Trots att tankar och behållare innehöll en hälsofarlig NMC-lösning så saknades varningsmärkning. Länsstyrelsen.
Nyheter

Hälsofarliga kemikalier utan märkning lagrades slarvigt på Northvolt Revolt

"Fem tankar på släp och fyra IBC-behållare med kemikalier" • Trots hälsofarliga ämnen saknades varningsmärkning. • Northvolt: "Det är våra rutiner som har brustit."

Redaktionen

Farligt avfall från batteriproduktionen lagras på Northvolt Revolt i väntan på att återvinnas.

Men bolaget har svårt att få avfallet tillräckligt rent, enligt uppgifter till Riks, som nu även kan berätta om hur farliga kemikalier lagrats slarvigt inne i lokalen.

Northvolt vill samtidigt lösa en del av avfallsproblemet genom att skeppa tillbaka 96 ton av importerat katodmaterial till Kina, har Riks tidigare kunnat avslöja.

Batteriavfallet på återvinningsföretaget Revolt i Skellefteå hopas. Bolaget har haft stora problem att rena det batteriavfall som skeppats från Northvolt och det finns "proppfulla lager" i korridorerna, kunde Riks avslöja i fredags.

Riks kan nu också avslöja att det även tidigare har förekommit lagring av giftiga NMC-lösningar inne på Revolt, utan att de märkts med varningar om att det bland annat är cancerframkallande och reproduktionsstörande.

"Från tankarna pumpar de kemikalien till det slutna systemet", uppger Arbetsmiljöverket.

Det var efter en inspektion av Arbetsmiljöverket den 28 november 2023, som det framdagades, enligt handlingar som Riks tagit del av.

"FEM TANKAR PÅ SLÄP"

Efter inspektionen flaggar Arbetsmiljöverket till länsstyrelsen i Västerbotten om att kemikalier lagras på Revolt. I mejlet uppges att återvinningsbolaget är i en fas där det både pågår byggarbete och drifttagning.

"Som en del i drifttagningen har de tillfälligt ställt upp fem tankar på släp och fyra IBC-behållare med kemikalier", står att läsa.

"Från tankarna pumpar de kemikalien till det slutna systemet", står att läsa i mejlet, som är daterat den 8 december 2023.

Tre av tankarna var uppställda i anslutning till där byggarbete pågick och de var avspärrade med plastkedjor, enligt myndigheten.

"De sista två tankarna var uppställda i något de kallar för silon, som var ett låst utrymme."

"Samtliga tankar och IBC-behållare innehöll samma kemikalie", uppger Arbetsmiljöverket.

IBC-behållarna stod inte invallade men det förelåg inte någon större påkörningsrisk, enligt Arbetsmiljöverket.

"Samtliga tankar och IBC-behållare innehöll samma kemikalie", står att läsa i mejlet.

MÄRKNING AV BEHÅLLARE SAKNADES

Kemikalien det handlar om är en giftig NMC-lösning (nickel-mangan-cobolt-sulfat-lösning). Och trots betydande hälsorisker fanns inget aktuellt säkerhetsdatablad utskrivet och märkning av behållarna och tankarna saknades.

"De sa att det var en ny kemikalie och bladet som fanns utskrivet gällde nickelsulfat, som skulle likna den nya", står vidare att läsa i mejlet från Arbetsmiljöverket.

Myndigheten påtalar till länsstyrelsen att de nu ställt krav på att märka behållarna och tankarna.

"Vi tänkte att ni också var intresserade av kemikaliehanteringen och den tillfälliga förvaringen och därför skickar vi den här informationen och några bilder", avslutar Arbetsmiljöverket till länsstyrelsen.

Länsstyrelsen i Västerbotten i Umeå.

"FARLIGA KEMISKA PRODUKTER"

De krav som Arbetsmiljöverket lade fram till bolaget är att märka behållare och tankar i verksamheten som "innehåller farliga kemiska produkter".

"Behållarna och tankarna innehållande NMC-lösning har efter inspektionen märkts", uppger Northvolt senare i en skrivelse till Arbetsmiljöverket.

"NMC-lösningen är fylld till avsedd tank i anläggningen, i dagsläget finns en IBC-behållare kvar i anläggningen", skriver bolaget vidare och hänvisar till bild en nedan.

IBC-behållare med NMC-lösning på Revolt.

Northvolt märker sedan behållaren enligt bilden nedan.

På varningsetiketten framgår nu att NMC-lösningen (nickel-mangan-kobolt-sulftat-lösning) bland annat kan orsaka cancer vid inandning, skada fertiliteten och det ofödda barnet, och orsaka organskador genom lång eller upprepad exponering.

Varningsettikett för NMC-lösning i IBC-behållaren.

"VAD INNEHÅLLER DE?"

I Arbetsmiljöverkets mejl bifogas även fler bilder till länsstyrelsen, som då i i sin tur fyra dagar senare skriver ett mejl till Northvolt, daterat den 12 december 2023.

"Vi har fått ett mejl från Arbetsmiljöverket med bilder på lagring av kemikalier/farligt avfall vid Revolt. Med anledning av mejlet och de bifogade bilderna skulle jag vilja har svar på några frågor", står att läsa.

Den första frågan gäller innehållet:

"IBC-behållarna är märkta med MSO4 (MnSO4?), men är det verkligen detta de innehåller? Om inte MnSo4, vad innehåller de?"

NORTHVOLT: BRISTERNA ÅTGÄRDADE

Svaret från Northvolt kommer den 3 januari 2024, som då även påpekar att bristerna åtgärdades den 13 december föregående år.

"Som jag sa på avstämningsmötet så är det NMC lösning, en blandning av nickel-, mangan- och koboltsulfat löst i vatten. MSO4 som märkning betydde metallsulfater."

MSO4 är en NMC-lösning, en blandning av nickel-, mangan- och koboltsulfat löst i vatten, enligt Northvolt.

Länsstyrelsen vill vidare veta hur bolaget säkerställer att villkoren avseende lagring av kemikalier och flytande farligt avfall följs.

"Villkoren avseende lagring av kemikalier och flytande farligt avfall efterlevs i vår anläggning genom att det hanteras inomhus på hårdgjord yta", blir svaret från Northvolt.

"De kemikalier som hanteras inne i Revoltbyggnaden hålls vid ett spill inne i byggnaden genom invallningar med fasta trösklar eller kemikalielänsar som läggs ut vid dörröppningar."

"Behållarna och tankarna innehållande NMC-lösning har efter inspektionen märkts", uppger Northvolt.

Länsstyrelsen vill också veta hur bolaget säkerställer att klassning och märkning av farligt avfall fungerar, varpå Northvolt svarar:

"Klassning och märkning av avfall görs av avfallshanterare, i detta fall så är det Northvolt som är mottagare och sändare, det är våra rutiner som har brustit."

TVÅ ORSAKER

Northvolt listar två möjliga anledningar till detta:

• Kemikalien används för driftsättning och blandats specifikt för driftsättningsaktiviteten så det uppfattas som en intermediär, när kemikalien lämnar processen på revolt är det återvunnet."

• Den andra anledningen är att säkerhetsdatabladet för lösningen inte var färdigställt vid början av aktiviteten och klassningen försvårades av detta.

"HAR TILLSTÅNDSGIVNING"

Länsstyrelsen ställer också frågan hur bolaget bedömer att kravet på påkörningsskydd uppfylls avseende IBC-tankarna.

"Påkörningsskydd utgörs i detta fall av dels avspärrningarna och att arbetstillståndsområden gäller i byggnaden", blir svaret.

"Vi har tillståndsgivning för alla arbeten som görs inom områden där driftsättning pågår."

Det är oklart vad som finns i de hundratals containrar som huserar på området, men källor till Riks uppger att det är batterimaterial.

KATODMATERIAL TILLBAKA TILL KINA

Northvolt har även nyligen ansökt om dispens hos MSB för att kunna skeppa tillbaka upp emot 100 ton importerat katodmaterial till Kina, vilket Riks kunde avslöja på torsdagen.

80 ton av NMC-material, som klassas som farligt gods, ska fraktas till hamnar från Northvolt Ett i Skellefteå.

Bolaget uppgav bland annat som orsak att de inte hade något miljötillstånd för att lagra materialet på Northvolt Ett.

Northvolt ville också frakta 550 ton av det farliga godset på svenska vägar och järnvägar.

Hundratals containrar står på Revolt-området sedan i höstas, uppger två källor till Riks.

"OMFATTAS AV STRÄNGA MILJÖTILLSTÅND"

Riks har sökt konkursförvaltaren och Northvolt, men har inte fått återkoppling.

Den 28 februari uppgav bolaget till Riks att de inte har några containrar med avfall från avdelningen US1 vid Revolt.

– Vi har ett fåtal som vi använder som lagerutrymme för annat. Revolt återvinner avfall från produktionen av battericeller och är under driftsättning och upprampning, sa Northvolts kommunikationsansvarige Matti Kataja då.

– Vår verksamhet är omgärdad av rigorösa säkerhetsarrangemang och omfattas av stränga miljötillstånd, det gäller även avfall.

--------------------

Vet du mer? – Tipsa Riks.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.