
Den organiserade brottsligheten har fått rejält fäste i svensk välfärd – och särskilt inom den personliga assistansen. Det visar en ny alarmerande rapport.
"Personer i utsatta situationer vanvårdas och funktionsnedsatta används som brottsverktyg – inte sällan är det barn som far illa", uppger Försäkringskassan.
Samtliga av de 62 största assistansbolagen har anställda med kopplingar till kriminella nätverk.
"Av de studerade 699 privata assistansbolagen bedöms 83 bolag ha särskilt nära koppling till den organiserade brottsligheten", skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande på tisdagen.
Myndigheternas gemensamma underrättelsecentrum har undersökt utbetalningar av Försäkringskassan till de omkring 62 000 personer "som är aktiva eller bedöms ha samröre med kriminella nätverk".
"BARN FAR ILLA"
"Den organiserade brottslighetens närvaro inom assistansbranschen får konsekvenser för såväl brukare och samhälle", uppger Försäkringskassan.
"Det innebär bland annat att personer i utsatta situationer vanvårdas och att funktionsnedsatta används som brottsverktyg – inte sällan är det barn som far illa. Brukare riskerar också att få undermålig eller ingen assistans", konstaterar myndigheten.
FYRA AV TIO I RISK
Uppgifterna är häpnadsväckande. 50 procent av alla assistansanordnare har kopplingar till organiserad brottslighet, fyra av tio brukare riskerar att ha kriminellt belastade assistenter och 89 procent av brukare med assistans via bolag är kopplade till företag där det finns anställda med kriminella kopplingar.
Under 2022 till och med 2023 fick strax över 14 000 brukare assistans och var fjärde brukare har kommit i kontakt med aktiva kriminella eller personer med koppling till kriminella nätverk samt deras familjer, enligt Försäkringskassan.
"Ersättningen som felaktigt betalas ut kan användas för att finansiera annan kriminell verksamhet – alltså en dubbel skadeverkning för samhället".
VIT FASAD
Assistansbolagen uppvisar en vit fasad med god ekonomi, men bakom den döljer sig kriminell verksamhet.
"Ett till synes 'vitt' arbete, exempelvis som personlig assistent, ger i sin tur möjlighet för arbetstagaren att missbruka olika ersättningar inom socialförsäkringen", skriver myndigheten.
Bolagen med koppling till organiserad brottslighet har många brukare som är nära familj till aktiva kriminella, eller med koppling till dem, enligt myndigheten.
Och nästan samtliga hade anhörigassistans under perioden.
OSUND KONKURRENS
De brottsliga assistansbolagen skapar också osund konkurrens, enligt Försäkringskassan.
"De personliga assistenter som har koppling till kriminella nätverk eller är kriminellt aktiva arbetar ofta på större assistansbolag, majoriteten av dessa bolag hade även fler kontrollutredningar eller felutbetalningar än mindre bolag", skriver myndigheten.
Rapporten visar bland annat:
De två grupperna, aktiva och kopplade, samt deras nära familjer visar tecken på ett mer utbrett missbruk av socialförsäkringen i jämförelse med en normalpopulation.
De har över 300 miljoner kronor i skulder till Försäkringskassan.
Under perioden 2022–2023 arbetade aktiva och kopplade som personliga assistenter på samtliga av de 62 största assistansbolagen.
Av de studerade 699 privata assistansbolagen bedöms 83 bolag ha särskilt nära koppling till den organiserade brottsligheten.
Hela 89 procent av alla brukare med bolag som anordnare finns på de bolag där aktiva eller kopplade personliga assistenter arbetar.
Exempel på den kartlagda brottsligheten
Överdrivna vårdbehov för brukaren.
Assistans som inte utförs.
Arbetstagare som tvingas återbetala sin lön.
Brukare och anställda som saknar rätt att vistas i Sverige.
Osanna dokument från arbetsterapeuter, läkare och andra professioner.
Rapporten är framtagen av bland andra Försäkringskassan och polisens nationella operativa avdelning, Noa, och omfattar åren 2022–2023.
Källa: Försäkringskassan
Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.