
Tullverket har plötsligt stoppat flera containrar med råtobak avsedd för snustillverkning i Sverige. Detta efter att myndigheten hävdat att varorna eventuellt skulle kunna klassas som röktobak istället för råtobak för snustillverkning, trots att de importerats till Sverige i många år utan att hindras.
Nedslaget sker i samband med Skatteverkets omtolkning av tobakslagstiftningen – ett drag som går emot regeringens riktlinjer och riskerar leda till dubbelbeskattning av råtobak.
Riks kan nu avslöja att Tullverket hållit varorna i över tre månader utan beslut – samtidigt som de kräver hundratusentals kronor i månadshyra och förvarar tobaken oskyddat ute på kaj under sommarmånaderna. Leveransen, värd över sju miljoner kronor, riskerar nu att totalförstöras.
– Senaste årens attacker på det svenska snuset har lett till att flera företag börjat etablera sig i andra länder. Fortsätter myndigheterna med sitt krig mot snusindustrin så har vi snart ingen industri kvar i Sverige, säger en anställd inom snusindustrin.
Varorna är importerade från de amerikanska bolagen Universal Leaf och Alliance One – leverantörer som bedriver verksamhet i över 20 länder. Men Sverige står nu ut som ett land som orsakar kostsamma förluster för snusbolagen.
Tullverket har inlett en utredning som pågått under de tre månader som varorna varit omhändertagna. Det har inte lämnats något besked om frisläppning eller status för ärendet.
Det långvariga omhändertagandet av tobaken riskerar bryta mot den svenska livsmedelslagens hygienkrav vid hantering och lagring av varor. Det föreligger nu en hög risk för att tobaksleveransen kommer förspillas helt och hållet.
Michaela Linderoth, pressekreterare på Tullverkets, hävdar att det inte går att säga vad som har förhalat processen och att myndigheten inte kan kommentera enskilda fall.
– Jag tror att man försöker göra det skyndsamt. Jag kan inte tänka mig någonting annat, hävdar Michaela Linderoth, pressekreterare på Tullverket.
– Det kan bero på att det kanske är flera företag som fått lämna varuprover för analys samtidigt eller att det är stora mängder som ska testas.
Hon menar att Tullverket samverkar med flera myndigheter och ofta utför arbete på uppdrag av bland annat Skatteverket. Men om det är så i fallet med råtobaken känner hon inte till.
– Tullen kan även behöva verifiera vissa uppgifter eller identifiera en vara på nytt om det är så att det skett förändringar av olika bestämmelser i lagstiftningen.
Tullverket kan däremot inte bekräfta om det finns några brottsmisstankar mot snusbolagen. Myndigheten kan heller inte bekräfta om det skett några ändringar av lagstiftningen som skulle påverka hanteringen av de omhändertagna varorna.
På Skatteverkets begäran trädde den 1 november 2024 en ny författning i kraft som i praktiken omdefinierade snus och tuggtobak – något experter menar skedde utan stöd i lagstiftningen.
Därmed träffades flera tobaksprodukter av högre punktskatt och exportförbud inom EU. Denna förändring presenterades inte som en ny lag, utan som en "förtydligande definition" i författningskommentaren.
Tullverkets agerande tyder på ett nära samarbete med Skatteverket, som enligt uppgift tar emot prover av beslagtagna produkter från Tullverket.
Myndigheternas nya klassificering av tobaksvarorna kan även leda till en avsevärt ökad skattebörda på snusbolagen, trots att regeringen aktivt försökt främja snus framför cigaretter.
I fjol valde regeringen att höja skatten med 9 procent på cigaretter och röktobak samtidigt som de genomförde en skattesänkning med 20 procent på snus. Beslutet motiverades med regeringens nya riktlinje för tobakspolitiken: att minimera användningen av hälsofarliga tobaksprodukter istället för samtliga tobaksprodukter.
Sverigedemokraternas riksdagsledamot Josef Fransson har varnat för växande myndighetsaktivism och krävt att regeringen lagstiftar om sanktioner mot tjänstemän som driver egna politiska agendor. Till Riks säger han att agerandet från Tullverket framstår som både märkligt och oroväckande – och något som måste granskas.
– Det här framstår som maffiametoder. Jag kan till och med tänka mig att lyfta det här vidare genom att vända mig med en skriftlig fråga till regeringen, säger han.
– Det är viktigt att göra skillnad på politik och byråkrati. Väljarna kan vare sig välja eller avsätta tjänstemän, därav är det av yttersta vikt att dessa följer den politiska viljan. Att myndigheterna samverkar är såklart nödvändigt och av stor vikt.
– Enligt regeringsformen framgår det dock tydligt att myndigheternas uppdrag är att verkställa den politik som riksdag och regering beslutar om. Det åligger dem vare sig ansvar eller befogenhet att beordra varandra sysslor som går emot de folkvalda politikernas intentioner. Det är inte så statsapparaten ska fungera i en demokrati.
Fransson anser även att det är anmärkningsvärt att regeringen inte verkar vilja stå upp för sin folkhälso- och näringspolitik. Han ställer sig frågande till varför man t ex inte driver saken om fördelarna med snuset hårdare både hemma i Sverige såväl som i EU.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.