
Tyska polisen har nyligen utfört omfattande räder mot personer misstänkta för hets mot folkgrupp. Nu, bara dagar efter JD Vance omtalade försvar av yttrandefrihet i sitt tal i München, har de ansvariga åklagarna utfrågats om sin syn yttrandefrihet i Tyskland.
I CBS-programmet "60 Minutes" ger Matthäus Fink, en av de som leder åtalet mot personerna som utsätts för räder, tydliga besked: i Tyskland får man inte förolämpa politiker, och om man gör det online kan straffet bli värre än det annars blivit:
– Är det ett brott att förolämpa någon offentligt?
Ja. Ja, det är det.
– Och är det ett brott att förolämpa någon online också?
– Ja. Böterna kan till och med vara högre. Ja. Om du förolämpar någon på internet. Varför? För att på internet stannar det kvar.
Men begränsningarna på yttrandefriheten tar inte slut där, meddelar de tyska åklagarna. Det är straffbart att sprida vad som benämns som "skadligt skvaller", falska citat och hot om våld. Dessutom är det straffbart att återpublicera och gilla inlägg "som inte är sanna".
Om någon postar något som inte är sant och sedan någon annan delar det eller gillar det, begår de då ett brott?
– Ja. När det gäller att dela vidare är det också ett brott eftersom läsaren inte kan avgöra om du själv hittade på det eller bara delade vidare. Det är samma sak för oss.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.