RIKS AVSLÖJAR: Revolt tar inte emot batteriavfallet från Northvolt – ska packa om containrar för transport

"Avfallsmäklare" ska sälja kemikalier och avfall • Fokus: Packa om avfallet i containrarna för vidare transport • Behövs intäkter till konkursboet för att kunna omhänderta avfallet • Revolt avvecklas efter maj utan köpare
NMC-säckar hanterades slarvigt inne på fabriken och det bruna giftiga pulvret sopades upp av städare utan skydd, enligt en källa till Riks.
NMC-säckar hanterades slarvigt inne på fabriken och det bruna giftiga pulvret sopades upp av städare utan skydd, enligt en källa till Riks.
Publicerad den

Revolt tar inte längre emot batteriavfall från fabriken i Skellefteå, kan Riks avslöja.

Produktionen där fortgår fram till juni och var avfallet nu finns är oklart.

Riks kan också berätta att planen är att en "avfallsmäklare" ska upphandlas för att sköta ansökningar om "gränsöverskridande transporttillstånd".

Nu ska batteriavfallet i de hundratals containrar som står på området packas om för att sedan transporteras vidare.

Verksamheten på Revolt kommer att avvecklas om ingen ny ägare tillkommit efter maj.

"Om ingen ny ägare tillkommit efter maj månad övergår produktionen i avvecklingsdrift som varar ca 1 månad", uppger Ackordscentralen, som hanterar konkursboet, i en handling som Riks tagit del av.

– De håller på att stänga ner Revolt. De förbereder för en längre paus och tömmer tankar och städar bort där, säger en källa till Riks.

"OMHÄNDERTAGANDE AV DESSA AVFALL"

Om verksamheten på Revolt läggs ner kommer frågan om vad som ska hända med allt det batteriavfall som nu huserar i hundratals containrar på området.

Den 29 april skriver länsstyrelsen ett mejl till Northvolt om att de behöver boka in ett möte, eventuellt också med eventuell personal från miljöorganisationen vid Northvolt och Revolt.

Detta för att gå igenom vad deras plan är för "omhändertagande av dessa avfall och kemikalier" på området.

VILL UPPHANDLA "PARTNER"

Länsstyrelsen i Västerbotten, som ansvarar för tillsynen enligt miljöbalken, gjorde en miljötillsyn den 8 maj, som skedde digitalt. Det var ett uppföljande möte med fokus på avfall och avvecklingsplan, visar handlingar som Riks tagit del av.

En pall med det giftiga NMC-materialet välter när det lastas in i en container på Northvolt i Skellefteå. Det bruna pulvret är en mix av nickel, kobolt, mangan och litium, enligt en källa.
En pall med det giftiga NMC-materialet välter när det lastas in i en container på Northvolt i Skellefteå. Det bruna pulvret är en mix av nickel, kobolt, mangan och litium, enligt en källa.

I en tillsynsrapport, daterad den 12 maj, framgår att planen för Revolt är att upphandla en "partner", vilket länsstyrelsen uppfattar som någon form av avfallsmäklare. Denne ska samarbeta med konkursboet för att ansöka om notifikationer - gränsöverskridande transporttillstånd.

"Konkursboets fokus är att ompaketera avfallet i containrarna och upprätta rätt dokumentation för vidare transport", står att läsa i rapporten.

"Arbetet med omlastning i containrarna utförs av egen personal och kommer åtminstone pågå till hösten".

– Det har varit på gång med att packa om containrarna, säger en källa till Riks.

PROBLEM MED ATT RENA AVFALLET

Riks har i flera avslöjanden skrivit om det giftiga batteriavfallet som nu lagras i hundratals containrar på Northvolt Revolt i Skellefteå.

Riks har tidigare kunnat avslöja att Revolt haft problem med att rena batteriavfallet och att det blivit stående.

– Det är proppfulla lager. Det står i korridorer och ingen köper materialet, uppgav en anonym källa till Riks.

– Man får det inte tillräckligt rent.

Handlingar hos länsstyrelsen i Västerbotten vittnade dessutom om att Northvolt ville använda nya kemikalier i reningsprocessen på Revolt.

LÄS MER: Uppgifter till Riks: Northvolt Revolt lyckas inte rena batteriavfallet – vill använda fler kemikalier

Dessutom har en annan källa tidigare vittnat till Riks om att stora mängder avfall från Northvolts produktion fortfarande står kvar i containrar hos Revolt, vilket kan utgöra en "tickande miljöbomb".

– Jag kunde fylla sex till sju containrar varje dag i veckan med skräp från fabriken. Och nu är allt det på Revolt. Allt hamnade hos Revolt. Inget gick vidare, uppgav källan till Riks.

LÄS MER: Larmet inifrån Northvolt: "Tickande miljöbomb"

"DET ÄR SKRÄP"

På tisdagen kunde Riks visa bilder inifrån fabriken på hur batteriavfallet lagrades slarvigt och att den giftiga batterimixen låg på golvet men också på marken, enligt en källa.

– Det är skräp, avfall. Jag hoppas att vad som än händer med den byggnaden så måste kommunen eller miljöorganisationer ta prover i backen, uppgav källan till Riks.

– Jag skulle tro att det finns risk att det har gått ner i grundvattnet.

LÄS MER: EXKLUSIVT: Se bilderna inifrån gifthaveriet på Northvolt – "Vad ska de göra med allt det där nu?"

Säckar med giftigt batteriavfall lastades på hög inne i fabriken. En del av NMC-pulvret hamnade på golvet.
Säckar med giftigt batteriavfall lastades på hög inne i fabriken. En del av NMC-pulvret hamnade på golvet.

Avfallet från produktionen på fabriken Northvolt Ett har tidigare skickats till återvinningsbolaget Northvolt Revolt bredvid.

Där har det enligt källor till Riks byggts upp "ett containerberg" med hundratals containers innehållande giftigt batterimaterial - en mix av nickel, mangan, kobolt och litium, som inte höll måttet för vidare produktion.

Men nu tar inte längre Revolt emot batteriavfallet, kan Riks avslöja.

VAR OCH HUR LAGRAS AVFALLET?

För samtidigt som produktionen på fabriken i Skellefteå fortsätter att generera avfall, så tar inte Revolt längre emot avfallet, uppger verksamhetsutövaren till länsstyrelsen.

Var avfallet nu i stället tar vägen eller var det lagras, är oklart i nuläget.

När länsstyrelsen ställde frågan om var och hur det avfallet lagras eller skickas, speciellt hur kasserade celler hanteras, meddelade verksamhetsutövaren att de ska återkomma i frågan.

Fabriken nyttjades även som lagerlokal där säckar med giftigt NMC-material stod uppradade.
Fabriken nyttjades även som lagerlokal där säckar med giftigt NMC-material stod uppradade.

SKA SNARAST ÅTERKOPPLA

"Verksamhetsutövaren ska snarast återkoppla om hur kasserade celler från Northvolt Ett hanteras, lagras eller, eventuellt, vart det skickas", står att läsa i tillsynsrapporten.

De listar även fler uppgifter som ska redovisas för varje avfallsslag och kemiska produkt i en sammanställning till tillsynsmyndigheten.

• EWC-koder (för avfall) o ungefärlig kostnad/intäkt i SEK (säljbart/icke säljbart)

• Möjlig mottagare

• Ungefärlig tidsplan

• Länsstyrelsen anser för närvarande att det behövs återkommande tillsynsmöten månatligen för uppföljning av avfalls- och kemikaliehanteringen.

Northvolt har också velat sända tillbaka en del av det batterimaterialet som de har köpt från Kina, vilket Riks tidigare kunnat avslöja.

De fick tillstånd för att transportera över 500 ton katodmaterial, vilket klassas som farligt gods, på svenska vägar och järnväg. Närmare 100 ton skulle också transporteras till svenska hamnar, men beslut saknades då för att kunna skeppa det vidare sjövägen.

LÄS MER: RIKS AVSLÖJAR: Northvolt vill skeppa tillbaka giftigt batterimaterial till Kina – 100 ton till svenska hamnar

På fabriken lagrades även flytande batterimaterial i kärl.
På fabriken lagrades även flytande batterimaterial i kärl.

FÖRSÖKER SÄLJA AVFALLET

Vid den digitala tillsynen framgår också att ett arbete pågår löpande med att sälja material vid Revolt, samt att nyttja det som går att använda inom produktionen vid Northvolt Ett, enligt rapporten.

Riks har tidigare kunnat avslöja att Northvolt inte behövt gå in med någon ekonomisk säkerhet eftersom avfallet bedömdes vara så lönsamt att det inte krävdes.

LÄS MER: RIKS AVSLÖJAR: Inget krav på säkrade saneringspengar för Northvolt – farliga avfallet bedömdes för lönsamt

Nu kan Riks berätta att konkursboet är i behov av pengar för att kunna hantera avfallet, enligt handlingarna som Riks har tagit del av.

"I dagsläget behövs intäkter till konkursboet för att kunna omhänderta det avfall som innebär en kostnad hos extern part", står att läsa i en tillsynsrapport.

Fokus ligger därför på att hitta mottagare för det avfall som genererar intäkter:

"Vidare fokuseras på att hitta mottagare för avfall som genererar intäkter och/eller innebär en risk vid förvaring, exempelvis kasserade celler och urladdade kasserade celler".

Containerberget på Northvolt Revolt.
Containerberget på Northvolt Revolt.

Riks har tidigare kunnat berätta om en brand i en container på långfredagen.

– Det är Revolt-batterier som ska in för urladdning. Det händer nu och då, uppgav en källa till Riks om händelsen.

Området är inhägnat så det är materialet som självantänder, berättade källan vidare.

– Bränderna brukar vara svårsläckta och de brukar oftast låta det brinna ut.

Är röken farlig?

– Ja, den ska man inte andas in.

I ett mejl som Riks tagit del av framgår att länsstyrelsen hade ett möte med Northvolt och Revolt den 28 april med anledning av branden.

"Vi hade möte med Northvolt och Revolt igår med anledning av branden i containern på långfredagen och kommer inom kort att komma med en skrivelse kopplat till detta, vilket går ihop med er avfallsredovisning och egenkontroll", skriver länsstyrelsen till Ackordscentralen och till flera kontaktpersoner på Northvolt.

"Dessa frågor är angelägna och vi behöver därför fortsätta diskutera detta och önskar ta mötet redan nästa vecka", skriver länsstyrelsen i mejlet.

Det gröna prestigeprojektet Northvolt Revolt i Skellefteå stänger ned sin verksamhet.
Det gröna prestigeprojektet Northvolt Revolt i Skellefteå stänger ned sin verksamhet.

HÖGA ZINKHALTER

Verksamhetsutövaren informerar även länsstyrelsen vid tillsynen om att de avser att behandla vatten i brandvattentankar med höga zinkhalter (210 µg/l), vilket verksamhetsutövaren jämför med de riktvärden som Skellefteå kommun har för dagvatten (90 µg/l).

Länsstyrelsen uppfattade att det avlagrats zink från behållaren, men att vattnet i sig är rent.

Northvolt gör en mindre rättelse senare om att zinkhalten kommer från rören som används för att fylla tanken.

VIKTIGT ATT PRIORITERA

I den samlade bedömningen i tillsynsrapporten, daterad den 12 maj, anser länsstyrelsen att det är viktigt att åtgärder prioriteras utifrån störst miljö- och hälsonytta.

I ett följande mejl klargör länsstyrelsen vad det innebär, bland annat att de anser att verksamhetsutövaren behöver se över rimligheten att lägga resurser på att rena brandvattnet med förhöjda zinkhalter.

Detta då de jämför mot riktvärden som baseras på ett årsmedelvärde i kommunens dagvattenstrategi.

PROBLEM MED ZINK

Ett problem med zink i sydvästra dagvattendammen och att rening skulle installeras där, lyfts också i mejlet.

"Konkursförvaltaren menar att fokus är att inte släppa ut några föroreningar. Undertecknad förtydligar att det är frågan om det skulle ses som en förorening då de jämför mot vad som ska vara ett årsmedelvärde".

Länsstyrelsen framför även att tillsyn på plats kommer att genomföras.

På Northvolt Revolt, där avfall lagras i containrar.
På Northvolt Revolt, där avfall lagras i containrar.

"VERKSAMHETEN LÄGGS NER"

I en lägesbild daterad den 30 april ger Ackordscentralen, som hanterar Northvolt konkurs, sin bild:

"I Revolt pågår nu en kontrollerad nedstängning, och personal arbetsbefrias framförallt från 16 maj respektive 30 maj", står att läsa.

Fackförbundet IF Metall skriver i samma handling:

"Vi hade förhoppningar om en försäljning av Revolt skulle kunna genomföras, men sedan sist har det nu blivit känt att ingen försäljning är nära, och att samtliga på Revolt därmed blir uppsagda/verksamheten läggs ner".

Northvolt Ett gör en trappvis avveckling av verksamheten i Skellefteå.
Northvolt Ett gör en trappvis avveckling av verksamheten i Skellefteå.Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

KAMP MOT KLOCKAN

Enligt lägesrapporten från den 8 maj pågår en kontrollerad nedstängning av Revolt. Cirka 1 000 personer jobbade då fortfarande kvar på sajten i Skellefteå. Av dessa är en tredjedel från Sverige, en tredjedel från EU och en tredjedel från tredje land.

"Arbetet med att säkra driften fortgår men läget är ansträngt och det är en kamp mot klockan och stora åtaganden", står att läsa.

"Intressenter finns. Med pågående verksamhet ökar chanserna att hitta köpare för helheten".

Ackordscentralens bedömning är då att fortsatt ha produktion maj månad.

"Det finns en stor oro bland allmänheten, uppsagd personal och deras familjer, framförallt hos tredjelandsmedborgare då dessa måste hitta ny anställning inom 90 dagar", står att läsa.

MÖJLIGHET TILL STATLIGA BIDRAG

Lägesbilden den 14 maj har uppdaterats med orden:

"Om ingen ny ägare tillkommit efter maj månad övergår produktionen i avvecklingsdrift som varar ca 1 månad".

Länsstyrelsen har också tidigare förklarat för Riks om hur frågan om avfallet hanteras om verksamheten läggs ner.

– Det finns möjlighet att få statliga bidrag att ta hand om föroreningar, har Magnus Langendoen, chef för miljöenheten vid länsstyrelsen i Västerbotten, tidigare sagt till Riks.

– Men det är först när det inte finns någon annan som kan betala.

240 000 TON FRÅN REVOLT

Riks har tidigare kunnat avslöja att Stena Recycling, en dryg månad innan Northvolts konkursbesked, fick tillstånd att bygga en avfallsanläggning i anknytning till Northvolt i Skellefteå. Den ska årligen kunna hantera 455 000 ton avfall.

I ansökan beräknade bolaget att kunna ta emot 240 000 ton avfall från Northvolt Revolt.

LÄS MER: RIKS AVSLÖJAR: Stena Recycling får tillstånd till avfallsanläggning • 240 000 ton från Northvolt

Riks har också kunnat berätta om hur Northvolt Revolts återvinningsprojekt fått ny EU-status som "strategiskt projekt", trots att bolaget försatts i konkurs.

LÄS MER: Länsstyrelsen om Northvolts avfall: "Finns möjlighet att få statliga bidrag"

LÄS MER: Beskedet: Produktionen stoppas – möte hölls om Northvolts framtid

Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Populära artiklar

No stories found.
logo
Riks
riks.se