
I mitten av kärnkraftssamtalen slår regeringens särskilda utredare för utveckling av kärnkraft, Carl Berglöf, fast att ett framtida kärnkraftsbygge kräver arbetskraft från utlandet. Detta skriver GP.
Det krävs en stor mängd praktiska arbetare för att bygga ett kärnkraftverk, menar utredaren. Det kan krävas tusentals svetsare och stora mängder cementgjutare samt elektriker. Han pekar på Hinkley Point C, ett engelskt kärnkraftverk som försenats från 2025 till 2031 och dagligen sysselsätter 12 000 arbetare som jobbar med färdigställningen.
Eftersom det kommer behövas så många arbetare drar utredaren slutsatsen att vi inte kommer klara det "utan arbetskraft från utlandet". Han fortsätter: "Vad de har för nationalitet eller var de utbildas bryr jag mig inte om. Det ska finnas möjlighet att utbilda folk i Sverige."
Regeringen och Sverigedemokraterna har under mandatperioden infört flera reformer för att strama åt arbetskraftsinvandringen. Den 1 juli ska lönegolvet för arbetskraftsinvandring höjas till 100 procent av medianlönen.
SD meddelar att de prioriterar inhemsk arbetskraft, men att kärnkraftsutbyggnaden kan kräva utländsk spetskompetens.
– Vår inställning har alltid varit att svenska jobb i första hand ska gå till svenska medborgare, och det var även därför vi förhandlade fram ett nytt lönegolv för arbetskraftsinvandring. När det kommer till extremt omfattande och komplicerade projekt som utbyggnad av kärnkraften kommer det dock krävas olika typer av högt utbildad spets- och expertkompetens där viss arbetskraftsinvandring kommer vara befogad.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.