Domstolen gick emot DO – ingen diskriminering i slöjstriden

Uppsala tingsrätt har nyligen avvisat en muslimsk kvinnas krav på diskrimineringsersättning efter att ha blivit uppmanad att ta av sig sin slöja vid en läkarundersökning. Diskrimineringsombudsmannen (DO), som företrädde kvinnan i domstolen, ålades att betala både sina egna och motpartens rättegångskostnader. Den sammanlagda summan uppgår till cirka en halv miljon kronor, vilket nu belastar skattebetalarna.
Domstolen gick emot DO – ingen diskriminering i slöjstriden
Publicerad den

Kallade läkaren för rasist

I mars 2023 besökte en muslimsk kvinna Storvreta vårdcentral i Uppsala för en läkarundersökning. Kvinnan bar en åtsittande slöja, vilket gjorde att hon inte hörde sitt namn när det ropades upp. Läkaren fick därför ingripa och vägleda henne rätt. Inne i undersökningsrummet bad den kvinnliga läkaren henne att ta av sig slöjan och ytterkläderna för att möjliggöra en korrekt undersökning.

Kvinnan vägrade dock att ta av sig såväl slöjan som kläderna på överkroppen, inklusive en jacka. När läkaren insisterade blev kvinnan upprörd och skrek samt kallade läkaren för rasist. Enligt domen var all fortsatt dialog omöjlig på grund av kvinnans affekterade tillstånd, och hon lämnade undersökningsrummet. Kort därefter vände hon sig till DO för att kräva diskrimineringsersättning från Region Uppsala, som ansvarar för vårdcentralen.

DO valde att driva ärendet

DO beslutade att driva kvinnans krav i domstol och yrkade på 70 000 kronor i ersättning. Myndigheten menade att läkaren hade "kränkt kvinnans värdighet" genom att be henne ta av sig slöjan och hävdade att principen om lika behandling av alla patienter innebar "indirekt diskriminering" av muslimer.

DO hävdade i rätten att "läkarens förfaringssätt att alltid be patienter att avlägsna sin huvudbonad har missgynnat Sekretess A och riskerar att särskilt missgynna muslimska kvinnor som av religiösa skäl bär huvudbonad". Region Uppsala motsatte sig anklagelserna och menade att kvinnan inte hade behandlats annorlunda än någon annan patient i en jämförbar situation. Regionen hävdade att läkaren bad kvinnan ta av sig sjalen av medicinska skäl, då en grundlig undersökning krävde att hela patienten kunde ses.

Trots detta valde verksamhetschefen på vårdcentralen att erbjuda kvinnan ett personligt möte för att be om ursäkt, men det accepterades inte. Det framgår dock inte av domen att kvinnan själv bett läkaren om ursäkt för sitt agerande.

Tingsrättens dom - inte diskriminering

Den 4 mars 2025 meddelade Uppsala tingsrätt sin dom och avslog DO:s talan. Rätten konstaterade att även om kvinnan upplevde obehag av att bli ombedd att ta av sig sin slöja, uppfyllde detta inte kraven för diskriminering enligt lagstiftningen. Domstolen menade att det inte framkommit att kvinnan lidit någon faktisk skada eller påtaglig nackdel, förutom det obehag hon kände vid bemötandet. Vidare fastslogs att läkarens förfrågan i sig inte innebar någon kränkning av kvinnans värdighet.

I domen står det: "Tingsrätten finner inte anledning att ifrågasätta att kvinnan känt obehag av frågan att ta av sig sin sjal men finner inte att frågan i sig innebär sådant missgynnande som ställs upp som krav i diskrimineringslagen."

Vidare fastslås att det inte går att säkerställa kvinnans påståenden om att läkaren uttryckt sig kränkande, eftersom ord stod mot ord mellan patienten och läkaren.

Kostnad för skattebetalarna

Eftersom DO förlorade målet ålades myndigheten att ersätta Region Uppsalas rättegångskostnader med 238 360 kronor. Då DO även haft egna rättegångskostnader i samma storleksordning beräknas den totala summan till omkring en halv miljon kronor. Utöver detta tillkommer domstolens kostnader för att hantera ärendet.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Populära artiklar

No stories found.
logo
Riks
riks.se