S-topp kräver att svenskar skaffar invandrarvänner – vill omforma bostadsområden för att ”blanda befolkningen

S-toppens krav: Svenskarna måste ha minst en invandrarvän
Publicerad den

I en tid då opinionen svängt mot fortsatt massinvandring – och Socialdemokraterna har påtalat om behovet av en stram migrationspolitik – går en av partiets profiler, Sara Kukka-Salam, i motsatt riktning. Hon kritiserar partilinjen, vill ta emot fler migranter – och går längre än många när hon hävdar att svenskar bör se det som ett ansvar att aktivt skaffa invandrarvänner.

– Om var femte kompis inte är utrikes född så skulle jag säga att man inte bidrar till ett integrerat Sverige. Alla har ett ansvar. Om man vill se integration måste man också vara en del av den, säger Kukka-Salam.

Kravet på vänskap baserat på ursprung har väckt kritik i sociala medier – där många ifrågasätter både realismen och moralen i att tvinga fram sociala relationer med etniskt-politiskt syfte.

Går emot partilinjen om migration

Sara Kukka-Salam är kommunstyrelsens ordförande i Solna och leder även det religiöst färgade sidoförbundet Tro och solidaritet, vilket ger henne plats i partiets verkställande utskott.

När S på sin kongress nyligen slog fast att Sverige måste hålla migrationen stram under överskådlig tid – bland annat med hänvisning till integrationsproblem, välfärdstryck och bostadsbrist – valde Kukka-Salam att ta avstånd.

– Det går åtminstone att bygga upp en integrationskapacitet som gör det möjligt att ta emot betydligt fler än vad vi gör i dag, säger hon – utan att specificera hur.

Hon menar att invandringen är lösningen på Sveriges demografiska utmaningar, snarare än ett problem:

– Annars får man vara ärlig med att framtidens hemtjänst ska skötas av robotdammsugare och kameror. Så vill inte jag att det ska bli.

När hon får frågan om migrationen skapat några problem överhuvudtaget är svaret:

– Nej. Avsaknaden av integrationspolitik har varit problemet, inte mängden människor som har kommit till Sverige.

Vill bygga radhus ovanpå skola i utsatt område

I Solna är hon pådrivande i försöken att förändra den sociala strukturen – bland annat genom fysiska omdaningar av staden. Ett konkret exempel: radhus på taket av en skola i Hagalund, ett område klassat som utsatt av polisen.

– Vi undersöker hur mycket taket klarar av att bära. Jag hoppas att det blir så många som det bara går, säger hon till SvD.

I stadsdelen Frösunda, där det bor många välutbildade svenskar, vill hon samtidigt tvinga in fler hyresrätter:

– Jag blir provocerad av hur få hyresrätter som har byggts där.

För Kukka-Salam är målet tydligt: olika befolkningsgrupper ska blandas – oavsett om de vill eller inte.

– Socialdemokratin utgår från individens frigörelse. Och för att individen ska kunna fatta så självständiga och fria val som möjligt, måste man kunna se alla olika möjliga val vad gäller jobb, tro, traditioner och vem man vill älska. Genom att leva i mångfald kan man välja russinen ur kakan.

Rasismanklagelser mot den som ”väljer bort”

Men det är inte bara arkitekturen som ska förändras. Också människors preferenser.

På frågan om det är rasism att inte vilja bo i ett mångkulturellt område svarar hon:

– Vi har en bostadsmarknad där man kan bosätta sig var man vill. Men att välja bort sina grannar baserat på deras efternamn är rasism.

Det väcker frågor om var gränsen går: Är det rasism att vilja flytta till ett område där man känner trygghet i kulturell närhet? Eller att föredra grannar som talar samma språk?

Kukka-Salam förnekar att individens preferens är problemet – men menar att det är politikernas ansvar att bryta upp segregationen.

– Sveriges problem är att politiker bygger ett segregerat land, säger hon.

Hon tar samtidigt avstånd från SD:s varningar om ”tvångsblandning”, trots att hon själv efterfrågar en tydlig politisk styrning av befolkningens sammansättning.

– Det är samhällets ansvar att möjliggöra för att människor med olika bakgrunder har möjlighet att mötas i vardagen. Man ska kunna göra det på jobbet och i skolan. Det är politikers ansvar. Individens ansvar handlar om att inte välja bort någon baserat på efternamn.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Populära artiklar

No stories found.
logo
Riks
riks.se