RIKS AVSLÖJAR: Minst 8 300 ton farligt avfall och 500 ton kemikalier förvaras på Northvolt: "Betydande risk"

6 900 ton farligt batteriavfall på Revolt: Black mass, aktivt katodmaterial, kasserade battericeller, katodfolie och ”jelly rolls” • 6 700 ton utgör "säljbart" material och avfall • 1 410 ton farligt avfall och 500 ton kemikalier på US1 • Förvaras även i andra byggnader och utomhus
På Revolt finns 6 900 ton farligt avfall.
På Revolt finns 6 900 ton farligt avfall.RIKS
Publicerad den

En stor mängd farligt avfall och kemikalier spökar från den svunna produktionen på Northvolt i Skellefteå.

Riks kan nu avslöja vilka mängder och vilket avfall det handlar om, uppgifter som tidigare varit okänt.

På återvinningsföretaget Revolt finns 6 900 ton farligt avfall som bland annat består av "black mass", aktivt katodmaterial, kasserade battericeller, katodfolie och ”jelly rolls”.

I byggnaden US1 förvaras omkring 1 410 ton farligt avfall och 500 ton kemikalier.

Men det förvaras även farligt avfall i andra byggnader och utomhus, enligt handlingar som Riks tagit del av.

Det förvaras stora mängder farligt batteriavfall och kemikalier på Northvolt, har Riks tidigare kunnat avslöja.

Nu kan vi även berätta vilka mängder det handlar om och vilka farliga avfall och kemikalier som gömmer sig bakom fabriksväggarna, men som också finns ute på området.

8 310 TON FARLIGT AVFALL PÅ US1 OCH REVOLT

På återvinningsbolaget Revolt finns 6 900 ton farligt avfall och i byggnaden US1 förvaras cirka 1 410 ton, enligt konkursbolagets uppgifter den 26 april samt den 21 maj.

I andra byggnader saknas uppgifter om vilka mängder det rör sig om, men även där förekommer farligt avfall och kemikalier, såsom partikelfilter, ammoniak och metalloxider.

På DS1 förvaras absorbenter, skyddskläder och anod- och katodslurry och "jelly rolls".

Även utomhus förvaras containrar och boxar med farligt avfall från bland annat US1.

Det framgår i handlingar som Riks har tagit del av.

Mycket av de stora mängderna avfall och kemikalier som finns på Northvolt är mycket giftiga, konstaterar länsstyrelsen.
Mycket av de stora mängderna avfall och kemikalier som finns på Northvolt är mycket giftiga, konstaterar länsstyrelsen.Länsstyrelsen

Det handlar enligt länsstyrelsen om "stora mängder avfall och kemikalier" som förvaras såväl i som utanför byggnaderna på området.

De stora mängderna och de farliga egenskaperna hos avfallen och kemikalierna utgör en betydande risk för människors hälsa och miljön ifall att läckage, sabotage, brand eller driftstörning skulle inträffa, enligt länsstyrelsen.

"Flera av dessa är mycket giftiga för miljön både akuttoxiskt och kroniskt med långtidseffekter, hälsofarliga med akuttoxiska egenskaper och vid brand kan giftiga gaser så som bland annat vätefluorid bildas", skriver länsstyrelsen.

Konkursboet har därför ålagts att omedelbart ta hand om avfallet för att säkerställa att konkursboet tar hand om det, eftersom "det inte tyder på att någon kommer att ta över driften", vilket Riks tidigare kunnat berätta.

De stora mängderna och de farliga egenskaperna utgör en betydande risk, enligt länsstyrelsen.
De stora mängderna och de farliga egenskaperna utgör en betydande risk, enligt länsstyrelsen.Länsstyrelsen.

På Northvolt finns icke-farligt avfall, farligt avfall, processavloppsvatten, dagvatten samt processkemikalier tillhörande de konkursade bolagen, enligt länsstyrelsen, som gjorde ett tillsynsbesök den 22 maj.

Då skedde en rundvandring inne i FA1-byggnaden och i DS1, samt utanför byggnaderna på Northvolt Ett.

Nu har Riks tagit del av rapporten från länsstyrelsens miljötillsyn i sin helhet.

För medan länsstyrelsen maskade vilket slags farligt avfall och vilka mängder det handlar om, samt bilder från fabriken, har nu Riks tagit del av den omaskade versionen från annat håll.

I föreläggandet maskas vilka avfall och kemikalier, samt vilken mängd det handlar om.
I föreläggandet maskas vilka avfall och kemikalier, samt vilken mängd det handlar om.Länsstyrelsen.

I byggnaden US1, som lades ner redan i höstas, tillreddes en batterimix av litium, kobolt, mangan och nickel i flera år. Men eftersom det inte höll tillräcklig kvalitet för batteritillverkningen i nästa led, producerades till största del i stället batteriavfall.

Giftigt så kallat NMC-material - litium, nickel, mangan och kobolt - hamnade på marken vid en lastning på US1 på Northvolt när det var i drift.
Giftigt så kallat NMC-material - litium, nickel, mangan och kobolt - hamnade på marken vid en lastning på US1 på Northvolt när det var i drift.Privat.

Personer som jobbat i byggnaden har vittnat till Riks i omgångar om att mycket av avfallet skeppades vidare till återvinningsföretaget Revolt på området, där det lagrades i containrar.

– Jag kunde fylla sex till sju containrar varje dag i veckan med skräp från fabriken. Och nu är allt det på Revolt. Allt hamnade hos Revolt. Inget gick vidare, uppgav en källa till Riks.

Men personer uppger till Riks att mycket även blev kvar inne i den nu nedstängda byggnaden.

Det lagras containervis av batteriavfall på Northvolt Revolt.
Det lagras containervis av batteriavfall på Northvolt Revolt.RIKS

KUNDE INTE GÅ IN

Det var inte möjligt för länsstyrelsen att gå in i US1 vid det tillsynsbesök som gjordes den 22 maj, däremot har verksamhetsutövaren i förväg skickat in bilder och uppgifter om avfalls- och kemikalieförvaringen inne i US1.

"Länsstyrelsen har granskat uppgifterna och uppfattar utifrån bilderna att förvaringen av kemikalierna, flytande och fast farligt avfall sker invallat och under tak", står att läsa.

Det förvaras gifigt avfall och kemikalier inne på det nedstängda US1. Det ska bort senast den 1 september.
Det förvaras gifigt avfall och kemikalier inne på det nedstängda US1. Det ska bort senast den 1 september.RIKS

En av detaljerna som länsstyrelsen valde att maska, men som finns i den omaskade versionen är följande avsnitt:

"Länsstyrelsen konstaterar dock att det är stora mängder av olika avfallsslag och kemikalier som samförvaras. Avfallen och kemikalierna utgör till stor del även Sevesoämnen".

Sevesolagstiftningen ställer högre krav.
Sevesolagstiftningen ställer högre krav.Skärmdump/MSB

Sevesoämnen är farliga ämnen som går under en särskild lagstiftning. Syftet med den är att förebygga allvarliga kemikalieolyckor och att begränsa följderna av dessa olyckor för människors hälsa och miljö, enligt MSB.

Det finns en lägre och en högre klassning beroende av mängden och klassificering av sevesoämnen. Vid den högre nivån gäller också en högre kravnivå.

Det finns en lägre och en högre klassning av sevesoämnen.
Det finns en lägre och en högre klassning av sevesoämnen.Skärmdump/MSB

Det framgår att konkursboet har för avsikt att nå en nedklassning gällande sevesoämnena på fabriksområdet:

"Målsättningen för konkursboet är att bli av med Sevesoämnen för att kunna bli nedklassade", står att läsa från ett digitalt möte den 27 maj.

"Bedömning av kostnader/intäkter för omhändertagande av kemikalier och farligt avfall pågår fortfarande".

Det lagrades farligt avfall i US1 även när verksamheten var igång.
Det lagrades farligt avfall i US1 även när verksamheten var igång.PRIVAT

Länsstyrelsen har efterfrågat en tydlig redogörelse av avfall, kemikalier och mängder, men har enbart erhållit grovt uppskattade uppgifter, står att läsa.

I byggnaden US1 förvaras cirka 1 410 ton farligt avfall, 500 ton kemikalier och 100 ton icke-farligt avfall, enligt konkursbolagets uppgifter den 26 april samt den 21 maj.

Avfallet och kemikalierna inne på US1 utgörs av bland annat metalloxider i pulverformat, metallhydroxidslurry, ammoniak metallslurry, NMP, svavelsyra, nickelsulfatkristaller, kemikalier i processtankar, filter och absorbenter, står att läsa i det omaskade dokumentet som Riks tagit del av.

I byggnaden US1 förvaras omkring 1 410 ton farligt avfall och 500 ton kemikalier, enligt konkursbolagets uppgifter den 26 april och den 21 maj.
I byggnaden US1 förvaras omkring 1 410 ton farligt avfall och 500 ton kemikalier, enligt konkursbolagets uppgifter den 26 april och den 21 maj.Länsstyrelsen

Konkursboet kunde inte ge kostnads- eller tidsplan för omhändertagande av avfallet och kemikalierna i US1 eftersom det utreds, uppger länsstyrelsen i tillsynsrapporten den 11 juni.

"Konkursboet bedömer att det är stora kostnader för omhändertagande och konkursboets prioritering är att få in intäkter för att kunna finansiera omhändertagandet", står att läsa.

Ovanför US1 finns ett område som "entreprenörer övergett".
Ovanför US1 finns ett område som "entreprenörer övergett".Länsstyrelsen

Ovanför US1 finns ett område som entreprenörer övergett, skriver länsstyrelsen vidare i rapporten från tillsynen den 22 maj.

"Vid tillfället för besöket förvarades byggmaterial och avfall i form av blandat brännbart avfall, elektronikskrot, metall och trä", står att läsa.

"Representanter från konkursbolaget meddelade att de saknade juridisk möjlighet att hantera avfallet och materialet".

På "Tankfarmen" förvaras också farligt avfall.
På "Tankfarmen" förvaras också farligt avfall.RIKS

Samtidigt förvaras uppskattningsvis sju containrar och 19 blå boxar farligt avfall, samt oklar mängd icke-farligt avfall utanför byggnaden US1, kan Riks berätta.

De 19 blå boxarna är fyllda med osorterat farligt avfall från US1.

Området kallas för "Tank farm" eller "Tankfarmen".

Förutom de 19 boxarna förvaras där även en Stena-container som innehåller förorenat träavfall, framgår av handlingen som Riks tagit del av.

19 boxar med farligt avfall och en Stena-container i bakgrunden med förorenat träavfall står fortfarande kvar utanför US1.
19 boxar med farligt avfall och en Stena-container i bakgrunden med förorenat träavfall står fortfarande kvar utanför US1.Länssstyrelsen.

Där handlar det farliga avfallet bland annat om kontaminerat träavfall från US1. Det icke-farliga avfallet är trä och metall.

"Avfallet behöver sorteras innan det kan skickas för omhändertagande", skriver länsstyrelsen, som tillägger att det vid tidpunkten för besöket inte fanns någon tids- eller handlingsplan för det.

Stena-containrar med farligt avfall från bland annat US1 vid processvattendammen. Bilden är från tillsynsbesöket den 22 maj.
Stena-containrar med farligt avfall från bland annat US1 vid processvattendammen. Bilden är från tillsynsbesöket den 22 maj.Länsstyrelsen.

Vid processvattendammen ovanför US1-byggnaden står därutöver sex Stena-containrar med farligt avfall, framgår av den omaskade handlingen.

Det avfallet är inte dokumenterat i den avfallslista som skickats till länsstyrelsen.

Det finns även farligt avfall från US1 i dessa containrar, och transporten av det avfallet är inte upphandlat för att transporteras bort vid länsstyrelsens besök.

I containrarna finns också avfall som uppkommit i den löpande produktionen, exempelvis CNT, som kommer att transporteras bort.

CNT är nanometerstora tuber bestående huvudsakligen av kol, enligt Karolinska institutet.

DS1 och DS2 ligger bredvid en damm på fabriksområdet.
DS1 och DS2 ligger bredvid en damm på fabriksområdet.RIKS

Det lagras även avfall i byggnaden DS1, och i den omaskade handlingen finns bilder inifrån byggnaden, där produktionen av batterier pågick fram till nyligen.

I byggnaden omhändertas "i princip allt avfall" som uppstår i den löpande produktionen, står att läsa.

Det handlar exempelvis om absorbenter, skyddskläder och anod- och katodslurry, kan nu Riks berätta.

Det förvaras även "jelly rolls", celler utan elektrolyt och katodfolie i två utrymmen i DS1.

De avfallsslagen förvaras där eftersom det uppkommit en ansvarsfråga som måste utredas, men också den eventuella kostnaden för omhändertagandet.

Avfallsförvaring i byggnaden DS1, som det såg ut vid tillsynen den 22 maj 2025.
Avfallsförvaring i byggnaden DS1, som det såg ut vid tillsynen den 22 maj 2025.Länsstyrelsen.

Nu sker en planerad nedstängning och städning av kemikalier i DS1 och DS2. Det sker av säkerhetsskäl under kontrollerade former. Där ska allt farligt avfall omhändertas och maskiner tömmas från farliga kemikalier.

Det leder till att än mer avfall produceras när systemen spolas rent i byggnaderna DS1 och DS2.

På DS1 och DS2 har det pågått en kontrollerad nedstängning och en städning av kemikalier.
På DS1 och DS2 har det pågått en kontrollerad nedstängning och en städning av kemikalier.RIKS

"Bemanning kommer finnas kvar efter 30 juni för att sköta om området. Ifall avfall behöver finnas kvar efter 30 juni kommer mer resurser att krävas", står att läsa.

I byggnaderna DS1, DS2, FA1, ER1 saknas uppgifter om vilka mängder det rör sig om, men där förekommer farligt avfall, icke-farligt avfall och kemikalier, enligt samma nämnda datum.

Det handlar bland annat om partikelfilter, ammoniak och metalloxider, kan Riks berätta.

Länsstyrelsen var på tillsynsbesök på Northvolt den 22 maj.
Länsstyrelsen var på tillsynsbesök på Northvolt den 22 maj. Riks

I FA1-byggnaden är de avfallsslag som uppstår i huvudsak kasserade celler och absorbenter, enligt handlingen som Riks tagit del av. Men konkursbolaget kunde inte vid tillsynen uppge vilka mängder som uppstår och som transporteras bort.

Kasserade celler skickas i särskilda förvaringsboxar fyllda med vermikulit som omhändertas av Stena Recycling, som skickar kasserade och skadade celler till Stena BRC i Halmstad.

I FA1 finns avfall i form av kasserade battericeller och absorbenter, kan Riks nu berätta.
I FA1 finns avfall i form av kasserade battericeller och absorbenter, kan Riks nu berätta.Riks.

I och utanför Revolt förvaras den största delen av avfallet. Där finns totalt 7100 ton farligt avfall, icke-farligt avfall och kemikalier, enligt konkursbolagets uppgifter den 26 april och den 21 maj.

Det framgår också i handlingen, som Riks tagit del av i omaskad form.

Där utgör 6 900 ton farligt avfall. Det handlar bland annat om black mass, aktivt katodmaterial, kasserade battericeller, katodfolie och ”jelly rolls”.

I och utanför Revolt förvaras cirka 6 900 ton farligt avfall, enligt konkursbolagets uppgifter den 26 april och den 21 maj.
I och utanför Revolt förvaras cirka 6 900 ton farligt avfall, enligt konkursbolagets uppgifter den 26 april och den 21 maj.Länsstyrelsen.

I konkursbolagets prioriteringslista på omhändertagandet av avfallet på området, så ligger fokus på de 6 700 ton på Revolt som utgör "säljbart" material och avfall.

Det framgår på ett uppföljande digitalt möte den 5 juni.

Där har arbetet med att avyttra avfall och farliga ämnen påbörjats, enligt tillsynsrapporten daterad den 11 juni.

"Upphandling pågår och borttransport pågår löpande. Fortsatt ompaketering sker", står att läsa.

6 700 ton på Revolt som utgör "säljbart" material och avfall.
6 700 ton på Revolt som utgör "säljbart" material och avfall.Länsstyrelsen.

Målsättningen hos konkursboet är att omhänderta avfall och kemikalier vid Northvolt Ett.

Däremot kommer transporten av de avfall och kemikalier från återvinningen Revolt att dröja fram till december 2025.

"De avfall och kemikalier som behöver transporteras bort från återvinningen, Revolt Ett, kräver ompaketering och troligtvis gränsöverskridande transporter", står att läsa.

Utanför Revolt hanteras containrar med avfall.
Utanför Revolt hanteras containrar med avfall.Riks

En prioritet gällande avfallet på Northvolt Ett är att ta hand om 1 900 ton, inklusive avfall i US1-byggnaden, kan också Riks berätta.

Målsättningen för omhändertagandet uppges vara från den 30 juni fram till två veckor i juli, men det beror på kostnad och avfallsmottagarens kapacitet att omhänderta avfallet.

Därefter ligger fokus att ta hand om 389 ton, som inte enbart innehåller farligt avfall.

Konkursbolaget och länsstyrelsen är överens om att säkerheten för lagring behöver prioriteras om det blir aktuellt.

För Northvolt Ett prioriteras i första hand omhändertagande av 1 900 ton, inklusive avfall i US1.
För Northvolt Ett prioriteras i första hand omhändertagande av 1 900 ton, inklusive avfall i US1.Länsstyrelsen.

FÖRSÄLJNING AV MATERIAL PÅGÅR

Samtidigt pågår en försäljning av material på Revolt och en mottagare för de större avfallsposterna ska vara klar inom kort. Det framgår i en minnesanteckning från ett digitalt möte den 18 juni, som Riks tagit del av.

På Northvolt Ett arbetas det samtidigt med att få offert för omhändertagande från flera avfallsmottagare. Oklar mängd av flytande avfall från nedstängningsprocessen har också transporterats bort.

I en öppen container finns avfallssäckar packade på Revolt.
I en öppen container finns avfallssäckar packade på Revolt.
På Revolt-området står flera containrar.
På Revolt-området står flera containrar.RIKS

Enligt en minnesanteckning från ett digitalt möte som hölls den 24 juni har konkursboet tagit fram en estimerad kostnadskalkyl för omhändertagandet av avfallet.

Ur ett ett likviditetsperspektiv ser det genomförbart ut och länsstyrelsen framförde att det är mycket positivt, står att läsa i mejlet.

En bild inifrån Northvolt tagen vid ett tidigare tillfälle.
En bild inifrån Northvolt tagen vid ett tidigare tillfälle.Länsstyrelsen.

FARLIGA AVFALLET PÅ NORTHVOLT

 • I US1 förvaras cirka 1 410 ton farligt avfall och 500 ton kemikalier, samt 100 ton icke-farligt avfall. Avfallet och kemikalierna består av bland annat metalloxider i pulverformat, metallhydroxidslurry, ammoniak metallslurry, NMP, svavelsyra, nickelsulfatkristaller, kemikalier i processtankar, filter och absorbenter.

 • I och utanför Revolt förvaras 7 100 ton farligt avfall, icke-farligt avfall och kemikalier. Cirka 6 900 ton är farligt avfall och utgörs bland annat av "black mass", aktivt katodmaterial, kasserade battericeller, katodfolie och ”jelly rolls”.

• I FA1-byggnaden handlar det i huvudsak om kasserade battericeller och absorbenter.

 • I DS1 handlar det om i princip allt avfall som uppstår löpande i produktionen, exempelvis absorbenter, skyddskläder och anod- och katodslurry. I två utrymmen förvaras det också "jelly rolls" - celler utan elektrolyt och katodfolie.

• I byggnaderna DS1, DS2, FA1, ER1 saknas uppgifter om vilka mängder det rör sig om, men där förekommer farligt avfall, icke-farligt avfall och kemikalier. Det handlar bland annat om partikelfilter, ammoniak och metalloxider.

• Vid "Tank farm" utanför US1 förvaras 19 blå boxar fyllda med osorterat farligt avfall från US1. Där står även en Stena-container med farligt avfall bestående av förorenat träavfall. Det ofarliga avfallet består av trä och metall.

• Där står även sex Stena-containrar som innehåller farligt avfall, och som inte är dokumenterat i avfallslistan hos länsstyrelsen. Även här finns farligt avfall från US1.

Där finns även ett område som entreprenörer övergett. Där förvaras byggmaterial och avfall i form av blandat brännbart avfall, elektronikskrot, metall och trä.

• CNT (Nanometerstora tuber bestående huvudsakligen av kol).

DÅ SKA AVFALLET OMHÄNDERTAS

• Enligt länsstyrelsens föreläggande ska det farliga avfallet och de kemikalier, som uppstått före konkursen och som förvaras på området, omhändertas senast den 1 september i år, vilket också är konkursboets målsättning.

• Senast den 1 september ska avfallet vara omhändertaget på Northvolt Ett.

• Däremot får konkursboet en längre tidsfrist för återvinningsanläggningen på Revolt - det farliga avfall och de kemikalier som förvaras där ska bort senast den 1 december, enligt föreläggandet.

Källa: Länsstyrelsen

Länsstyrelsen förelägger Northvolts konkursbo att ta hand om allt avfall och alla kemikalier som förvaras på fabriken i Skellefteå.
Länsstyrelsen förelägger Northvolts konkursbo att ta hand om allt avfall och alla kemikalier som förvaras på fabriken i Skellefteå.Riks

LÄNSSTYRELSEN OM SEKRETESSEN

Regeringen har beslutat att sekretess gäller för uppgifter om tillståndsgivning vid sådan miljöfarlig verksamhet som avses i 9 kap. 6-6 b §§ miljöbalken och för hantering av farligt avfall enligt avfallsförordningen (2011:927) eller motsvarande äldre föreskrifter samt tillsyn över miljöfarlig verksamhet och hantering av farligt avfall enligt miljöbalken och miljötillsynsförordningen.

Sekretessen enligt 30 kap. 23 § 1 gäller inte för uppgifter i tillsynsverksamheten, om intresset för allmän kännedom om förhållande som rör människors hälsa, miljön eller redligheten i handeln eller ett liknande allmänintresse har sådan vikt att de bör lämnas ut.

Källa: Länsstyrelsen

Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Populära artiklar

No stories found.
logo
Riks
riks.se