SD: Kriminalisera kusinäktenskap

Jomshof (SD) och Eskilandersson (SD)
Jomshof (SD) och Eskilandersson (SD)
Publicerad den
Jomshof (SD) och Eskilandersson (SD)
Jomshof (SD) och Eskilandersson (SD)

Hederskulturens intrång i det svenska samhället, dess förtryck av individer, våldsutövande och åsidosättande av svenska regler och huvudprinciper, är ett stort misslyckande. Det uppmärksammade hedersmordet på Fadime, en ung kvinna som vägrade att gifta sig med sin kusin och som därför mördades av sin far, är ett tragiskt exempel på detta.

Allvaret gör det svårt att förstå hur Socialdemokraterna, genom Morgan Johansson, tidigare undvikit frågan om förbud mot kusinäktenskap. Även Annika Strandhäll har uttalat att regeringens utredning ”är en genuin skitfråga”. Partiet har varit öppet med att man inte ville kriminalisera kusinäktenskap. Det visar hur Socialdemokraterna struntat i problemen, som ansvarslöst istället fått växa under deras regerande, precis som den flathet partiet haft i migrations- och kriminalfrågorna. 

Samtidigt har man i Norge sett ett tydligt samband mellan tvångsäktenskap och kusingifte, att kusinäktenskap är en bidragande orsak till hedersrelaterat våld och övergrepp. Där har man i sommar förbjudit kusinäktenskap. Nu har vi äntligen i Sverige fått fram ett förslag på förbud. Men mer, utöver förslaget, behöver göras för att skydda utsatta och motverka förtryck. 

Kusinäktenskap är framförallt vanliga i länder med starka klankulturer såsom i Mellanöstern och Nordafrika. Närmare 30 procent av alla äktenskap i arabvärlden beräknas ingås mellan kusiner. I Quatar ingås mer än 50 procent av äktenskapen mellan kusiner eller närmare släktingar, vilket kan jämföras med Europa och Nordamerika där mindre än en procent av äktenskapen ingås mellan kusiner eller närmare släktingar. Men det har också blivit vanligt med kusinäktenskap i Sverige med anledning av den stora invandringen, vilket aktualiserat frågan om förbud mot kusinäktenskap. 

Kusinäktenskap är ofta arrangerade äktenskap inom hederskulturell kontext, vilket innebär stor kontroll av de som gifter sig. Släktens makt fördjupas därigenom och innebär många gånger förtryck inom familjen. Hederskulturella uttryck agerar emot västerländska och svenska grundprinciper om demokrati, jämlikhet och jämställdhet. Samtidigt innebär kusinäktenskap ökade hälsorisker i form av inavel, risk för missbildningar, dödfödsel, spädbarnsdöd, dödsfall i ung ålder och en rad sjukdomar.

Sverigedemokraterna har därför sedan tidigare drivit politik för totalförbud mot kusinäktenskap, att det ska vara straffbart att kringgå förbud, att det inte ska vara möjligt att inte registrera äktenskapet, ge felaktiga uppgifter om släktskapet eller gifta sig i annat land med en kusin och få det giltigt i Sverige. Vi måste bryta normaliseringen av hjärntvätt, tvång, och förtryck.

Genom Tidööverenskommelsen fick vi gehör för vårt förslag om att förbjuda kusinäktenskap. Utredningen har nu landat i förslag om att förbud mot kusinäktenskap införs i äktenskapsbalken. Det är positivt, men utredningens förslag bör utökas eftersom det fortsatt, om förslaget förverkligas, går att runda lagen. Kusinäktenskap bör inte endast vara förhindrat, utan också olagligt och straffbart om man trots det väljer att kringgå lagstiftningen. Kusinäktenskap bör därför även lyftas in i incestlagstiftningen och de äktenskap som redan ingåtts bör upphävas.

Regeringens agerande visar på handlingskraft jämfört med Socialdemokraternas ansvarslöshet. Men det räcker inte med att införa ett förbud i äktenskapsbalken, det finns fog för mer kraftfullt agerande om vi verkligen vill få bort hederskultur och hedersförtryck. Vi hoppas därför på en kompletterande utredning.

Richard Jomshof (SD),
ordförande i riksdagens justitieutskott

Mikael Eskilandersson (SD),
civilpolitisk talesperson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Populära artiklar

No stories found.
logo
Riks
riks.se