Sörman: Inga undantag från den strikta arbetskraftsinvandringen!

Sörman: Inga undantag från den strikta arbetskraftsinvandringen!
Publicerad den

Richard Sörman, politisk redaktör på Riks, har läst den lista med förslag på undantag från den striktare arbetskraftsinvandringen som Migrationsverket och Arbetsförmedlingen tagit fram. Tidöpartierna bör absolut inte godkänna listan. Massinvandringen ska stoppas inte uppmuntras.

Migrationsverket och Arbetsförmedlingen tagit fram en lista på 157 olika yrken som de anser bör undantas från de nya restriktioner som gäller för arbetskraftsinvandringen. En arbetstagare ska tjäna mer än en svenska medianlön – 37 000 i månaden – för att det ska gå att bevilja tillstånd att komma till Sverige och arbeta. Reformen är en del av den allmänna åtstramning som nu sker av invandringen till Sverige. Sverige har länge haft en överdimensionerad invandring och vi har idag en relativt hög arbetslöshet. Att då importera än mer okvalificerad arbetskraft framstår inte som en särskilt klok idé. 

Problemet är bara att många kvalificerade yrken har en lägstalön som ligger under 37 000. Och det kan vara yrken där arbetsgivare upplever det som svårt att hitta kunnig personal. Och därför bör vi göra en del undantag från de nya reglerna, tänker många, så att svenska arbetsgivare får den kompetensförsörjning de behöver.

Vad handlar det om för yrken då? Ja vad sägs om till exempel: geologer, statistiker, civilingenjörsyrken inom kemi och kemiteknik, ingenjörer och tekniker inom elektroteknik, ingenjörer och tekniker inom maskinteknik, AT-läkare, övriga läkare, veterinärer, dietister, optiker, gymnasielärare, socialsekreterare, tandhygienister, redovisningsekonomer, systemadministratörer, kockar och kallskänkor, med mera, med mera. 157 yrken alltså där lägstalönen kan ligga under 37 000.

Om de här förslagen blir verklighet kan vi lika lägga ned reformen om den striktare arbetskraftsinvandringen i sin helhet. För annars kommer Sveriges arbetsgivare få styra vårt land utifrån sina egna kortsiktiga ekonomiska intressen. Människor från låglöneländer kommer att acceptera en lägre lönenivå än arbetstagare från Sverige och övriga EU. För svenska arbetstagare är lägstalön vanligtvis detsamma som den ingångslön man erbjuds när man är ung, nyutexaminerad och saknar arbetslivserfarenhet. Men nu kommer kompetenta och yrkeserfarna människor från låglöneländer acceptera dessa löner. Svenska yrkeskårer som exempelvis ingenjörerna kommer därför få se sina lönenivåer sjunka.

Något stopp på massinvandringen blir det inte heller. Det ska noteras att debatten kring invandringen har skiftat form. De stora partierna är överens om att inte gå tillbaka till en kravlös flyktingmottagning. Många upplever att massinvandringens glada dagar faktiskt är förbi. Vad vi nu börjar diskutera är i stället hur vi ska hantera det splittrade Sverige vi fått. Och de sverigevänner som tidigare propagerade för stoppad massinvandring har nu börjat fokusera sin aktivism på sociala medier och i alternativmedia på återvandring.

Vad Tidöpartierna inklusive Sverigedemokraterna måste förstå att det spelar ingen större roll för deras migrationskritiska väljare vad det är för typ av invandring de får. Sverige ska vara svenskt. Även svenskt arbetsliv ska vara svenskt. Vi måste upprätthålla vår egen svenska kompetens och svenska arbetstagare ska inte behöva konkurrera med människor från låglöneländer.

Den här listan på undantag får absolut inte bli politisk verklighet. Tidöpartierna vann valet bland på löftet att stoppa massinvandringen. Man får inte vika från det.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Populära artiklar

No stories found.
logo
Riks
riks.se