och förstärka motståndet mot de krafter han anser hotar Sveriges demokratiska värderingar. Samtidigt återstår att se om det politiska klimatet kan förändras tillräckligt för att genomföra de åtgärder han efterlyser.