Sverigedemokraterna når nya höjder i opinionsmätning - "reformer ger resultat"

Intervju med Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson.
Sverigedemokraternas partisekreterare Foto:
Sverigedemokraternas partisekreterare Foto:PELLE T NILSSON
Publicerad den

Sverigedemokraterna har i den senaste opinionsmätningen från Riks/Sentio noterats för 24 procent, vilket är det högsta resultatet sedan december 2023. Vad ligger bakom denna ökning? Enligt Mattias Bäckström Johansson, partisekreterare för Sverigedemokraterna, är det ett resultat av de reformer partiet drivit igenom i regeringssamarbetet.

"Jag tror det handlar om att vi ser effekt på de reformer som vi har vilket lite upprepat under mandatperioden men som jag tror kommer att stärkas allt eftersom vi får reformer i mål. Det är klart att vi hoppas att saker ska gå snabbare än vad de kanske gör men där det ändå börjar komma på plats i flera olika delar. Vi har dieselpriser som är nästan tio kronor lägre än toppnivåerna. Vi hade elpriser, även om inte i mål, men energipolitiken så var det de lägsta elpriserna på fyra år. Tittar man på augusti tror man de lägsta på 20 år. Vi kan skönja vissa förändringar när det kommer till kriminalpolitik och en kraftigt uppbyggd kapacitet och även en återvandring som börjar rulla på och öka jämt att man faktiskt börjar få ner asylmottagandet till den nivå som var den lägsta på 40 år."

Intern turbulens inom Sverigedemokraterna

Trots partiets framgångar har det funnits en del interna motsättningar och konflikter, särskilt kring frågor som vapenlagstiftning och partiledningens strategiska beslut. Under den senaste tiden har flera distriktsordföranden öppet kritiserat Jimmie Åkessons beslut att svänga i vapenfrågan efter masskjutningen i Örebro, något som skapade en omfattande debatt både internt och i media. Detta ledde till att Richard Jomshof, tidigare ordförande i justitieutskottet, avgick från sin post.

Bäckström Johansson tonar dock ned dramatiken:

"Jag tror att det fanns en viss skadeglädje i hur många mediehus rapporterade om saker, och det är nog många av dem som har deltagit på möten som inte riktigt känner igen sig i den beskrivningen. Där har vi även med partiledningen och distriktsordförandena gått ut med en gemensam debattartikel om hur vi ser på saker och vägen framåt."

Han betonar att det är naturligt att det finns meningsskiljaktigheter i ett stort parti, men att det samtidigt råder en bred samsyn i partiets viktigaste frågor.

"Det är klart att vi som ett stort parti hyser uppfattningar som kan gå lite åt olika håll, men vi har också en tydlig ordning för hur vi förhandlar politik med regeringen. Vi måste landa i väl avvägda överenskommelser. Alla kommer att vara med vid bordet i fortsatta förhandlingar också för att se till att de förslagen blir så bra som möjligt."

Mattias Bäckström Johansson
Mattias Bäckström JohanssonPELLE T NILSSON

Konkurrens från höger

På frågan om Sverigedemokraterna oroar sig för konkurrens från mindre partier på den politiska högerkanten, såsom Alternativ för Sverige och Medborgerlig Samling, svarar Bäckström Johansson tydligt:

"Nej, jag ser inte något sånt. Sen tror jag att väljarna är väldigt kloka och förstår den situation som Sverige står inför. Vi har en väldigt jämn situation mellan blocken i riksdagen, och vi är en del av regeringsunderlaget, vilket har möjliggjort politiska förändringar som inte varit möjliga på decennier."

Oppositionens osäkerhet

Mattias Bäckström Johansson lyfter upp osäkerheten kring vad väljarna egentligen får om de röstar på de rödgröna partierna.

"Och i motsats till det så blir det ju att i den mån där man inte lyckas kunna få det här regeringsalternativet på plats då kommer det ju vara Socialdemokraterna som tar över istället, eller med risk för det om man kastar bort sin röst. Och det tror jag väljarna är så pass kloka att det är något man kommer ta i beaktande när man går till valurnorna 2026."

Centerpartiets framtid

Hur ser Sverigedemokraterna på Centerpartiets framtid och huruvida partiet kan komma att öppna för förhandlingar med Sverigedemokraterna. Bäckström Johansson var skeptisk till denna möjlighet och ser inte Centerpartiet som ett hot på landsbygden.

"Nej, inte särskilt orolig. Vi har framförallt inte sett till den väg Centerpartiet har tagit heller i svensk politik och där vi kan ju se vilken osäkerhet det faktiskt innebär och den blockkonstellation som man nu har tagit plats i. Centerpartiet har länge haft en väldigt oklar position, där man å ena sidan vill locka väljare från borgerligheten men samtidigt har närmat sig de rödgröna partierna. Det skapar en bild av ett splittrat parti som inte riktigt vet vilken väg de vill ta. För väljarna innebär detta en osäkerhet och vi ser att de konsekvent tappat i stöd."

Han menar vidare att Centerpartiet kan komma att bli mer irrelevant om de fortsätter på sin nuvarande bana.

"Om Centerpartiet skulle ändra sin inställning och börja samarbeta med oss, skulle det givetvis vara en stor förändring. Men jag ser inte det som troligt med den nuvarande ledningen och den kurs partiet slagit in på. Landsbygdsväljarna, som tidigare varit en viktig bas för Centerpartiet, har snarare börjat röra sig mot oss då vi står upp för de frågor som är viktiga för dem – från trygghet och lantbrukspolitik till energifrågor och bränslepriser. Vi har sett att våra förslag och vår politik ligger närmare landsbygdens behov än vad Centerpartiet har erbjudit de senaste åren."

Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Populära artiklar

No stories found.
logo
Riks
riks.se