
En man i 30-årsåldern misstänks för sexualbrott mot fyra kvinnor i 80-90-årsåldern inom kommunens hemtjänst.
Nu kommer information om att mannen fick fortsätta att jobba inom hemtjänsten, trots larm.
"Utifrån den information verksamheten fick i februari var det den bedömningen som gjordes", uppger kommunen på sin hemsida.
"Bedömningen blev en annan när mer information tillkom".
Mannen är häktad på sannolika skäl misstänkt för bland annat grovt sexuellt ofredande den 14 mars 2025 samt för grov våldtäkt som ska ha ägt rum den 21 februari 2025, båda i Umeå kommun. Han nekar till brott.
– Målet gäller allvarliga övergrepp mot äldre skyddslösa personer, vilket naturligtvis är sådant som sätter spår på olika sätt, säger åklagare Petra Hedberg till Västerbottens-Kuriren.
Totalt rör det sig nu om minst fyra misstänkta fall där äldre kvinnor utsatts för övergrepp. Det handlar om fyra kvinnor i 80-90-årsåldern.
En av kvinnorna är i 80-årsåldern och ska ha blivit grovt våldtagen i sitt hem. Samtliga fall har skett i samband med att mannen arbetat som vårdpersonal inom hemtjänsten.
– Han är häktad för en misstanke. Det föreligger ytterligare misstankar. Jag utesluter inte att det kan finnas andra som också blivit utsatta av samma person säger åklagare Petra Hedberg till VK.
POLISANMÄLDES ALDRIG
Händelsen i februari, som nu utreds som våldtäkt, polisanmäldes inte av kommunen och kommunen gjorde heller aldrig initialt någon anmälan enligt Lex Sarah till Inspektionen av vård och omsorg (Ivo).
– Det är den enskilda som gör polisanmälan och det är efter polisanmälan som vi agerar, säger Malin Hansson, biträdande verksamhetschef på Umeå kommun till SVT Västerbotten.
FÖRGRIPIT SIG PÅ KVINNAN I DUSCHEN
Enligt SVT Västerbotten ska kvinnan ha larmat om att mannen förgripit sig på henne i duschen, och då kramat henne, kysst henne på brösten och bett henne att sära på benen. Uppgifterna ska enligt kanalen ha funnits i hemtjänstens egna loggbok, och kvinnan ska också ha uppgett för personalen vad som hänt och att hon försökt freda sig.
Trots det fick mannen fortsätta jobba med andra brukare, vilket ledde till ännu ett misstänkt övergrepp tre veckor senare.
– Chefer borde ställas till svars för att de inte skyddar de gamla på ett anständigt sätt, säger geriatrikprofessorn Yngve Gustafson till SVT.
Nu går Umeå kommun ut med information om ärendet på sin hemsida. Den första informationen om sexuellt ofredande kom in till kommunen den 27 februari, står att läsa.
"Utifrån den informationen beslutades att medarbetaren inte fick besöka kvinnan igen".
FICK FORTSÄTTA JOBBA HOS ANDRA
Den misstänkte våldtäktsmannen fick fortsätta att jobba hos andra kvinnor, eftersom det enligt kommunen saknades laglig grund för att stänga av honom.
Mannen stängdes först av från sitt arbete då verksamheten fått information om ytterligare en händelse.
Kommunen skriver att det ställs höga krav på medarbetarna att vara "lyhörda och tillgodose hemtjänsttagarnas behov av integritet", eftersom arbetet bland annat innebär hjälp med "toalettbesök, dusch, intim läkemedelsbehandling och så vidare".
– Ingen form av sexuella ofredanden ska förekomma i äldreomsorgen, det är en självklarhet, uppger Malin Hansson, biträdande verksamhetschef på Din kommunala hemtjänst, i kommunens pressmeddelande.
– Nu pågår polisutredning samt en intern utredning av Umeå kommun för att utröna om det är något ytterligare som kunde ha gjorts.
Därefter lägger kommunen ut en "fråga-svar" om händelsen på hemsidan enligt följande:
Vad händer nu?
"Den aktuella medarbetaren är häktad och avstängd från sitt arbete. Händelserna utreds nu av både polis och Umeå kommun. Den interna utredningen kommer att visa om hanteringen av händelserna ska rapporteras vidare till IVO för granskning".
Vad gjordes när kommunen fick den första informationen?
"Samtal hölls med hemtjänsttagaren, dess anhörige samt med den aktuelle medarbetaren. Medarbetaren spärrades från fortsatta besök hos hemtjänsttagaren".
Varför fick medarbetaren fortsätta jobba när ni fick kännedom om sexuellt ofredande?
"Utifrån den information verksamheten fick i februari var det den bedömningen som gjordes. Det vill säga att medarbetaren inte skulle besöka den aktuella hemtjänsttagaren".
"Bedömningen blev en annan när mer information tillkom".
Mannen har jobbat hos kommunen i två år och har haft kontakt med flera personer i deras hem.
Polisen utreder om det finns fler offer.
Den misstänkte mannen, som har ett utländskt medborgarskap, har tidigare förekommit i andra rättsliga sammanhang. I februari 2023 avslog Förvaltningsrätten i Umeå hans överklagan om ekonomiskt bistånd, med hänvisning till att han inte stod till arbetsmarknadens förfogande trots erbjuden anställning.
– [...] yrkar att han ska beviljas det sökta biståndet och anför
bl.a. följande. Han har inte börjat jobba. Beslutet är inte rätt. Han har inget att leva på. Han vill inte leva på gatan, står det i ansökan.
Åtal ska väckas senast den 21 maj 2025. Enligt beslutet från Umeå tingsrätt kommer även ett yttrande att inhämtas från Migrationsverket.
Riks söker Umeå kommun.
LÄS MER: Sexualbrott i Umeå hemtjänst
Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.