
Stora mängder avfall och kemikalier förvaras på Northvolt i Skellefteå. Nu åläggs konkursboet att ta hand om det, kan Riks avslöja.
"De stora mängderna och de farliga egenskaperna hos avfallen och kemikalierna utgör en betydande risk för människors hälsa och miljön ifall läckage, sabotage, brand eller driftstörning skulle ske", skriver länsstyrelsen i ett föreläggande.
Senast den 1 september ska avfallet vara omhändertaget på Northvolt Ett.
Återvinningsbolaget Revolt får en tidsfrist fram till den 1 december.
Konkursboet har beslutat att produktionen på Northvolt Ett i Skellefteå ska upphöra på måndag den 30 juni och att verksamhetens olika delar stängs ner.
Däremot kommer förvaring av avfall och kemikalier fortsatt att pågå.
Nu vill länsstyrelsen säkerställa att konkursboet tar hand om farligt avfall, icke-farligt avfall och kemikalier, eftersom "det inte tyder på att någon kommer att ta över driften".
"Därför anser länsstyrelsen att det är skäligt att förelägga konkursboet att ta hand om det och att beslutet ska gälla omedelbart, även om det överklagas", står att läsa i föreläggandet, som Riks tagit del av.
I föreläggandet från länsstyrelsen, som är daterat den 23 juni, framgår nu omfattningen av den gröna fabrikens digra baksida.
"På fastigheten finns icke-farligt avfall, farligt avfall, processavloppsvatten, dagvatten samt processkemikalier tillhörande de konkursade bolagen", uppger länsstyrelsen i föreläggandet.
"FLERA ÄR MYCKET GIFTIGA FÖR MILJÖN"
Där står att även att läsa att det handlar om "stora mängder avfall och kemikalier" som förvaras såväl i som utanför byggnaderna på området.
"Flera av dessa är mycket giftiga för miljön både akuttoxiskt och kroniskt med långtidseffekter, hälsofarliga med akuttoxiska egenskaper och vid brand kan giftiga gaser så som bland annat vätefluorid bildas", skriver länsstyrelsen i motiveringen till beslutet.
"Länsstyrelsen bedömer att de stora mängderna och de farliga egenskaperna hos avfallen och kemikalierna utgör en betydande risk för människors hälsa och miljön ifall läckage, sabotage, brand eller driftstörning skulle ske".
Länsstyrelsen har också efterfrågat en "tydlig redogörelse av avfall, kemikalier och mängder", men har enbart fått "grovt uppskattade uppgifter", enligt länsstyrelsen.
SENAST DEN 1 SEPTEMBER
Det farliga avfallet och de kemikalier, som uppstått före konkursen och som förvaras på området, ska omhändertas senast den 1 september i år, vilket också är konkursboets målsättning.
Däremot får konkursboet en längre tidsfrist för återvinningsanläggningen på Revolt - det farliga avfall och de kemikalier som förvaras där ska bort senast den 1 december.
"De avfall och kemikalier som behöver transporteras bort från återvinningen, Revolt Ett, kräver ompaketering och troligtvis gränsöverskridande transporter", står att läsa.
"Därför kan det dröja fram till och med december innan de är klara".
Det avfall som uppkommit efter konkursen och nu löpande produceras i samband med nedstängningen av byggnaderna, kommer att behöva omhändertas så länge som verksamheten bedrivs, skriver länsstyrelsen vidare.
"Konkursboet har även informerat om att nya avfallsslag kommer att uppkomma i takt med nedstängning av verksamheten då system spolas rent".
PÅGÅR NEDSTÄNGNING
För tillfället pågår en kontrollerad nedstängning av verksamheten i byggnaderna DS1 och DS2 på Northvolt, har Riks tidigare kunnat berätta.
Där töms eller ventileras trycksatta kärl "under kontrollerade former".
De innehåller gaser eller vätska och därför måste det göras enligt säkerhetsprocedurer för den specifika gasen eller vätskan som är inblandad.
Detta för att säkerställa att det inte finns någon risk för övertryck, giftigt utsläpp eller brand.
AVFALL SOM TRANSPORTERATS BORT
För att länsstyrelsen ska kunna följa upp att omhändertagandet genomförs i enlighet med gällande lagstiftning och enligt tillståndet för verksamheten, krävs en redovisning av avfall som har transporterats bort. Det gäller både farligt avfall och icke-farligt avfall och den redovisningen ska skickas in löpande till länsstyrelsen.
"Konkursboet är skyldig att upprätthålla säker drift och uppfylla villkor som gäller för förvaring och hantering av kemikalier, farligt avfall och uttjänta, kasserade och felaktiga battericeller i avvaktan på omhändertagande", avslutar länsstyrelsen.
FÖRSÄLJNING AV MATERIAL PÅGÅR
Samtidigt pågår en försäljning av material på Revolt och en mottagare för de större avfallsposterna ska vara klar inom kort. Det framgår i en minnesanteckning från ett digitalt möte den 18 juni, som Riks tagit del av.
På Northvolt Ett arbetas det samtidigt med att få offert för omhändertagande från flera avfallsmottagare. Oklar mängd av flytande avfall från nedstängningsprocessen har också transporterats bort.
Nedstängningen pågår, men det flaggas för att det förekommer "viss påverkan på tidsplanen". Då hade ännu inga olyckor hänt, enligt konkursbolaget.
STORT GASUTSLÄPP AV SVAVELSYRA
Men på onsdagen denna vecka inträffade ett gasutsläpp av 300 liter svavelsyra i en byggnad på fabriksområdet.
En person skadades och fördes till sjukhus. Det är oklart om det hade något med själva nedstängningen att göra.
TAGIT FRAM KOSTNADSKALKYL FÖR AVFALLET
Enligt en minnesanteckning från ett digitalt möte som hölls i tisdags, den 24 juni, har konkursboet tagit fram en estimerad kostnadskalkyl för omhändertagandet av avfallet.
Ur ett ett likviditetsperspektiv ser det genomförbart ut och länsstyrelsen framförde att det är mycket positivt, står att läsa i mejlet.
Där framgår också att konkursboet har mottagit föreläggandet om avfallet:
"Konkursboet har mottagit föreläggandet och kommer återkoppla till Länsstyrelsen om synpunkter inom kort", står att läsa.
TILLSYNSBESÖK
Länsstyrelsen genomförde ett tillsynsbesök på plats på Northvolt i Skellefteå den 22 maj. Då skedde en rundvandring inne i FA1-byggnaden soch i DS1, samt utanför byggnaderna på Northvolt Ett.
Fokus vid rundvandringen var att hur och vilka avfall som hanteras vid driften i produktionen samt vilka avfall som finns på verksamhetsområdet och hur dessa förvaras, enligt länsstyrelsen.
Det gick inte att genomföra någon tillsyn inne på den nedlagda US1-byggnaden, där det också förvaras farligt avfall och kemikalier. Det finns även utanför den, men vad det handlar om är helt maskat i föreläggandet.
Trots att Riks inte får ta del av vilka slags kemikalier och vilket avfall det handlar om, ger följande kvarvarande text i en annan handling en viss uppfattning:
"Länsstyrelsen har granskat uppgifterna och uppfattar utifrån bilderna att förvaringen av kemikalierna, flytande och fast farligt avfall sker invallat och under tak", står att läsa.
FAKTA: AVFALLET PÅ OMRÅDET
På fastigheten förekommer farligt avfall, icke-farligt avfall och kemikalier som uppkommit före och efter konkursutbrottet.
I byggnaden som benämns ”US1”, vid ”Tank farm”, ovan ”US1” och Revolt förvaras avfall och kemikalier som uppkom före konkursboets existerande.
Enligt praxis tar konkursboet över ansvaret för miljöfarliga ämnen då förvaringen är att betrakta som en pågående miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet miljöbalken.
Konkursboet är därmed även skyldigt att till exempel vidta förebyggande åtgärder såsom skyddsåtgärder eller att forsla bort de miljöfarliga ämnena, enligt 2 kapitlet miljöbalken.
Efter konkursutbrottet har konkursboet även fortsatt bedriva produktion av batterier och återvinning varvid farligt avfall, icke farligt avfall och kemikalier uppkommit.
Länsstyrelsen anser därför att konkursboet är att se som verksamhetsutövare och ansvarig för omhändertagande av både farligt och icke-farligt avfall och kemikalier som uppkommit i samband med driften samt att konkursboet är skyldig att följa villkoren i tillstånden.
Källa: Länsstyrelsens föreläggande
Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.