RIKS AVSLÖJAR: Inget krav på säkrade saneringspengar för Northvolt – farliga avfallet bedömdes för lönsamt

Troliga scenariot: 42 000 ton farligt avfall lagras och återvinns på anläggningen • Beräkningen: 10 000 ton avfall kan behöva omhändertas till en kostnad av 190 miljoner
Northvolt-området i Skellefteå.
Northvolt-området i Skellefteå.
Publicerad den

Det finns inget krav på Northvolt gällande ekonomisk säkerhet inför en sanering vid händelse av en konkurs, kan Riks avslöja.

– Intäkterna vid omhändertagande av bland annat lagrat farligt avfall bedömdes överstiga kostnaderna, uppger Anna Rudolfsson på länsstyrelsen till Riks.

Länsstyrelsen yrkade att det ska ställas en ekonomisk säkerhet för att Northvolt skulle få ett utökat tillstånd som bolaget ansökt om.

Det motsatte sig Northvolt, som i stället föreslog en säkerhet på 20 miljoner kronor, om domstolen skulle finna det skäligt. Det framgår i en dom från Mark- och miljödomstolen, som förmedlades den 16 augusti 2022.

Länsstyrelsen anger att den ekonomiska säkerheten ska omfatta allt farligt avfall, men speciellt det farliga avfall som bolaget tar emot från externa aktörer, står att läsa.

"EKONOMISK SÄKERHET INTE MOTIVERAT"

Enligt en bifogad beräkning från Northvolt, som baseras på ett "teoretiskt men troligt scenario" kan 32 000 ton avfall ha ett beräknat marknadsvärde på 830 miljoner kronor, vilket innebär att värdet av avfallet överstiger kostnaderna för omhändertagandet av det.

Northvolt lämnade in siffror om hur verksamheten kan komma att gå ekonomiskt.
Northvolt lämnade in siffror om hur verksamheten kan komma att gå ekonomiskt.Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt.

Siffrorna sätts i relation med att 10 000 ton avfall kan behöva omhändertas till en kostnad av 190 miljoner kronor, om verksamheten tvingas upphöra innan nödvändig efterbehandling skett.

Därför menar bolaget att krav på ställande av ekonomisk säkerhet "inte anses motiverat" eftersom värdet av avfallet överstiger kostnaderna för omhändertagandet av det.

Länsstyrelsens inställning är dock att det "inte går att garantera att intäkter vid försäljning av avfall kan användas för återställningsarbete vid en eventuell konkurs".

42 000 TON FARLIGT AVFALL I LAGER

Beräkningen baseras också på att 42 000 ton avfall kan lagras i verksamheten samtidigt, men länsstyrelsen påpekar att Northvolt även har uppgett att anläggningen kan komma att kunna hantera och lagra uppemot 50 000 ton avfall.

Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt.

Avfallet består av både farligt- och ickefarligt avfall. Som farligt avfall listas litiumjonbatterier, elektroder, nickel-kobolt-mangan-oxid (NMC), black mass, elektrolyt, småkemikalier, katod- och anodslurry, saltlösning från urladdning samt natriumsulftat. Totalt uppgår summan av det farliga avfallet till 43 300 ton, varav 42 000 uppges ska återvinnas internt.

"KOSTNAD AV 190 MILJONER KRONOR"

Länsstyrelsen hänvisar till proposition 2006/07:95, sidan 110, där det framgår att "en ekonomisk säkerhet ska vara skyddad vid gäldenärens konkurs och tillgänglig för tillsynsmyndigheten".

Alltså att den ska vara enkel att realisera när den behöver tas i anspråk.

Därför bör storleken på säkerheten omfatta kostnader för omhändertagande av allt avfall, anser länsstyrelsen. Även sådant avfall som kan ha ett ekonomiskt värde.

"Det kan heller inte garanteras att det avfall som lagras inom verksamheten har ett ekonomiskt värde när frågan om återställande aktualiseras".

DOMSTOLEN: INTE TILLRÄCKLIGA SKÄL

Domstolen finner dock inte tillräckliga skäl att förordna om ekonomisk säkerhet för den aktuella verksamheten "då något efterbehandlingsbehov inte objektivt kan förutses".

Därför avslås länsstyrelsens yrkande om ekonomisk säkerhet, som lämnas utan bifall.

TILLSYNSBESÖK PLANERAT

Nu berättar länsstyrelsen i Västerbotten för Riks att de planerar in ett tillsynsbesök hos Northvolt Revolt den 27 mars.

– Nu kommer vi göra om planen lite efter vad som hänt senaste veckan. Samtidigt gäller miljötillståndet fortfarande, säger Anna Rudolfsson, miljöhandläggare för miljöfarlig verksamhet vid länsstyrelsen i Västerbotten, till Riks.

– Det är konkursförvaltaren som bedriver verksamheten nu och det blir att kontrollera att de följer villkoren i miljötillståndet och miljölagstiftningen.

"LAGRAS INFÖR ÅTERVINNING"

Riks har tidigare kunnat avslöja att det samtidigt står upp emot 300 låsta containrar på området, vilket en källa till Riks kallade "en tickande miljöbomb".

En annan källa vittnar om att containrarna stått sedan i höstas, vilket nu alltså länsstyrelsen bekräftar till Riks, men att det finns tillstånd för det.

– Lagringen av farligt avfall och icke-farligt avfall är en del av det som vi tittar på vid tillsyn. Och ja, det finns avfall som stått sedan i höstas, vilket är tillåtligt enligt verksamhetens miljötillstånd, säger Anna Rudolfsson.

Länsstyrelsen i Västerbotten i Umeå.
Länsstyrelsen i Västerbotten i Umeå.

Tillståndet för verksamheten gäller både batteriproduktion och återvinning av avfall från bland annat batteriproduktion, fortsätter hon.

– Av detta följer också att avfall som uppstått vid batteriproduktionen lagras inför återvinning i återvinningsanläggningen. För lagringen finns villkor i tillståndet.

Vad händer nu med de enligt uppgift 200 till 300 containrar som står på området, och är det något ni kommer att göra tillsyn på?

– I och med konkursen kommer vi att kontrollera att farligt avfall och andra miljöfarliga ämnen omhändertas i det fall verksamheten slutar att drivas.

Finns det pengar för sanering undanlagda om så krävs, och vilken instans faller det ansvaret på nu när Revolt har gått i konkurs?

– I samband med tillståndsprövningen av verksamheten fastställde mark- och miljödomstolen att det inte krävs någon ekonomisk säkerhet för verksamheten.

– Detta då intäkterna vid omhändertagande av bland annat lagrat farligt avfall bedömdes överstiga kostnaderna.

Om verksamheten inte fortsätter i ny regi efter konkursen, och fabriken läggs ner hur säkerställs det att avfallet från batteriproduktionen samt importerat NMC-material tas om hand?

– Det är sådant som vi bevakar i tillsynen och ställer krav på, omhändertagande av farligt avfall och kemikalier som skulle kunna innebära risk för miljön måste prioriteras.  

Länsstyrelsen yrkade för att det skulle ställas villkor på ekonomisk säkerhet för Northvolt i händelse av en konkurs.
Länsstyrelsen yrkade för att det skulle ställas villkor på ekonomisk säkerhet för Northvolt i händelse av en konkurs.

FÅR UTÖKA ÅTERVINNINGEN

Frågan om ekonomisk säkerhet kom upp i samband med att Northvolt Ett AB och Northvolt Ett Expansion lämnade in en ansökan om ändringstillstånd. Den gällde en utökning av återvinning av batterier och utökad tillverkning av bland annat kvävgas på sin anläggning i Skellefteå.

Domslutet gav Northvolt tillstånd utöka verksamheten enligt följande:

• I återvinningen av avfall från batterier eller annat avfall som innehåller motsvarande metaller från 25 000 ton till 125 000 ton per år.

• Öka tillverkningen av kvävgas från 30 000 ton till 140 000 ton per år.

FRAKT AV FARLIGT AVFALL

Länsstyrelsen uppgav i ett yttrande att en utökad återvinning skulle medföra att mängden avfall som hanteras ökar kraftigt och därför bedömer att det finns behov av att ompröva behovet av ekonomisk säkerhet, står att läsa.

Om verksamheten fortlöpande behöver frakta bort avfall och farligt avfall är detta en utgångspunkt för att ställa en ekonomisk säkerhet, enligt länsstyrelsen.

HANTERA UPPEMOT 50 000 TON

Länsstyrelsen lyfter att Northvolt har gjort en beräkning, som bifogats till ansökan, baserad på ett scenario där 42 000 ton avfall kan lagras i verksamheten samtidigt.

Men i en annan bilaga anges att anläggningen kommer att kunna hantera upp emot 50 000 ton farligt avfall.

Länsstyrelsen har efterfrågat uppgifter från Northvolt om bland annat hur mycket icke-farligt och farligt avfall som samtidigt kan lagras inom återvinningverksamheten. Myndigheten vill också ha komplettering gällande om avfallet ska tas omhand internt på företaget eller av en extern mottagare.

De vill också se att bolaget behöver redovisa kostnader för omhändertagande av avfallet, det vill säga borttransport och behandling.

Enligt länsstyrelsen har bolaget besvarat efterfrågade uppgifter om avfall i sitt bemötande, men att de inte anser att "det är motiverat att ställa krav på en ekonomisk säkerhet".

DOMSTOLEN: "INTE TILLRÄCKLIGA SKÄL"

Om det kan befaras att efterbehandling eller återställning av miljön blir så kostsam att verksamhetsutövaren kan få svårigheter att klara av den med egna resurser, så är det en utgångspunkt vid bedömningen om ett villkor om säkerhet, enligt Mark- och miljödomstolen.

Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt har avgjort målet utan huvudförhandling med en rådman, ett tekniskt råd och två särskilda ledamöter, står att läsa i domslutet.
Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt har avgjort målet utan huvudförhandling med en rådman, ett tekniskt råd och två särskilda ledamöter, står att läsa i domslutet.

Men domstolen finner inte tillräckliga skäl att förordna om ekonomisk säkerhet för den aktuella verksamheten "då något efterbehandlingsbehov inte objektivt kan förutses".

Därför avslås länsstyrelsens yrkande om ekonomisk säkerhet, som lämnas utan bifall.

LAGRING AV GIFTIGA LÖSNINGAR

Samtidigt som Northvolt går fria från den ekonomiska säkerheten hopar sig avfallet på återvinningsföretaget Revolt i Skellefteå. Bolaget har haft stora problem att rena det batteriavfall som skeppats från Northvolt och det finns "proppfulla lager" i korridorerna, kunde Riks avslöja i fredags.

Samtliga tankar och IBC-behållare innehöll samma kemikalie, enligt Arbetsmiljöverket.
Samtliga tankar och IBC-behållare innehöll samma kemikalie, enligt Arbetsmiljöverket.Länsstyrelsen.

Riks har även kunnat avslöja att det tidigare har förekommit lagring av giftiga NMC-lösningar inne på Revolt, utan att de märkts med varningar om att det bland annat är cancerframkallande och reproduktionsstörande.

Det var efter en inspektion av Arbetsmiljöverket den 28 november 2023, som det framdagades, enligt handlingar som Riks tagit del av.

IBC-behållare med NMC-lösning på Revolt.
IBC-behållare med NMC-lösning på Revolt.Länsstyrelsen

KATODMATERIAL TILLBAKA TILL KINA

Northvolt har även nyligen ansökt om dispens hos MSB för att kunna skeppa tillbaka upp emot 100 ton importerat katodmaterial till Kina, vilket Riks kunde avslöja på torsdagen.

80 ton av NMC-material, som klassas som farligt gods, ska fraktas till hamnar från Northvolt Ett i Skellefteå.

Bolaget uppgav bland annat som orsak att de inte hade något miljötillstånd för att lagra materialet på Northvolt Ett.

Northvolt ville också frakta 550 ton av det farliga godset på svenska vägar och järnvägar.

Hundratals containrar står på Revolt-området sedan i höstas, uppger två källor till Riks.
Hundratals containrar står på Revolt-området sedan i höstas, uppger två källor till Riks.

"OMFATTAS AV STRÄNGA MILJÖTILLSTÅND"

Riks har sökt konkursförvaltaren och Northvolt, men har inte fått återkoppling.

Den 28 februari uppgav bolaget till Riks att de inte har några containrar med avfall från avdelningen US1 vid Revolt.

– Vi har ett fåtal som vi använder som lagerutrymme för annat. Revolt återvinner avfall från produktionen av battericeller och är under driftsättning och upprampning, sa Northvolts kommunikationsansvarige Matti Kataja då.

– Vår verksamhet är omgärdad av rigorösa säkerhetsarrangemang och omfattas av stränga miljötillstånd, det gäller även avfall.

--------------------

Vet du mer? – Tipsa Riks.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Populära artiklar

No stories found.
logo
Riks
riks.se