
Northvolt Ett i Skellefteå kommer stoppa produktionen i juni.
Vad som nu händer med det giftiga containerberget som står på återvinningsföretaget Northvolt Revolt bredvid är oklart.
– Jag vet att alla containrar på Revolt innehåller den där batterimixen av dålig kvalitet, säger en källa till Riks.
Det bruna batterigiftet hamnade även på fabriksgolvet och direkt på marken, när det skulle lastas i containrarna.
Riks har tagit del av flera bilder på hur det såg ut inne i fabriken, där säckarna och behållare med det giftiga batteriavfallet lagrades slarvigt.
En person som tidigare jobbade på fabriken förklarar vad de skrämmande bilderna visar.
– Det är skräp, avfall. Jag hoppas att vad som än händer med den byggnaden så måste kommunen eller miljöorganisationer ta prover i backen, säger källan till Riks.
– Jag skulle tro att det finns risk att det har gått ner i grundvattnet.
Personen berättar att det bruna pulvret, som syns såväl på marken som inne på golvet i själva fabriken är NMC, vilket är en giftig batterimix av nickel, mangan, kobolt och litium.
Bilderna är från US1-avdelningen som lades ner i höstas.
– Det var den arbetsmiljön som folk hade. En enda gnista från en apparat då hade det kunnat smälla. Man var livrädd hela tiden.
På bilderna syns det bruna pulvret utstrött på golvet inne i fabriken. Vad hände med det?
– Pulvret fick stackarna som städade ta hand om och till en början hade de inte tillräckliga skydd.
Säckarna med det bruna pulvret har skickats vidare till Revolt eftersom det inte höll tillräcklig kvalitetsnivå. Där skulle de försöka återvinna det.
Containrarna står nu i hundratal uppradade på området och källan är säker på sin sak:
– Jag vet att alla containrar på Revolt innehåller den där batterimixen av dålig kvalitet.
Truckarna inne i fabriken körde ut säckarna och placerade dem precis utanför lastporten och sedan tog Stena Recycling över uppdraget, som i sin tur lastade säckarna i containrarna.
– Det hände olyckor när traktorerna skulle försöka lyfta in NMC-säckarna i containrarna, och både nu och då gick det åt helvete, säger källan.
På en bild syns en pall som vält när den skulle lastas in i en av containrarna. Bredvid på marken ligger det bruna, giftiga batteriavfallet.
– Det har gått ner i backen. Jag skulle inte köpa mark där om man säger så. Det här ligger också nära Skellefteälven så man undrar hur mycket som gått vidare ut i naturen.
Enligt källan hade inte traktorförarna något skydd.
– Det yr runt i luften det där pulvret. Och det var ett gångstråk bara 15 till 30 meter bredvid där folk gick till och från lunchrestaurangen eller var ute och promenerade. De hade inte heller några skydd eller några skyddskläder.
På bilderna som Riks tagit del av syns även vita IBC-kärl och varje tank innehåller en kubik av flytande avfall, förklarar källan.
– De innehåller flytande spillvatten från själva tillverkningen. Det är giftiga grejer.
Personen berättar att Stena Recycling tagit hand om kärlen som har skickats söderut.
– Spillmaterialet i kärlen gick på långtradare söderut någonstans, oklart var.
Vissa av IBC-kärlen kunde dock inte skickas vidare till Stena, fortsätter källan och hänvisar till en bild där det tejpats fast en lapp med texten "Don't send to Stena", vilket översatt betyder "Skicka inte till Stena".
– Det ska stå innehållet på de gula lapparna och det är Quality labs som ska mäta allt material för att se om det är okej kvalitet på det och även uppge vad det är för typ av spill.
På en IBC-tank kan man se texten "Unmarket. Contains?" på knacklig engelska. Översatt betyder det "Omärkt. Innehåller?"
Anledningen till att vissa inte kunde transporteras vidare till Stena beror på att de hade en tariff på hur mycket de tar betalt för de olika materialen.
– De som jobbade på produktionen var tvungna att uppge vad det var för typ av vätska och hade de inte skrivit något på de gula lapparna så fick det inte skickas till Stena.
Men till skillnad från IBC-kärlen så är NMC-säckarna fortfarande kvar på området, enligt källan.
De lastades för vidare transport till Revolt där ett "berg av containrar" byggts upp.
– Containrarna är fullastade allihop. Vad ska de göra med allt det där nu? Det är knappast någon som vill ta hand om det där, säger källan.
Riks söker Northvolt och Stena Recycling.
Riks har tidigare rapporterat om avfallet på Northvolt Revolt i flera artiklar.
Northvolt behövde inte gå in med någon ekonomisk säkerhet för sanering vid en konkurs eftersom det farliga avfallet bedömdes vara för lönsamt.
Länsstyrelsen har också tidigare förklarat för Riks om hur frågan om avfallet hanteras om verksamheten läggs ner.
– Det finns möjlighet att få statliga bidrag att ta hand om föroreningar, har Magnus Langendoen, chef för miljöenheten vid länsstyrelsen i Västerbotten, tidigare sagt till Riks.
– Men det är först när det inte finns någon annan som kan betala.
EN NY EVENTUELL KÖPARE
Vad som händer med Northvolt Revolt är oklart. Enligt uppgifter till lokaltidningen Norran ska det finnas en ny eventuell köpare till dotterbolaget.
– Det finns intressenter och spekulanter till de olika verksamheterna i Northvoltkoncernen, uppgav konkursförvaltare Mikael Kubu i ett pressmeddelande efter det stod klart att Northvolt Ett stänger ner.
– Det pågår samtal och förhandlingar, vilka är olika långt gångna rörande de olika verksamheterna.
Fakta
Ett domslut gav Northvolt tillstånd utöka verksamheten enligt följande:
• I återvinningen av avfall från batterier eller annat avfall som innehåller motsvarande metaller från 25 000 ton till 125 000 ton per år.
• Öka tillverkningen av kvävgas från 30 000 ton till 140 000 ton per år.
Fotnot: Bilderna, som Riks tagit del av, togs medan US1-avdelningen fortfarande var i drift. Därefter ska lokalerna ha städats ut, men det är oklart om allt batteriavfall hamnat på Revolt.
LÄS MER: Länsstyrelsen om Northvolts avfall: "Finns möjlighet att få statliga bidrag"
LÄS MER: Beskedet: Produktionen stoppas – möte hölls om Northvolts framtid
Det fanns även annat skräp inne i fabriken som förvarades i big bags.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.