
Det nu konkursade återvinningsföretaget Revolt i Skellefteå har haft stora problem att rena det batteriavfall som skeppats från Northvolt, uppger en anonym källa till Riks.
– Man får det inte tillräckligt rent, säger källan, som beskriver "proppfulla lager" av material som ingen vill ha.
Samtidigt står upp emot 300 låsta containrar på området, vittnar två källor om. Nu är frågan – vad innehåller containrarna?
Northvolt har nyligen ansökt om dispens hos MSB för att kunna skeppa tillbaka importerat katodmaterial till Kina, vilket Riks kunde avslöja på torsdagen.
Anledningen är att materialet inte använts i den takt som förutspåtts och att bolaget även saknar miljötillstånd för lagring på Northvolt Ett i Skellefteå.
Beslutet kom bara dagar före onsdagens konkursbesked: Närmare 100 ton av det farliga godset – litium-nickel-mangan-kobolt-oxid (NMC) – får tillstånd att fraktas på vägnätet till svenska hamnar.
Northvolt beviljas även dispens för att frakta 550 ton av batterimaterialet på vägar och järnvägar – med slutdestination Northvolt Ett i Skellefteå.
"INGEN KÖPER MATERIALET"
Nu kan Riks avslöja att det inne på återvinningsbolaget Revolt, som ligger i anknytning till Northvolt Ett i Skellefteå, står säckvis med högar av batterimaterial, som ingen vill ha.
– Det är proppfulla lager. Det står i korridorer och ingen köper materialet, uppger en anonym källa till Riks.
– Man får det inte tillräckligt rent.
NYA KEMIKALIER TILL REVOLT
Samtidigt vill Northvolt använda nya kemikalier i reningsprocessen på Revolt. Det framgår av handlingar från länsstyrelsen i Västerbotten som Riks har tagit del av.
Båda kemikalierna uppges ska tillföras till den befintliga reningsprocessen, och som ett komplement till svavelsyra, som redan används.
"Kemikalierna är inte ersättning för svavelsyra, och tillsätts bara i beskrivna delar av processen", uppger Northvolt i ett mejl till länsstyrelsen.
Dessutom har en annan källa tidigare vittnat till Riks om att stora mängder avfall från Northvolts produktion fortfarande står kvar i containrar hos Revolt, vilket kan utgöra en "tickande miljöbomb".
Vad de innehåller i nuläget är oklart, men källan uppgav att det dagligen har fyllts på containervis med avfall från US1, som skeppats till Revolt-området, innan verksamheten där sattes "på paus" i höstas.
– Jag kunde fylla sex till sju containrar varje dag i veckan med skräp från fabriken. Och nu är allt det på Revolt. Allt hamnade hos Revolt. Inget gick vidare, uppgav källan, som vi kallade för Kim, till Riks.
"BATTERIER SOM INTE HÖLL MÅTTET"
Efter onsdagens konkursbeslut hamnar frågan på nytt i blickfånget – vad innehåller egentligen alla containrarna och vem ska nu ta hand om dem?
Den nya källan menar att det inte finns så många alternativ på vad de kan innehålla – antingen är det hela batterier som inte höll måttet eller också katodmaterial från nedlagda avdelningen US1.
– Konkursförvaltaren lär ta reda på vad som finns i containrarna, men det är material från US1, det är jag tämligen säker på, säger den initierade källan till Riks.
Northvolt har tidigare förnekat de uppgifterna och har uppgett till Riks att de inte har några containrar med avfall från US1 vid Revolt.
– Vi har ett fåtal som vi använder som lagerutrymme för annat, sa Matti Kataja, kommunikationsansvarig på Northvolt.
Men nu vittnar alltså även den nya källan om att det står hundratals containers på området.
Containrarna ska åtminstone ha stått sedan i höstas och radar upp sig på båda sidor i anslutning till Revolt. Uppskattningsvis handlar det om 200 till 300 containrar, enligt källan.
Uppgiften om att Revolt inte lyckas att göra batteriavfallet "tillräckligt rent" i reningsprocessen, gör att en mejlkonversation mellan Northvolt och länsstyrelsen i Västerbotten fångar intresset.
I slutet av november förra året anmälde nämligen Northvolt till länsstyrelsen att de kommer att använda två nya processkemikalier på Revolt. Det framgår i mejlkonversationerna mellan parterna, som Riks tagit del av.
"ANVÄNDAS I VATTENRENINGSPROCESSEN"
Det handlar om saltsyra och fosforsyra, och de uppges ska användas i processen där avfall för batterier återvinns i Revoltbyggnaden.
"Saltsyra kommer att användas i vattenreningsprocessen för att tvätta jonbytarmassan", står att läsa i mejlet till länsstyrelsen.
Fosforsyran kommer endast att användas i steg där orenheter från NMC-slurry tas bort, enligt Northvolt.
NMC-slurry är det avfall av nickel, mangan och kobolt, som Northvolt Revolt ska hantera i batteriåtervinningen.
Länsstyrelsen begär kompletteringar i ett mejl med datering den 12 december. De vill ha förtydligande om huruvida kemikalierna ska användas som en ytterligare rening eller en ersättning för svavelsyra.
Det visar sig i svaret från Northvolt att kemikalierna ska utgöra komplement till den befintliga reningsprocessen:
"Kemikalierna är inte ersättning för svavelsyra, och tillsätts bara i beskrivna delar av processen", svarar Northvolt.
RENAS I RENINGSVERKET
Saltsyran ska användas i framställning av avjonat vatten, enligt Northvolt.
"Saltsyran hamnar i en tvättlösning som sedan renas i vårt reningsverk, rester hamnar i slammet från vårt reningsverk", förklarar Northvolt.
Fosforsyran tillsätts i ett annat steg i processen.
"I kakan med basiskt avfallsslam fälls rester av fosforsyran ut, kakan klassas som avfall. Resterande fosfat renas via vår vattenrening och hamnar i slammet", förklarar Northvolt.
"BILDNING AV VÄTGAS FÖRSUMBAR"
Både saltsyra och fosforsyra kan ge upphov till att explosiv vätgas bildas vid kontakt med luft och vissa metaller, exempelvis aluminium, magnesium och zink, enligt Northvolts anmälan om de nya processkemikalierna.
Länsstyrelsen vill därför ha svar på hur de bedömer och hanterar risken för bildande av vätgas, samt vilka skyddsåtgärder som vidtas, om de nu tillsätter kemikalierna på nya ställen där inte svavelsyra tidigare tillsatts.
"Kemikalierna tillsätts i delar av processen där pH är basiskt, risken för bildning av vätgas är försumbar. Det finns inte ett överskott av vätejoner som kan reduceras till vätgas", svarar Northvolt.
TILLSYNSBESÖK PLANERAS
Den 18 december har länsstyrelsen några ytterligare frågeställningar gällande framställningen av avjonat vatten och vattenreningen, och bifogar bilden nedan. Northvolt svarar den 17 februari. I mejlkonversationen diskuteras även ett tillsynsbesök på sajten.
Den 24 februari skriver länsstyrelsen en tjänsteanteckning. Där framgår att det kommer att göras ett tillsynsbesök på återvinningsföretaget:
"Vi meddelar att vi har svårt att avgöra om denna underrättelse om nya kemikalier egentligen skulle kräva en anmälan om ändring av reningsprocess", står att läsa.
"Vi kommer att titta på detta vid tillsynsbesöket på Revolt i mars och då bedöma om det krävs en anmälan för förändringen."
Det är i nuläget oklart huruvida besöket hann äga rum före onsdagens konkursbesked.
Riks söker Northvolt, dess utsedde konkursförvaltare Mikael Kubu samt länsstyrelsen i Västerbotten.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.