Dandy i Douro – En ny smak av den Gamla vinvärlden

Dandy i Douro – En ny smak av den Gamla vinvärlden
Publicerad den

Frankrike, Italien och Spanien utgör den Gamla vinvärlden och är oomstridda vinjättar. I tidens anda är det dock många som söker sig bort från det de upplever som gammalt och exploaterat. De utgår då från att den Gamla vinvärlden är just gammal och exploaterad. Men mot detta skulle jag emellertid vilt protestera mot. I den Gamla vinvärlden finns det fortsatt äventyr som svensken måste företa sig. Låt mig bjuda dig ombord!

Vi har rundat det stormiga havet vid Biscaya och når den Iberiska halvön. Det är dock inte Spanien som vi skall göra något strandhugg vid, utan Portugal. Som ett silverband flyter Dourofloden. Medan båten sakta guppar, omgärdas vi på alla sidor av gröna dalar dekorerade med terrasserade vinodlingar. Havsvindarna stannar upp mot bergen. Klimatet är outhärdligt varmt; “På somrarna – ett helvete” som lokalborna säger. Vinmakningen här har antika anor och dalen är hem till ett femtiotal inhemska druvor. Fäll nu åran, slupen lägg på svaj - vi är inbjudna av Pedro, en av de kändaste vinmakarna i Douro!

Medan vi promenerar uppåt mot den högst belägna vingården, berättar han om sitt stora passionsprojekt. “Douro är ju såklart kändast för portvinet, men vi gör också fantastiska stilla viner.” Trots att vi går brant uppåt fortsätter han obesvärat “Efter min far fick jag idén att göra ett mindre pretentiöst, lättdrucket vin som ändå har klass, elegans och en distink Dourokänsla. Det skulle vara som en Dandy om ni är bekanta med begreppet?” Vi orkar ingenting annat än att nicka mellan flåsningar. “En väsentlig del av Dandyns essäns är ju att vara social. Därför skall det vara mycket smak trots en låg alkoholhalt.”

Plötsligt slår en uppfriskande fläkt emot oss. Vi har nått toppen - vingården Quinta de Cidro. Plan mark, fyllda med välvårdade vinrankor är hem för druvor vi aldrig hört talas om förut. Här uppe trivs gröna druvor. Den svala luften gör att de lättare når mognad utan att försvinna bort i solen. Pedro, med sin sedvanliga entusiasm förklarar att han valt ut tre av dessa för att få ett torrt vitt vin med mycket mineralitet och citrussmak. Fräschören i doften kommer från druvan Sammarinho, vilken var nästintill utrotad tills Pedros familj återupplivade den. Denna kulturgärning bidrog alltså till det mycket behagliga vita sommarvinet Dandy de Cidro Branco.

Detta är ett uttryck för den Gamla vinvärldens ännu oexploaterade och nytänkande stil som vi vinentusiaster behöver ta del av. Lyckligtvis nådde just Dandyn Systembolagets beställningssortiment. Således kan vi alla nu vara med på denna smakfulla resa och döma själva!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Riks och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Populära artiklar

No stories found.
logo
Riks
riks.se