
Bryssel, 11 juni 2025 – Europa står inför ett växande och mångfacetterat hot där organiserad brottslighet, cyberattacker och statliga aktörer samverkar och undergräver både ekonomisk stabilitet och nationell säkerhet. Detta var det centrala temat under NATO Defense College Foundations seminarium i Bryssel, lett av organisationens direktör Alessandro Politi.
Politi varnade för en ny typ av hotbild som ofta benämns som "hyperhot" – ett komplext nät av cyberbrott, organiserad brottslighet och statligt understödda operationer. Dessa hot korsar gränserna mellan inre och yttre säkerhet och påverkar direkt demokratins funktionssätt.
Ett exempel på denna nya verklighet är fentanylkrisen i USA där mexikanska och kinesiska karteller samarbetar. Över 100 000 människor dog av fentanylöverdoser under 2021. Totalt har över 564 000 dödsfall kopplats till denna kris. Samverkan mellan brottssyndikat och politiska intressen har också blivit ett ökande problem i Afrika – något som även börjar ta fäste i Europa.
Howard Pugh, tidigare underrättelsechef vid Europol, presenterade hur den illegala handeln utvecklats under det senaste decenniet. Enligt honom har organiserad brottslighet snabbt anpassat sig till digitala plattformar och sociala medier för att nå konsumenter, särskilt när det gäller illegal tobak.
Enligt en ny rapport från KPMG, presenterad av David Bird, konsumerades över 52 miljarder illegala cigaretter i Europa under 2024 – motsvarande cirka 10 procent av all konsumtion. Frankrike toppar listan som Europas största marknad för illegal tobak, följt av Nederländerna. I båda länderna har höjda skatter paradoxalt nog lett till att svarta marknaden vuxit kraftigt.
I hela EU uppgick skattebortfallet till cirka 14,9 miljarder euro. Storbritannien, som förbättrat sin övervakning, förlorade ändå cirka 4 miljarder euro. I Spanien avslöjades nyligen en illegal cigarettfabrik där kriminella investerat 3,5 miljoner euro för att tillverka upp till 10 miljoner cigaretter per vecka.
Oksana Shvets från den amerikanska handelskammaren i Ukraina lyfte fram de ekonomiska utmaningarna i landet, särskilt kopplade till försvarsfinansiering. Enligt Shvets finns det idag omkring 10 miljarder dollar i obetalda skatter i den ukrainska skuggekonomin – pengar som hade kunnat användas för att stärka försvaret. Hon betonade att skattehöjningar inte är ett gångbart alternativ, då det riskerar att förstärka den svarta marknaden ytterligare.
Trots vissa framgångar i kampen mot illegal tobaksförsäljning krävs fortsatt politisk vilja och strukturella reformer för att hantera den organiserade brottsligheten. Problemet är långt ifrån löst, varnade hon.
Christos Haprantidis från tobaksbolaget PMI, riktade hård kritik mot framför allt Frankrike och Nederländerna. Han menade att ländernas skattepolitik skapat grogrund för illegal handel, utan att möta hotet på ett konstruktivt sätt. Han kallade för ett harmoniserat EU-svar och varnade för att politisk vilja saknas i nyckelländer.
Howard Pugh varnade också för en ny trend: brottssyndikat som överger narkotikahandel till förmån för illegal tobak, då riskerna är lägre men vinsterna fortsatt stora. Gränser, särskilt mellan Ukraina och Ungern, infiltreras av smugglare och välorganiserade nätverk.
Alessandro Politi underströk att Europa befinner sig i epicentrum för en komplex säkerhetskris. Den illegala handeln – från narkotika till cigaretter – underminerar staternas motståndskraft och finansiering. Han pekade på vikten av att NATO-länderna diskuterar att öka försvarsbudgeten till 3,5–5 procent av BNP, men betonade att pengar inte räcker utan politisk enighet och samordnade insatser.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.