Kommunen om misstänkta sexbrotten i hemtjänsten: "Oerhört beklagligt"

Umeå kommun: "Har förtroende för chefer och medarbetare • "Det viktiga är att vi kan rekrytera duktiga, engagerade, trygga och empatiska medarbetare" • "Bedöms ha tillräckliga kunskaper i svenska"
En anställd inom Umeå kommuns hemtjänst sitter häktad misstänkt för grov våldtäkt.
En anställd inom Umeå kommuns hemtjänst sitter häktad misstänkt för grov våldtäkt. Tina Jonsson/pressbild.
Publicerad den

En man i 30-årsåldern misstänks för sexualbrott mot fyra kvinnor i 80-90-årsåldern inom kommunens hemtjänst.

Mannen fick fortsätta att jobba inom hemtjänsten, trots larm, vilket ledde till ännu ett misstänkt övergrepp tre veckor senare.

– I samband med händelsen gjordes en sammanvägd bedömning att det saknades grund för avstängning, uppger Rebecca Andersson, HR-chef för äldreomsorgen vid Umeå kommun, till Riks.

– Hur vi har agerat är nu föremål för utredning.

Totalt rör det sig nu om minst fyra misstänkta fall där äldre kvinnor ska ha utsatts för övergrepp. Det handlar om fyra kvinnor i 80-90-årsåldern, vilket Riks rapporterat om tidigare.

En av kvinnorna, som är i 80-årsåldern, misstänks ha blivit grovt våldtagen i sitt hem.

POLISANMÄLDES ALDRIG

Händelsen i februari, som nu utreds som våldtäkt, polisanmäldes inte av kommunen och kommunen gjorde heller aldrig initialt någon anmälan enligt lex Sarah till Inspektionen av vård och omsorg (Ivo).

– Det är den enskilda som gör polisanmälan och det är efter polisanmälan som vi agerar, säger Malin Hansson, biträdande verksamhetschef på Umeå kommun till SVT Västerbotten.

JOBBAT I TVÅ ÅR

Mannen, som har utländskt medborgarskap och behövde tolk vid häktningsförhandlingen, är nu häktad på sannolika skäl misstänkt för bland annat grovt sexuellt ofredande den 14 mars 2025, samt för grov våldtäkt som ska ha ägt rum den 21 februari 2025.

Mannen, som nekar till brott, har jobbat hos kommunen i två år och polisen utreder om det finns fler drabbade.

"VAR EN RIMLIG NIVÅ"

Nu svarar Rebecca Andersson, HR-chef för äldreomsorgen vid Umeå kommun, på kritiken som följt efter avslöjandet, via mejl till Riks.

– Ingen form av sexuella ofredanden ska förekomma i äldreomsorgen, det är en självklarhet. Nu pågår polisutredning samt en intern utredning av Umeå kommun för att utröna om det är något ytterligare som kunde ha gjorts, uppger hon.

Hur kommer det sig att han tilläts jobba kvar?

 – Varje situation och händelse är unik och vi agerar utifrån den helhetsbedömning som görs vid den tidpunkt då vi mottar den första informationen.

– I det här fallet gjordes en inledande bedömning att avstängning av medarbetaren hos kvinnan var en rimlig nivå. När det inkom ytterligare information stängdes medarbetaren av.

Eftersom han ändå stängdes av från att jobba med kvinnan  fanns det fog för att det inte var lämpligt att jobba hos henne? Och hur förklarar ni då att han kunde jobba hos andra kvinnor?

 – Ja, det var kvinnans önskan och är en vanlig hantering när klagomål kommer från en hemtjänsttagare gällande personal.

Hur ser ni på uppgiften nu att flera kvinnor misstänks vara drabbade – vilket ansvar har Umeå kommun i att brott kan ha skett efter att första larmet kom?

– Brukarnas förtroende och trygghet är det viktigaste i vår verksamhet. Ofredande och övergrepp får inte inträffa, därför är det inträffade oerhört beklagligt. 

– I samband med händelsen gjordes en sammanvägd bedömning att det saknades grund för avstängning. Hur vi har agerat är nu föremål för utredning.

Är ni självkritiska till att den här mannen har kunnat jobba med äldre, som befinner sig i en utsatt situation i hemmet?

– Brukarnas förtroende och trygghet är det viktigaste i vår verksamhet. Hur vi har agerat är nu föremål för utredning.

Vad hade ni kunnat göra för att denna situation inte skulle uppkomma?

– Vi hade förstås helst haft anledning att förhindra båda dessa fall. Men som vi bedömer det i nuläget fanns inte möjlighet till detta. Som nämnts tidigare är hur vi har agerat föremål för utredning och denna uppfattning kan komma att ändras.  

Enligt Andersson har Umeå kommun fått in uppgifter från två personer med hemtjänstinsatser gällande mannen.

Ansvarig chef jobbar kvar, fortsätter Andersson, som säger att Umeå kommun "har förtroende för sina chefer och medarbetare".

Hur upplever äldre inom hemtjänsten och dess anhöriga situationen? Finns det mycket oro?

 – Alla som använder sig av hemtjänst ska kunna känna förtroende och trygghet. Inkommande signaler om oro hanteras allt eftersom av närmaste chef eller medarbetare.

"HÖJDEN AV FLATHET"

Flera politiker har reagerat starkt efter uppgifterna om de misstänkta sexbrotten inom den kommunala hemtjänsten i Umeå.

Äldre- och socialförsäkringsministern Anna Tenje (M) riktar hård kritik mot Umeå kommun och kallar hanteringen för "höjden av flathet".

– Jag blir fruktansvärt illa berörd och väldigt provocerad, sa Anna Tenje (M) till SVT Västerbotten.

– Det är ytterst märkligt att en minister uttalar sig i ett ärende hon inte har någon kunskap om. Hon har inte all fakta då en del av den faktan är sekretessbelagd, då menar jag gentemot den personen som är drabbad i fallet, säger Carin Nilsson (S), äldrenämndens ordförande i Umeå, om Tenjes uttalande, till SVT.

FLERA POLITIKER RASAR

Jessica Stegrud, socialpolitisk talesperson (SD), kallar det för "fullständigt oacceptabelt" och ifrågasätter vilka kvalifikationer mannen hade för att kunna jobba inom hemtjänsten.

– Ansvar måste utkrävas. Det är helt orimligt att låta någon jobba vidare när det finns larm om sexuella trakasserier, sa hon till Riks, och tillade att det går att misstänka att både barn och äldre får "agera som integrationsverktyg".

Mannen var i behov av tolk under häktningsförhandlingen. Hur ser ni på att äldre, som i många fall bara kan svenska, tas omhand av personer som inte behärskar det svenska språket?

Vad gör det med vårdsäkerheten och tryggheten för äldre?

– De medarbetare som finns i äldreomsorgen i Umeå kommun bedöms ha tillräckliga kunskaper i svenska för att klara sitt arbete, säger Rebecca Andersson.

Hon svarar vidare "nej" på frågan om det finns fler som inte behärskar det svenska språket i kommunens äldreomsorg.

Hon säger också att det är viktigt att medarbetarna har tillräckliga språkkunskaper för att klara sitt arbete inom äldreomsorgen.

– Ingen medarbetare har tolk i arbetet utan ska kunna kommunicera med dem vi finns till för och kollegor på svenska.

Vad hade mannen för kvalifikationer att jobba inom hemtjänsten?

 – Vi kommenterar inte medarbetares kvalifikationer, medborgarskap eller kompetens.

Som arbetsgivare registrerar de inte medborgarskap, enligt Andersson.

– Men det är rimligt att anta att det finns fler medarbetare med utländskt medborgarskap i kommunens äldreomsorg. 

Ser ni något problem med det i så fall?

– Nej. Det viktiga är att vi kan rekrytera duktiga, engagerade, trygga och empatiska medarbetare till vår verksamhet. 

Hur säkerställer kommunen att detta inte upprepas?

– Hur vi har agerat är föremål för utredning, där är förhoppningen att vi ska få flera viktiga svar.

Enligt Rebecca Andersson kommer också ärendet att skickas till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

– Detta tillsammans med en översyn av befintliga rutiner är viktiga steg på vägen, uppger hon.

"KOMPLEX HÄNDELSE"

På frågan om varför Ivo inte kopplats in ännu svarar hon att enhetschef gör en lex Sarah-rapport som skickas till kommunens socialt ansvarige samordnare som därefter utreder händelsen, och i sin tur anmäler allvarliga missförhållanden till Ivo.

– Den som bedriver verksamheten är skyldig att utreda en rapport om ett missförhållande. Verksamheten ska själv utreda händelsen för att vid behov få ett utlåtande från Ivo kring hanteringen, uppger hon och fortsätter:

 – En utredning av en så komplex händelse som detta tar längre tid att utreda. Därför är utredningen ännu inte klar.

ÄNNU ETT MISSTÄNKT ÖVERGREPP

Enligt SVT Västerbotten ska kvinnan som larmat ha blivit utsatt av mannen i duschen. Där ska han ha kramat henne, kysst henne på brösten och bett henne att sära på benen.

Uppgifterna ska ha funnits i hemtjänstens egna loggbok, och kvinnan ska också ha uppgett för personalen vad som hänt och att hon försökt freda sig, enligt SVT.

Trots det fick alltså mannen fortsätta jobba med andra brukare, vilket ledde till ännu ett misstänkt övergrepp tre veckor senare.

– Chefer borde ställas till svars för att de inte skyddar de gamla på ett anständigt sätt, sa geriatrikprofessorn Yngve Gustafson till SVT.

Den 1 juni inför regeringen en ny lag, som ger kommuner möjlighet att göra bakgrundskontroller vid nyanställning inom äldrevården.

LÄS MER: Misstänks för grov våldtäkt på kvinna i 80-årsåldern – fick fortsätta jobba inom hemtjänsten trots larm

LÄS MER: Politiker rasar efter nya misstänkta sexbrott inom hemtjänsten: "Fullständigt vidrigt"

Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Populära artiklar

No stories found.
logo
Riks
riks.se