Zelensky under press – protester i Ukraina efter ny lag mot antikorruptionsorgan

Protester mot ny lag: Ukrainas antikorruptionsorgan hotas av politisk kontroll
President Volodymyr Zelenskyj på plats i Saudiarabien.
President Volodymyr Zelenskyj på plats i Saudiarabien.Foto: Faksimil CNBC
Publicerad den

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har undertecknat en ny lag som ger riksåklagaren ökad kontroll över landets främsta antikorruptionsmyndigheter. Beslutet har mötts av starka protester i flera städer och väckt oro bland Ukrainas västliga allierade rapporterar BBC.

Den omstridda lagen ger riksåklagare Ruslan Kravtjenko – en nära allierad till Zelensky – befogenhet att styra både Nationella antikorruptionsbyrån (NABU) och den Specialiserade antikorruptionsåklagarmyndigheten (SAP). Kritiker varnar för att detta undergräver organens oberoende och banar väg för politisk inblandning i känsliga korruptionsutredningar.

Massiva protester i Kyiv – ”Min pappa dog inte för det här”

Efter att lagen klubbats igenom samlades hundratals demonstranter i centrala Kyiv i vad som beskrivs som den största antiregeringsprotesten sedan Rysslands fullskaliga invasion 2022. Även i städerna Lviv, Dnipro och Odesa hölls protester.

"Vi valde Europa, inte autokrati", stod det på en skylt. "Min pappa dog inte för det här", löd ett annat budskap.

Zelensky: ”Rensa ut ryskt inflytande”

I ett tal försvarade presidenten lagen och hävdade att det behövs en omstrukturering för att rensa ut ryskt inflytande inom antikorruptionsmyndigheterna.

– Det finns ingen rationell förklaring till varför brottsutredningar värda miljarder har legat i träda i flera år, sa Zelensky.

Han menade att riksåklagaren kommer att säkerställa att brottslingar ställs inför rätta – ett påstående som många uppfattar som ett sätt att legitimera politisk kontroll över rättsväsendet.

Väst uttrycker oro – EU varnar för ”allvarligt bakslag”

Reaktionerna från väst har inte låtit vänta på sig. Europeiska kommissionens talesperson Guillaume Mercier uttryckte oro och påminde om att EU:s finansiella stöd till Ukraina är villkorat av framsteg inom rättsstatens principer och kampen mot korruption.

EU:s utvidgningskommissionär Marta Kos kallade beslutet ett ”allvarligt bakslag” och betonade att NABU och SAP är ”avgörande” för Ukrainas väg mot EU-medlemskap.

Även G7-ländernas ambassadörer har begärt samtal med den ukrainska ledningen för att diskutera det ökade trycket på de två antikorruptionsorganen.

Bakslag för reformkursen

Det oberoende antikorruptionssystemet i Ukraina inrättades för tio år sedan under överinseende av västliga institutioner, som ett villkor för stöd efter Euromajdanrevolutionen och Rysslands första invasion 2014.

– Det här är en dålig dag för Ukraina, sa den tidigare utrikesministern Dmytro Kuleba, som menar att presidenten nu står inför ett vägval: att stå på folkets sida – eller inte.

Ukrainas biträdande premiärminister för europeisk integration, Taras Kachka, försökte dämpa kritiken och hävdade att alla centrala funktioner i kampen mot korruption kommer att bestå.

Men enligt kritiker kan den nya lagen göra det möjligt för riksåklagaren att lägga ned känsliga korruptionsutredningar eller flytta dem till mer politiskt fogliga utredare – något som riskerar att urholka allmänhetens och omvärldens förtroende för rättssystemet.

Ett vägskäl för Ukraina

Zelensky har länge hyllats i väst för sin ledarroll under kriget mot Ryssland. Men beslutet att inskränka antikorruptionsorganens självständighet väcker frågan om Ukraina verkligen är berett att ta det kliv mot europeisk integration som landet formellt eftersträvar.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Populära artiklar

No stories found.
logo
Riks
riks.se