Svenska sjukvårdens kris: Vårdplatsbrist leder till dödsfall

Svenska sjukvårdens kris: Vårdplatsbrist leder till dödsfall
Publicerad den

En ny granskning från Sjukhusläkaren visar att nästan hälften av dödsfallen inom svensk slutenvård 2023 har en koppling till vårdplatsbrist, personalbrist eller resursbrist. Av de 237 dödsfall som rapporterats via Lex Maria under året konstateras 100 av dessa ha en koppling till de pressade vårdresurserna. Detta är en kraftig ökning jämfört med 2016, då endast en fjärdedel av dödsfallen visade liknande samband.

Exempel på dessa tragiska händelser inkluderar en patient med akut buksmärta som väntade i över 13 timmar på en plats, och under tiden utvecklade en livshotande infektion. Patienten hann inte få tillräcklig vård i tid och avled. En annan patient med ett känt aneurysm fick vänta hela 250 dagar på en operation och avled bara dagar innan ingreppet skulle genomföras, efter att aneurysmet brast.

Flera regioner pekas ut som särskilt drabbade, med Region Stockholm, Västra Götaland och Skåne i spetsen. Trots att regionerna arbetar med att stärka vården är överbeläggningar och långa väntetider ett ihållande problem. Politiker från de drabbade regionerna beskriver situationen som "extremt utmanande" och förklarar resursbristen med bland annat överanvändning av hyrpersonal och brist på kompetensförsörjning.

Utöver dödsfallen visar granskningen även 341 fall där patienter inte avlidit, men där vårdplatsbrist och resursbrist lett till långvarigt lidande. Flera patienter har fått vänta så länge att deras tillstånd förvärrats, ibland med livslånga konsekvenser.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Populära artiklar

No stories found.
logo
Riks
riks.se