
Flera källor, både från Riks och Uppdrag granskning, vittnar om att stora mängder av det material som skulle bli batterier på Northvolts fabrik i Skellefteå i stället blev miljöfarligt avfall. Kritiken gäller särskilt katodmaterialet som inte höll måttet och aldrig kunde användas i produktionen.
Nu slår Northvolt tillbaka mot påståendena.
– Vår verksamhet är omgärdad av rigorösa säkerhetsarrangemang och omfattas av stränga miljötillstånd, det gäller även avfall, menar Matti Kataja, kommunikationsansvarig på Northvolt.
Enligt vår källa producerades inte ett enda helsvenskt batteri i Northvolts fabrik. I stället gick 100 procent av katodmaterialet vidare som avfall till Northvolts dotterbolag Revolt, som skulle tillverka billigare batterier av restavfall. Men eftersom Revolt saknade tillstånd kunde produktionen aldrig starta, istället satt personal och spelade kort om dagarna.
Northvolt menar dock att produktionen nu är igång.
– Produktionen i Skellefteå utvecklas positivt och för närvarande levererar vi i enlighet med våra kundavtal. Förra veckan offentliggjorde vi att Northvolt har levererat en miljon battericeller till kund, säger Kataja.
Men enligt Riks och SVT:S uppgiftslämnare importeras fortfarande den mest väsentliga beståndsdelen i batterierna från Kina, vilket motsäger Northvolts vision om en svensk, oberoende batteriproduktion.
Ett annat avslöjande i Riks granskning är att Northvolt inledningsvis använde nickel från ett finskt bolag som senare visade sig härleda från Ryssland.
– Vi kan inte kommentera våra leverantörskontrakt i detalj, men vi redovisar i vår års- och hållbarhetsredovisning från vilka länder vi importerar material och hur vi säkerställer att det möter våra högt ställda krav på såväl hållbarhet som kvalitet, säger Kataja.
Riks källa vittnar om att stora mängder avfall från Northvolts produktion fortfarande står kvar i containrar hos Revolt. Det handlar om hundratals, kanske upp emot ettusen containrar, fyllda med sammanblandat material som ingen vill ha – och som kan utgöra en miljörisk.
Northvolt förnekar detta.
– Vi har inga containrar med avfall från US1 vid Revolt, vi har ett fåtal som vi använder som lagerutrymme för annat. Revolt återvinner avfall från produktionen av battericeller och är under driftsättning och upprampning. Verksamheten levererar material till kund, enligt Kataja.
Trots Northvolts försäkringar kvarstår osäkerheten kring den faktiska produktionen och avfallshanteringen. Länsstyrelsen i Västerbotten har tillsynsansvaret.
Om företaget skulle gå i konkurs faller ansvaret för avfallshanteringen på konkursboet.
– Jag har ingen närmare insyn i Northvolts ekonomi, men normalt avsätts medel för att kunna åtgärda avfallshanteringen vid en konkurs, säger Isabell Larsson på Länsstyrelsen i Västerbottens tillsynsenhet till Riks.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.